"influencia de la dosificación del mucilago del linum usitatissimun sobre la velocidad de corrosión del acero astm a335 p11 en hcl 0.5 m, a diferentes temperaturas”

Descripción del Articulo

The inhibition of the corrosion of the steel ASTM A335 grade P11 in 0.5 M hydrochloric acid at temperature different, by the flaxseed mucilage, was investigated using techniques: Tafel extrapolation, electrochemical impedance spectroscopy and electrochemical frequency modulation. The flaxseed mucila...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Chirinos Alcántara, Ángel Enrique, Paredes Rodríguez, Emerson Marvin
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2016
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/3845
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/3845
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Mucilago del linum usitatissimun sobre la velocidad de corrosión del acero
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description The inhibition of the corrosion of the steel ASTM A335 grade P11 in 0.5 M hydrochloric acid at temperature different, by the flaxseed mucilage, was investigated using techniques: Tafel extrapolation, electrochemical impedance spectroscopy and electrochemical frequency modulation. The flaxseed mucilage acts as an optimum corrosion inhibitor of the P11 steel in HCl. The efficiencies of inhibition obtained were of 85.7% at 25 oC, 93.6% at 45 oC and 96.3% at 65 °C, a concentration of the mucilage of 1 g/l. In both steels it was found that the efficiency of inhibition, the adsorption constant and the standard free energy of adsorption increased with increasing temperature. The standard enthalpy of adsorption was positive and the apparent activation energy decreased with the increase of the concentration of the mucilage. All these parameters indicate that the adsorption of flaxseed mucilage in steels evaluated occurs through a chemical adsorption. In addition, the mucilage acts as an inhibitor of mixed type. Keywords: flaxseed mucilage, hydrochloric acid, corrosion rate, acid inhibition, adsorption, ASTM A335 P11 steel, electrochemical techniques, EIS, EFM.
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spelling Zavaleta Gutierrez, Nilthon EmersonChirinos Alcántara, Ángel EnriqueParedes Rodríguez, Emerson Marvin2016-10-20T15:44:32Z2016-10-20T15:44:32Z2016https://hdl.handle.net/20.500.14414/3845The inhibition of the corrosion of the steel ASTM A335 grade P11 in 0.5 M hydrochloric acid at temperature different, by the flaxseed mucilage, was investigated using techniques: Tafel extrapolation, electrochemical impedance spectroscopy and electrochemical frequency modulation. The flaxseed mucilage acts as an optimum corrosion inhibitor of the P11 steel in HCl. The efficiencies of inhibition obtained were of 85.7% at 25 oC, 93.6% at 45 oC and 96.3% at 65 °C, a concentration of the mucilage of 1 g/l. In both steels it was found that the efficiency of inhibition, the adsorption constant and the standard free energy of adsorption increased with increasing temperature. The standard enthalpy of adsorption was positive and the apparent activation energy decreased with the increase of the concentration of the mucilage. All these parameters indicate that the adsorption of flaxseed mucilage in steels evaluated occurs through a chemical adsorption. In addition, the mucilage acts as an inhibitor of mixed type. Keywords: flaxseed mucilage, hydrochloric acid, corrosion rate, acid inhibition, adsorption, ASTM A335 P11 steel, electrochemical techniques, EIS, EFM.La inhibición de la corrosión del acero ASTM A335 grado P11 en una solución 0.5 M de ácido clorhídrico a diferentes temperaturas, por el mucilago de linaza, fue investigado utilizando los métodos de extrapolación Tafel, espectroscopia de impedancia electroquímica y modulación de frecuencia electroquímica. El mucílago de linaza actúa como un óptimo inhibidor de la corrosión del acero P11 en HCl. Las eficiencias de inhibición obtenidas fueron de 85.7% a 25ºC, 93.6% a 45ºC y 96.3 a 65ºC, para una concentración del mucílago de 1g/l. En ambos aceros se encontró que la eficiencia de inhibición, la constante de adsorción y la energía libre estándar de adsorción incrementaron con el aumento de temperatura. La entalpia estándar de adsorción fue positiva y la energía de activación aparente disminuyó con el incremento de la concentración del mucílago. Todos estos parámetros indican que la adsorción del mucílago de linaza en los aceros evaluados ocurre mediante una adsorción química. Asimismo, el mucílago actúa como un inhibidor de tipo mixto. Palabras claves: mucílago de linaza, ácido clorhídrico, velocidad de corrosión, inhibición ácida, adsorción, acero ASTM A335 P11, técnica electroquímica, EIS, EFM.spaUniversidad Nacional de TrujilloTMT 9194;9194SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUMucilago del linum usitatissimun sobre la velocidad de corrosión del acero"influencia de la dosificación del mucilago del linum usitatissimun sobre la velocidad de corrosión del acero astm a335 p11 en hcl 0.5 m, a diferentes temperaturas”info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero MetalurgistaMetalurgicaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de IngenieríaORIGINALCHIRINOS ALCÁNTARA Ángel Enrique, PAREDES RODRÍGUEZ Emerson Marvin.pdfCHIRINOS ALCÁNTARA Ángel Enrique, PAREDES RODRÍGUEZ Emerson Marvin.pdfMUCILAGO DEL LINUM USITATISSIMUN SOBRE LA VELOCIDAD DE CORROSIÓN DEL ACEROapplication/pdf7423275https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/13d8842c-b8c3-4a95-b23a-e9d1641d274d/downloada87e08a884fd41f6bd396b9e55dc8581MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/e5592f1d-7cef-4470-93ae-fc2a6be1bcbc/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/3845oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/38452017-11-15 12:18:40.509http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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