COMPARISON OF ANTIBACTERIAL EFFECTIVENESS OF STEVIA REBAUDIANA ON streptococcus mutans AND streptococcus sanguinis
Descripción del Articulo
Objectives: To compare the efficiency of the natural sweetener Stevia prepared as aqueous extract, both industrial and commercialformulas, on the growth of mutans streptococci and streptococcus sanguis. Materials and methods: 15 Petri dishes were preparedwith Mueller Hinton agar supplemented with 5%...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2016 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/997 |
Enlace del recurso: | https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/997 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Streptococcus Streptococcus mutans Antibacterianos Stevia |
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COMPARISON OF ANTIBACTERIAL EFFECTIVENESS OF STEVIA REBAUDIANA ON streptococcus mutans AND streptococcus sanguinisComparación de la efectividad antibacteriana de la Stevia rebaudiana sobre Streptococcus mutans y Streptococcus sanguinisMassón- Palacios, MariaArmas –Vega, AnaStreptococcusStreptococcus mutansAntibacterianosSteviaObjectives: To compare the efficiency of the natural sweetener Stevia prepared as aqueous extract, both industrial and commercialformulas, on the growth of mutans streptococci and streptococcus sanguis. Materials and methods: 15 Petri dishes were preparedwith Mueller Hinton agar supplemented with 5% of sheep blood, for each studied microorganism, streptococcus sanguis ATCC 10556and mutans streptococci ATCC 25175, the previously activated strains were planted and cultivated for 48 hours, felt disks soaked ineach of stevia formulas were positioned on each petri dish. Results: Industrial Stevia formula was the most effective, according to theKruskal-Wallis test, showing better performance with 107% variation in relation to the aqueous extract on mutans streptococci formula,and 56% on streptococcus sanguis. Conclusions: Stevia on industrial formula is suitable for use in substances and/or foods, howeverfuture studies must be performed seeking toObjetivos. Comparar la eficacia del endulzante natural Stevia, preparado como extracto acuoso, en fórmula industrial y en fórmula comercial, sobre el crecimiento del Streptococcus mutans, y Streptococcus sanguis. Materiales y métodos.se establecieron 15 cajas Petri con Agar Mueller Hinton suplementado con 5% de sangre de cordero, para cada microorganismo estudiado, Streptococcus sanguis ATCC 10556, y Streptococcus mutans ATCC 25175, las cepas previamente activadas fueron sembradas, y cultivadas por 48 horas, en cada caja Petri fueron colocados discos de fieltro empapados en cada una de las fórmulas de Stevia evaluados, tras los tiempos definidos para el crecimiento, fueron evaluados mediante medición de halos de inhibición. Resultados. La fórmula de Stevia industrial fue la de mayor eficacia, según la prueba de Kruskal Wallis demostró un mejor rendimiento con variación 107 % en relación con la fórmula extracto acuoso sobre streptococcus mutansUniversidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología.2016-07-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/997KIRU ; Vol. 13 No. 2 (2016): Kiru (Julio - Diciembre) KIRU ISSN (Impreso): 1812 - 7886 ISSN (Digital): 2410-2717; Vol. 13 Núm. 2 (2016): Kiru (Julio - Diciembre)2410-27171812-7886reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/997/801Derechos de autor 2017 Revista Kiruinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/9972019-06-05T23:45:02Z |
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