Modification of YEM broth for medium scale production of legume inoculants

Descripción del Articulo

Yeast-extract-mannitol (YEM) broth, a widely used laboratory medium for the cultivation of rhizobia, was modified to reduce its cost and made it suitable for medium scale production of rhizobial legume inoculants. Yeast extract and mannitol, the most expensive ingredients, were reduced or substitute...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Ormeño-Orrillo, Ernesto, Zúñiga Dávila, Doris
Formato: artículo
Fecha de Publicación:1998
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/8323
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/8323
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Rhizobium
Bradyrhizobium
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YEM
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spelling Modification of YEM broth for medium scale production of legume inoculantsModificación del caldo extracto de levadura manitol para la producción a mediana escala de inoculantes para leguminosasOrmeño-Orrillo, ErnestoZúñiga Dávila, DorisRhizobiumBradyrhizobiumLMYEMlnoculantes para leguminosas.RhizobiumBradyrhizobiumYEMLegume Inoculant.Yeast-extract-mannitol (YEM) broth, a widely used laboratory medium for the cultivation of rhizobia, was modified to reduce its cost and made it suitable for medium scale production of rhizobial legume inoculants. Yeast extract and mannitol, the most expensive ingredients, were reduced or substituted with more cheap substrates. With the addition of 1,1 g/L of glutamic acid or food grade sodium glutamate, yeast extract can be reduced to 0,05 g/L without affecting growth. Mannitol can be replaced with 12,5 g/L of pharmaceutical grade glycerin for Bradyrhizobium strains or with 10 g/L of food grade sugar for Rhizobium strains. The symbiotic properties of rhizobia grown on modified media were not affected.El caldo extracto de levadura manitol (LM), un medio ampliamente utilizado para el cultivo de rizobios, fue modificado para reducir su costo y utilizarlo en la producción a mediana escala de inoculantes para leguminosas. Los dos ingredientes más costosos, el extracto de levadura y el manitol, fueron reducidos o reemplazados con substratos más económicos. Se pudo reducir la concentración de extracto de levadura a 0,05 g/L sin afectar el crecimiento cuando se agregó 1,1 g/L de ácido glutámico o glutamato de sodio grado alimento. El manitol pudo ser substituido por 12,5 g/L de glicerina grado farmacéutico para las cepas de Bradyrhizobium o por 10 g/L de azúcar grado alimento para las cepas de Rhizobium. No se alteraron las propiedades simbióticas de las cepas cultivados en los medios modificados.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas1998-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/832310.15381/rpb.v5i2.8323Revista Peruana de Biología; Vol. 5 Núm. 2 (1998); 083 - 089Revista Peruana de Biología; Vol. 5 No. 2 (1998); 083 - 0891727-99331561-0837reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/8323/7248Derechos de autor 1998 Ernesto Ormeño-Orrillo, Doris Zúñiga Dávilahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/83232020-05-26T15:24:50Z
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description Yeast-extract-mannitol (YEM) broth, a widely used laboratory medium for the cultivation of rhizobia, was modified to reduce its cost and made it suitable for medium scale production of rhizobial legume inoculants. Yeast extract and mannitol, the most expensive ingredients, were reduced or substituted with more cheap substrates. With the addition of 1,1 g/L of glutamic acid or food grade sodium glutamate, yeast extract can be reduced to 0,05 g/L without affecting growth. Mannitol can be replaced with 12,5 g/L of pharmaceutical grade glycerin for Bradyrhizobium strains or with 10 g/L of food grade sugar for Rhizobium strains. The symbiotic properties of rhizobia grown on modified media were not affected.
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