Transgenic foods: Labelling and its lack of regulation in Peru
Descripción del Articulo
The so-called Genetically Modified Organisms (GMOs) constitute a true revolution of biotechnology. The nutritional improvements at the genetic level represent the main objective for the production of “transgenic foods”. However, despite the benefits of using these techniques derived from research in...
Autor: | |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Ricardo Palma |
Repositorio: | Revistas - Universidad Ricardo Palma |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/2023 |
Enlace del recurso: | http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Inkarri/article/view/2023 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | transgenic foods biotechnology biosecurity genetically modified organisms alimentos transgénicos biotecnología bioseguridad organismo vivo modificado |
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Transgenic foods: Labelling and its lack of regulation in PeruLos alimentos transgénicos: el etiquetado y su falta de reglamentación en el PerúVilchez Carrera, Lucerotransgenic foodsbiotechnologybiosecuritygenetically modified organismsalimentos transgénicosbiotecnologíabioseguridadorganismo vivo modificadoThe so-called Genetically Modified Organisms (GMOs) constitute a true revolution of biotechnology. The nutritional improvements at the genetic level represent the main objective for the production of “transgenic foods”. However, despite the benefits of using these techniques derived from research in cellular and molecular biology, this has not prevented taking into account safety issues related, mainly, to the packaging. Therefore, the present work raises some reflections on the new challenges facing the law before these new foods, specifically, in terms of labeling, based on what is established by international instruments and the experience given in developed countries, to finally provide a legislative initiative able to safeguard the fundamental rights of consumers.Los denominados Organismos Vivos Modificados (OVM) constituyen una verdadera revolución de la biotecnología. Las mejoras alimenticias a nivel genético representan el principal objetivo para la producción de los “alimentos transgénicos”. Sin embargo, pese a los beneficios del empleo de estas técnicas derivadas de la investigación en biología celular y molecular, ello no ha impedido que se tome en cuenta las cuestiones de seguridad relacionadas, principalmente, al envasado. Por tanto, el presente trabajo, plantea algunas reflexiones sobre los nuevos retos que enfrenta el derecho ante estos nuevos alimentos, específicamente, en materia de etiquetado, a partir de lo establecido por instrumentos internacionales y la experiencia dada en países desarrollados, para finalmente brindar una iniciativa legislativa capaz de salvaguardar los derechos fundamentales de los consumidores.Universidad Ricardo Palma, Rectorado2018-11-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Inkarri/article/view/202310.31381/iusinkarri.vn7.2023Ius Inkarri; Vol. 7 Núm. 7 (2018); 243-2502519-72742410-593710.31381/iusinkarri.vn7reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palmainstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspahttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Inkarri/article/view/2023/1977Derechos de autor 2018 Lucero Vílchez Carrerahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/20232023-06-11T05:54:14Z |
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The so-called Genetically Modified Organisms (GMOs) constitute a true revolution of biotechnology. The nutritional improvements at the genetic level represent the main objective for the production of “transgenic foods”. However, despite the benefits of using these techniques derived from research in cellular and molecular biology, this has not prevented taking into account safety issues related, mainly, to the packaging. Therefore, the present work raises some reflections on the new challenges facing the law before these new foods, specifically, in terms of labeling, based on what is established by international instruments and the experience given in developed countries, to finally provide a legislative initiative able to safeguard the fundamental rights of consumers. |
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