The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts

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The alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary...

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Detalles Bibliográficos
Autor: Cartay, Rafael
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Revistas Universidad de San Martín de Porres
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/175
Enlace del recurso:http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Régimen alimentario amazónico
Prácticas culturales alimentarias
Ecologically Noble Savage
Biodiversidad
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spelling The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impactsLos regímenes alimentarios de las comunidades indígenas amazónicas y sus impactos medioambientalesCartay, RafaelRégimen alimentario amazónicoPrácticas culturales alimentariasEcologically Noble SavageBiodiversidadThe alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary behavior or diet is the expression of structures of power, prestige of group and systems of subordination in the long term, in which substances that have a triple dimension as a nutrient, medicine and symbol are consumed. This article discusses the impacts caused to the environment by diets, and the positions of the critics of the Ecologically Noble Savage, arguing that indigenous Amazonian communities with little contact with urban society and the market produce moderate ecological damage, while they contribute to the expansion of the biodiversity of their environment in some aspects.    El comportamiento alimentario de un grupo opera como una estrategia cultural para asegurar la sobrevivencia, reconocerse dentro de una cultura que cambia constantemente, pero que insertándose en la “tradición” mantiene una identidad cultural, que cohesiona el grupo y lo diferencia de otros. El comportamiento alimentario o régimen alimentario es la expresión de estructuras de poder, prestigio de grupo y de sistemas de subordinación en el largo plazo, en el que se consumen sustancias que presentan una triple dimensión como nutriente, medicamento y símbolo. En este artículo se discute sobre los impactos causados al medio ambiente por los regímenes alimentarios, y las posturas de los críticos del Ecologically Noble Sauvage, sosteniendo que las comunidades indígenas nativas amazónicas con escaso contacto con la sociedad urbana y el mercado producen moderados daños ecológicos, mientras contribuyen con la ampliación de la biodiversidad de su entorno en algunos aspectos.    Universidad San Martín de Porres2018-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/17510.24265/turpatrim.2018.n12.07Turismo y patrimonio; No 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-130Turismo y Patrimonio; Núm. 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-1302313-853X1680-9556reponame:Revistas Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175/139Derechos de autor 2018 Turismo y patrimoniohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-11T16:55:16Zmail@mail.com -
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El comportamiento alimentario de un grupo opera como una estrategia cultural para asegurar la sobrevivencia, reconocerse dentro de una cultura que cambia constantemente, pero que insertándose en la “tradición” mantiene una identidad cultural, que cohesiona el grupo y lo diferencia de otros. El comportamiento alimentario o régimen alimentario es la expresión de estructuras de poder, prestigio de grupo y de sistemas de subordinación en el largo plazo, en el que se consumen sustancias que presentan una triple dimensión como nutriente, medicamento y símbolo. En este artículo se discute sobre los impactos causados al medio ambiente por los regímenes alimentarios, y las posturas de los críticos del Ecologically Noble Sauvage, sosteniendo que las comunidades indígenas nativas amazónicas con escaso contacto con la sociedad urbana y el mercado producen moderados daños ecológicos, mientras contribuyen con la ampliación de la biodiversidad de su entorno en algunos aspectos.    
description The alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary behavior or diet is the expression of structures of power, prestige of group and systems of subordination in the long term, in which substances that have a triple dimension as a nutrient, medicine and symbol are consumed. This article discusses the impacts caused to the environment by diets, and the positions of the critics of the Ecologically Noble Savage, arguing that indigenous Amazonian communities with little contact with urban society and the market produce moderate ecological damage, while they contribute to the expansion of the biodiversity of their environment in some aspects.    
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