Actividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia coli

Descripción del Articulo

The aim of the research was to evaluate in vitro the antibacterial activity of fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark against strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 25922. The research had a quantitative experimental approach, wi...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Rengifo Rodríguez, Tiffani
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2024
Institución:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
Repositorio:UNAPIquitos-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/10335
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12737/10335
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Antibacteriano
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description The aim of the research was to evaluate in vitro the antibacterial activity of fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark against strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 25922. The research had a quantitative experimental approach, with a factorial design with levels. The ‘Kirby Bauer’ diffusion disc methodology was followed, using meropenem, ciprofloxacin, gentamicin and vancomycin discs as positive controls. The results show that fractions A, B, C and D evaluated against Staphylococcus aureus at a concentration of 1000 mg/mL reported inhibition halos in the range of 15.8 to 16.4 mm that consider the microorganism evaluated as sensitive, and at concentrations of 900 and 800 mg/mL the fractions have an intermediate antibacterial activity. Against Escherichia coli ATCC 25922 at concentrations of 1000, 900, and 800 mg/mL they reported intermediate antibacterial activity with halos of 12.8 to 13.7 mm. The study concludes that the fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark show antibacterial activity against the microorganisms evaluated.
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The results show that fractions A, B, C and D evaluated against Staphylococcus aureus at a concentration of 1000 mg/mL reported inhibition halos in the range of 15.8 to 16.4 mm that consider the microorganism evaluated as sensitive, and at concentrations of 900 and 800 mg/mL the fractions have an intermediate antibacterial activity. Against Escherichia coli ATCC 25922 at concentrations of 1000, 900, and 800 mg/mL they reported intermediate antibacterial activity with halos of 12.8 to 13.7 mm. The study concludes that the fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark show antibacterial activity against the microorganisms evaluated.El objetivo de la investigación fue evaluar in vitro la actividad antibacteriana de las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Escherichia coli ATCC 25922. La investigación tuvo enfoque cuantitativo de tipo experimental, con diseño factorial con niveles. Se siguió la metodología de disco difusión “Kirby Bauer”, utilizando discos de meropenem, ciprofloxacino, gentamicina y vancomicina como controles positivos. Los resultados demuestran que las fracciones A, B, C y D evaluadas frente a Staphylococcus aureus a concentración de 1000 mg/mL reportó halos de inhibición en rangos de 15,8 a 16,4 mm que consideran al microorganismo evaluado como sensible, y a concentraciones de 900 y 800 mg/mL las fracciones tienen una actividad antibacteriana intermedio. Frente a Escherichia coli ATCC 25922 a concentración de 1000, 900, y 800 mg/mL reportaron una actividad antibacteriana intermedia con halos de 12,8 a 13,7 mm. El estudio concluye que las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) presentan actividad antibacteriana frente a los microorganismos evaluados.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/AntibacterianoExtractos vegetalesCumacebaSwartzia polyphyllaBacteriasStaphyl ococcus aureusEscherichia colihttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03Actividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia coliinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUFarmacia y BioquímicaUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. 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