Antioxidante enzimático en jóvenes y adultos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional de Trujillo
Descripción del Articulo
The objective of the present study was to determine the enzyme antioxidant in youth and adults of the Faculty of Pharmacy and Biochemistry, for which 50 fasting volunteers of both sexes belonging to the administrative and student staff, young people 18 to 29 years old and adults participated. from 3...
| Autores: | , |
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| Formato: | tesis de grado |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | UNITRU-Tesis |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10603 |
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/10603 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | antioxidante, Catalasa, cuero, método de Aebi |
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Chavez Ordoñez, Yelsin Wuendi |
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The objective of the present study was to determine the enzyme antioxidant in youth and adults of the Faculty of Pharmacy and Biochemistry, for which 50 fasting volunteers of both sexes belonging to the administrative and student staff, young people 18 to 29 years old and adults participated. from 30 to 65 years old, they signed an informed consent and filled out a survey, then obtained the blood samples obtaining the serum, then the determination of the enzymatic antioxidant was made: catalase enzyme by means of the Aebi method based on the decomposition of hydrogen peroxide ( H2O2) in water and oxygen. The results were evaluated obtaining: of the total of volunteers 66% were women, 30% presented values and 36% high, 34% were male, 24% presented normal values of catalase and 10% elevated. Regarding the age of the total of volunteers, 76% were young, 34% had normal values of catalase activity and 42% had high values. 34% were adults, 30% presented normal values of catalase activity and 4% elevated. The enzymatic antioxidant was compared according to the type of diet considering 5 variables: consumption of flours, red meats, white meats, vegetables and dairy products, reaching the conclusion that the consumption of vegetables favors the activity of catalase, the consumption of red meats and flours diminishes this activity and favors the formation of free radicals |
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2018 |
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Regarding the age of the total of volunteers, 76% were young, 34% had normal values of catalase activity and 42% had high values. 34% were adults, 30% presented normal values of catalase activity and 4% elevated. The enzymatic antioxidant was compared according to the type of diet considering 5 variables: consumption of flours, red meats, white meats, vegetables and dairy products, reaching the conclusion that the consumption of vegetables favors the activity of catalase, the consumption of red meats and flours diminishes this activity and favors the formation of free radicalsEl objetivo del presente estudio fue determinar el antioxidante enzimático en jóvenes y adultos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica, para lo cual participaron 50 voluntarios en ayunas de ambos sexos pertenecientes al personal administrativo y estudiantil, jóvenes 18 a 29 años y la de los adultos de 30 a 65 años, firmaron un consentimiento informado y llenaron una encuesta, seguidamente se obtuvo las muestras sanguíneas obteniendo el suero, luego se realizó la determinación del antioxidante enzimático: enzima catalasa mediante el método de Aebi basado en la descomposición del peróxido de hidrogeno (H2O2) en agua y oxígeno. Los resultados fueron evaluados obteniéndose: del total de voluntarios el 66% fueron mujeres, el 30% presentaron valores y el 36% elevada, el 34% fueron varones, el 24% presentaron valores normales de catalasa y el 10% elevada. En cuanto a la edad del total de voluntarios el 76% fueron jóvenes, el 34% presentaron valores normales de la actividad de catalasa y el 42% elevada. El 34% fueron adultos, el 30% presentaron valores normales de la actividad de la catalasa y el 4% elevada. Se comparó el antioxidante enzimático según el tipo de dieta considerando 5 variables: consumo de harinas, carnes rojas, carnes blancas, vegetales y derivados lácteos, llegando a la conclusión que el consumo de vegetales favorece la actividad de la catalasa, el consumo de carnes rojas y harinas disminuye ésta actividad y favorece a la formación de radicales libresTrabajo de investigaciónspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUantioxidante, Catalasa, cuero, método de AebiAntioxidante enzimático en jóvenes y adultos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquímicaORIGINALChavez Ordoñez Yelsin Wuendi.pdfChavez Ordoñez Yelsin Wuendi.pdfapplication/pdf1869652https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/cd9eebe5-c1d8-440d-80e1-b63a5f25f3e1/download4bf7127ca2679d0c9608610fcb592662MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/5a4517d5-6d36-4f62-9e46-9388558c9f67/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10603oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/106032018-08-23 08:33:58.342http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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