Comparison of strength and length of thermoset and thermoplastic elastomeric chains
Descripción del Articulo
Objectives: To compare the strength and length of thermoset and thermoplastic elastomeric chains. Materials and Methods: An in vitro study was performed with a sample of 72 thermoplastic and 72 thermoset chains, divided into 6 times groups (initial, 1, 7, 14, 21 and 28 days). Thirty-six templates we...
Autores: | , , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2025 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3101 |
Enlace del recurso: | https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/3101 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Elastomers; Orthodontics; Tensile Strength; Elasticity Elastómeros; Ortodoncia; Resistencia a la Tracción; Elasticidad |
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Comparison of strength and length of thermoset and thermoplastic elastomeric chainsComparación de la fuerza y longitud de las cadenas elastoméricas termoestables y termoplásticasCortés Campos , Jazmin Rivas Gutiérrez , Rafael Gutiérrez Rojo , Jaime Masuoka Ito, David Barrera Bernal , JoséElastomers; Orthodontics; Tensile Strength; ElasticityElastómeros; Ortodoncia; Resistencia a la Tracción; ElasticidadObjectives: To compare the strength and length of thermoset and thermoplastic elastomeric chains. Materials and Methods: An in vitro study was performed with a sample of 72 thermoplastic and 72 thermoset chains, divided into 6 times groups (initial, 1, 7, 14, 21 and 28 days). Thirty-six templates were manufactured with 20 mm separation. To hold the chains at a constant length; they were immersed in artificial saliva. Housed in an incubator at 37° C. Force was measured with a dynamometer and length with a digital vernier caliper. Student’s t test, ANOVA and Tukey’s post hoc test were performed. Results: The mean initial force of the thermoset chains (309.58 g) was lower than of the thermoplastic chains, and at 28 days the thermoplastic chains (322.5 g) had a greater loss of force (46.2%) and the thermoset chains 35%. The thermoplastic chains had greater dimensional changes (49.9%) and the thermoset chains 28.6% of their initial length. The strength and length showed statistically significant differences (p<0.001) from the first day. Conclusions: The thermoplastic chains had greater initial strength, while the thermoset chains obtained a lighter but more durable strength. The thermoplastic chains showed greater length changes from the first day.Objetivos: Comparar la fuerza y longitud de las cadenas elastoméricas termoestables y termoplásticas. Materiales y Métodos: Se realizó un estudio in vitro con una muestra de 72 cadenas termoplásticas y 72 termoestables, divididas en 6 grupos de tiempo (inicial, 1, 7, 14, 21 y 28 días). Se fabricaron 36 plantillas con 20 mm de separación, para sujetar las cadenas a una longitud constante; se sumergieron en saliva artificial, alojadas en una incubadora a 37 °C. La fuerza se midió con un dinamómetro y la longitud con un calibrador vernier digital. Se realizaron pruebas de t de Student, ANOVA y post hoc de Tukey. Resultados: El promedio de la fuerza inicial de las cadenas termoestables (309,58 g) fue menor que las termoplásticas (322,5 g) y a los 28 días las termoplásticas tuvieron una pérdida de fuerza mayor (46,2%) que las termoestables (35%). Las cadenas termoplásticas tuvieron mayores cambios dimensionales (49,9%) y las termoestables el 28,6% de su longitud inicial. La fuerza y longitud presentaron diferencias estadísticamente significativas (p<0,001) a partir del primer día. Conclusiones: Las cadenas termoplásticas presentan mayor fuerza inicial, mientras que las cadenas termoestables obtuvieron una fuerza más ligera pero más duradera. Las cadenas termoplásticas presentaron mayores cambios de longitud desde el primer día. Universidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología.2025-04-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/xmlhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/310110.24265/kiru.2025.v22n1.03KIRU ; Vol. 22 No. 1 (2025): KIRU (ENERO -MARZO) ; 12-17 KIRU ISSN (Impreso): 1812 - 7886 ISSN (Digital): 2410-2717; Vol. 22 Núm. 1 (2025): KIRU (ENERO -MARZO) ; 12-172410-27171812-7886reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/3101/3880https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/3101/3881Derechos de autor 2025 Jazmin Cortés Campos , Rafael Rivas Gutiérrez , Jaime Gutiérrez Rojo , David Masuoka Ito, José Barrera Bernal https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/31012025-04-22T15:22:21Z |
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Objectives: To compare the strength and length of thermoset and thermoplastic elastomeric chains. Materials and Methods: An in vitro study was performed with a sample of 72 thermoplastic and 72 thermoset chains, divided into 6 times groups (initial, 1, 7, 14, 21 and 28 days). Thirty-six templates were manufactured with 20 mm separation. To hold the chains at a constant length; they were immersed in artificial saliva. Housed in an incubator at 37° C. Force was measured with a dynamometer and length with a digital vernier caliper. Student’s t test, ANOVA and Tukey’s post hoc test were performed. Results: The mean initial force of the thermoset chains (309.58 g) was lower than of the thermoplastic chains, and at 28 days the thermoplastic chains (322.5 g) had a greater loss of force (46.2%) and the thermoset chains 35%. The thermoplastic chains had greater dimensional changes (49.9%) and the thermoset chains 28.6% of their initial length. The strength and length showed statistically significant differences (p<0.001) from the first day. Conclusions: The thermoplastic chains had greater initial strength, while the thermoset chains obtained a lighter but more durable strength. The thermoplastic chains showed greater length changes from the first day. |
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KIRU ; Vol. 22 No. 1 (2025): KIRU (ENERO -MARZO) ; 12-17 KIRU ISSN (Impreso): 1812 - 7886 ISSN (Digital): 2410-2717; Vol. 22 Núm. 1 (2025): KIRU (ENERO -MARZO) ; 12-17 2410-2717 1812-7886 reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porres instname:Universidad de San Martín de Porres instacron:USMP |
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