Actividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia coli
Descripción del Articulo
        The aim of the research was to evaluate in vitro the antibacterial activity of fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark against strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 25922. The research had a quantitative experimental approach, wi...
              
            
    
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|---|---|
| Formato: | tesis de grado | 
| Fecha de Publicación: | 2024 | 
| Institución: | Universidad Nacional De La Amazonía Peruana | 
| Repositorio: | UNAPIquitos-Institucional | 
| Lenguaje: | español | 
| OAI Identifier: | oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/10335 | 
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.12737/10335 | 
| Nivel de acceso: | acceso abierto | 
| Materia: | Antibacteriano Extractos vegetales Cumaceba Swartzia polyphylla Bacterias Staphyl ococcus aureus Escherichia coli https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05 https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03 | 
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| spellingShingle | Actividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia coli Rengifo Rodríguez, Tiffani Antibacteriano Extractos vegetales Cumaceba Swartzia polyphylla Bacterias Staphyl ococcus aureus Escherichia coli https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05 https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03 | 
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| description | The aim of the research was to evaluate in vitro the antibacterial activity of fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark against strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 25922. The research had a quantitative experimental approach, with a factorial design with levels. The ‘Kirby Bauer’ diffusion disc methodology was followed, using meropenem, ciprofloxacin, gentamicin and vancomycin discs as positive controls. The results show that fractions A, B, C and D evaluated against Staphylococcus aureus at a concentration of 1000 mg/mL reported inhibition halos in the range of 15.8 to 16.4 mm that consider the microorganism evaluated as sensitive, and at concentrations of 900 and 800 mg/mL the fractions have an intermediate antibacterial activity. Against Escherichia coli ATCC 25922 at concentrations of 1000, 900, and 800 mg/mL they reported intermediate antibacterial activity with halos of 12.8 to 13.7 mm. The study concludes that the fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark show antibacterial activity against the microorganisms evaluated. | 
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The results show that fractions A, B, C and D evaluated against Staphylococcus aureus at a concentration of 1000 mg/mL reported inhibition halos in the range of 15.8 to 16.4 mm that consider the microorganism evaluated as sensitive, and at concentrations of 900 and 800 mg/mL the fractions have an intermediate antibacterial activity. Against Escherichia coli ATCC 25922 at concentrations of 1000, 900, and 800 mg/mL they reported intermediate antibacterial activity with halos of 12.8 to 13.7 mm. The study concludes that the fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark show antibacterial activity against the microorganisms evaluated.El objetivo de la investigación fue evaluar in vitro la actividad antibacteriana de las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Escherichia coli ATCC 25922. La investigación tuvo enfoque cuantitativo de tipo experimental, con diseño factorial con niveles. Se siguió la metodología de disco difusión “Kirby Bauer”, utilizando discos de meropenem, ciprofloxacino, gentamicina y vancomicina como controles positivos. Los resultados demuestran que las fracciones A, B, C y D evaluadas frente a Staphylococcus aureus a concentración de 1000 mg/mL reportó halos de inhibición en rangos de 15,8 a 16,4 mm que consideran al microorganismo evaluado como sensible, y a concentraciones de 900 y 800 mg/mL las fracciones tienen una actividad antibacteriana intermedio. Frente a Escherichia coli ATCC 25922 a concentración de 1000, 900, y 800 mg/mL reportaron una actividad antibacteriana intermedia con halos de 12,8 a 13,7 mm. El estudio concluye que las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) presentan actividad antibacteriana frente a los microorganismos evaluados.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/AntibacterianoExtractos vegetalesCumacebaSwartzia polyphyllaBacteriasStaphyl ococcus aureusEscherichia colihttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03Actividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia coliinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUFarmacia y BioquímicaUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y BioquímicaQuímico(a) Farmacéutico(a)73101904https://orcid.org/0000-0001-5597-5110https://orcid.org/0000-0003-4949-91590524322705391577https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis917046https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionalVargas Rodríguez, Rosa del Carmen MiluskaDe la Cruz Flores, Mario JavierRios Isern, FelipeORIGINALTiffani_Tesis_Título_2024.pdfTiffani_Tesis_Título_2024.pdfTexto completoapplication/pdf4576447https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/4b241eda-0be9-468e-b7cc-b782d13dea0e/download7885d67131a15488b6657aa0911e0e63MD51trueAnonymousREADTiffani_Formulario de Autorizacion.pdfTiffani_Formulario de Autorizacion.pdfapplication/pdf862656https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/ca1b2f6f-7a37-4858-86e8-54c66182368e/download03d6463713c37f944151f446a3625e8fMD52falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Similitud.pdfTiffani_Constancia de Similitud.pdfapplication/pdf1959216https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/38957664-cd62-42e7-8287-12573b2607b4/download5871164f38bbfb8ad19272cfced8335fMD53falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Conformidad.pdfTiffani_Constancia de Conformidad.pdfapplication/pdf212113https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/efcf518b-c14a-40f4-a85a-096a31ea7c0e/downloadba5024027769662282859a4f9f35692bMD54falseAdministratorREADTEXTTiffani_Tesis_Título_2024.pdf.txtTiffani_Tesis_Título_2024.pdf.txtExtracted texttext/plain72272https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/9a512717-013c-48b8-9705-34e87f47944c/downloade6de6f172851856f486e53b039f417e0MD585falseAnonymousREADTiffani_Formulario de Autorizacion.pdf.txtTiffani_Formulario de Autorizacion.pdf.txtExtracted texttext/plain6324https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/e4357a43-8400-4c15-b62d-c98b57dae7da/download7f582275bf285d7054f8c693d806efc6MD587falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Similitud.pdf.txtTiffani_Constancia de Similitud.pdf.txtExtracted texttext/plain59327https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/faafc62a-c9a8-4cc6-b738-254a4dea1c12/download0e30dcb47f3ab1329c7a097d4963b330MD589falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Conformidad.pdf.txtTiffani_Constancia de Conformidad.pdf.txtExtracted texttext/plain1140https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/83e7e838-1d2d-49b9-a777-eb3667f98005/download4fdfc6d6b7882e4e0887d7824d1e6ba4MD591falseAdministratorREADTHUMBNAILTiffani_Tesis_Título_2024.pdf.jpgTiffani_Tesis_Título_2024.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4296https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/27ba85f9-082e-4f98-b53e-91bcf57914ae/download6517fba5038d0c0b051e0321de5dbd82MD586falseAnonymousREADTiffani_Formulario de Autorizacion.pdf.jpgTiffani_Formulario de Autorizacion.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3701https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/e33e627e-af77-4c99-bfde-1d0ffd79846a/downloade61c0d94cf2eb8b5b225f387efa5e3dbMD588falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Similitud.pdf.jpgTiffani_Constancia de Similitud.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4655https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/b28a99a7-0f5d-44d5-ab58-2f1b9aba3fa5/download3e20b183447973e6b3a11f1dee083d54MD590falseAdministratorREADTiffani_Constancia de Conformidad.pdf.jpgTiffani_Constancia de Conformidad.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3299https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/215377fe-e14e-4e66-9b72-4ad203ce1e70/download8e62428cbb3ced8cde86f582130a0619MD592falseAdministratorREAD20.500.12737/10335oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/103352025-09-27T21:11:31.689498Zhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://repositorio.unapiquitos.edu.peRepositorio Digital UNAPrepositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe | 
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 Nota importante:
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