Sustainable tourism, local and regional kitchens, tastes, and saberes in Peru
Descripción del Articulo
Worldwide and in Latin America small farmers, hunters, pastoralists, and fisherfolk communities contribute between 60 to 70 percent of the total food output (Oxfam, 2011; Altieri & Parviz, 2008). Thus, serving the needs of local, regional and global kitchens. The mixture of taste, saberes, a...
Autor: | |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2017 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/95 |
Enlace del recurso: | http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/95 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Ecoturismo Diversidad biocultural sostenible Agriculturas |
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Sustainable tourism, local and regional kitchens, tastes, and saberes in PeruTurismo, cocinas, sabores y saberes locales y regionales sostenibles en PerúGonzales Vega, Tirso AntonioEcoturismoDiversidad biocultural sostenibleAgriculturasWorldwide and in Latin America small farmers, hunters, pastoralists, and fisherfolk communities contribute between 60 to 70 percent of the total food output (Oxfam, 2011; Altieri & Parviz, 2008). Thus, serving the needs of local, regional and global kitchens. The mixture of taste, saberes, and local and regional kitchens nests in the local and regional bio-cultural diversity ́s archipelago. Local and regional kitchens can be observed and positioned strategically as an emerging identity stream closely linked to the conscious regeneration of the bio-cultural-spiritual landscape, and as a part of a sustainable food proposal. From a panoramic view, this article reflects on key links of a chain that constitutes an alternative paradigm; and contributes to enhance local and regional kitchens multidimensionality with relation to culture, ecology and environment. It concludes that, a sustainable tourism-kitchen; environment-food strategy is possible due to the strategic centrality of small agri-cultures and their unique ancient bio-cultural-eco-spiritual potential. Small farming can contribute realistically to resolve critical problems of malnourishment, food safety and quality, and the regeneration of the local and regional bio-cultural landscape. That would potentiate, expand, and add value to sustainable tourism in Peru. En América Latina y el mundo, los pequeños agricultores, cazadores y pescadores tradicionales/artesanales contribuyen entre el 60% a 70% de la producción total, a la alimentación, y cocinas locales, regionales y mundial (Altieri & Parviz, 2008; Oxfam, 2011). La mistura de sabores, saberes, cocinas locales y regionales anida en el archipiélago de la diversidad biocultural local y regional. Las cocinas locales y regionales pueden verse y posicionarse estratégicamente como un resurgir identitario íntimamente vinculado a la consciente regeneración y crianza del paisaje biocultural espiritual, y como parte de una propuesta alimentaria sostenible.Este artículo, desde una visión panorámica, reflexiona sobre eslabones claves de una cadena que surge como parte de un paradigma alternativo; además, contribuye a potenciar el estudio multidimensional de las cocinas en relación con las culturas, ecología y medio ambiente. Se concluye que, una estrategia sostenible turismococina-medioambiente-alimentación, es posible. Allí las pequeñas agriculturas son estratégicas por su potencial biocultural ecoespiritual. Contribuirían de manera realista a resolver problemas críticos como la desnutrición, la seguridad y calidad de la alimentación y regeneración del paisaje –local y regional– biocultural. Ello potenciaría, expandiría y agregaría valor al turismo sostenible en Perú. Universidad San Martín de Porres2017-10-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/9510.24265/turpatrim.2017.n11.04Turismo y patrimonio; No 11 (2017): Turismo y Patrimonio; 37-51Turismo y Patrimonio; Núm. 11 (2017): Turismo y Patrimonio; 37-512313-853X1680-9556reponame:Revistas Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/95/79Derechos de autor 2017 Turismo y patrimoniohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-11T16:55:13Zmail@mail.com - |
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Worldwide and in Latin America small farmers, hunters, pastoralists, and fisherfolk communities contribute between 60 to 70 percent of the total food output (Oxfam, 2011; Altieri & Parviz, 2008). Thus, serving the needs of local, regional and global kitchens. The mixture of taste, saberes, and local and regional kitchens nests in the local and regional bio-cultural diversity ́s archipelago. Local and regional kitchens can be observed and positioned strategically as an emerging identity stream closely linked to the conscious regeneration of the bio-cultural-spiritual landscape, and as a part of a sustainable food proposal. From a panoramic view, this article reflects on key links of a chain that constitutes an alternative paradigm; and contributes to enhance local and regional kitchens multidimensionality with relation to culture, ecology and environment. It concludes that, a sustainable tourism-kitchen; environment-food strategy is possible due to the strategic centrality of small agri-cultures and their unique ancient bio-cultural-eco-spiritual potential. Small farming can contribute realistically to resolve critical problems of malnourishment, food safety and quality, and the regeneration of the local and regional bio-cultural landscape. That would potentiate, expand, and add value to sustainable tourism in Peru. |
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