In vitro digestibility of diets with different levels of inclusion of moringa (Moring olifera) for growing lambs

Descripción del Articulo

The study aimed to evaluate different levels of inclusion of Moringa oleifera L. forage in diets for growing lambs on the kinetics of ruminal fermentation and in vitro degradability. Five treatments were used, expressed in g kg-1 DM and consisted of control (IM0 = 0), low inclusion level (IM10 = 100...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Quintanilla-Medina, Jairo Jeú, López-Aguirre, Daniel, Martínez-González, Juan Carlos, Limas-Martínez, Andrés Gilberto, Lucero-Magaña, Froylán Andrés, Ruíz-García, Salomón, Hernández-Meléndez, Javier
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/16840
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16840
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Moringa oleifera
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description The study aimed to evaluate different levels of inclusion of Moringa oleifera L. forage in diets for growing lambs on the kinetics of ruminal fermentation and in vitro degradability. Five treatments were used, expressed in g kg-1 DM and consisted of control (IM0 = 0), low inclusion level (IM10 = 100), medium inclusion levels (IM20 = 200 and IM30 = 300) and high inclusion level (IM40 = 400). No effect of moringa inclusion levels was observed at 6, 12 and 24 h; however, at 48 h the IM40 inclusion level obtained the lowest value (116.0 ml g-1). In the accumulated gas production at 48 and 72 h, a linear pattern was observed, as the level of inclusion of M. oleifera in the diet increases, gas production decreases. Likewise, it was observed that the in vitro digestibility of dry matter was affected by the level of inclusion of M. oleifera, observing a decrease in degradability as the level of inclusion increases, where the levels of 100 and 200 g kg-1 MS equalled the value observed for the control diet (796.3, 794.5 and 810.5 g kg-1 of DM, respectively). Using Moringa oleifera L. at levels less than 20% in diets for growing lambs represents a feeding alternative for production units.
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spelling In vitro digestibility of diets with different levels of inclusion of moringa (Moring olifera) for growing lambsDigestibilidad in vitro de dietas con diferentes niveles de inclusión de moringa (Moringa oleifera) para corderos en crecimientoQuintanilla-Medina, Jairo JeúLópez-Aguirre, DanielMartínez-González, Juan CarlosLimas-Martínez, Andrés GilbertoLucero-Magaña, Froylán AndrésRuíz-García, SalomónHernández-Meléndez, JavierMoringa oleiferaruminantsdigestibilityanimal feedgas productionMoringa oleiferarumiantesdigestibilidadalimentación animalproducción de gasThe study aimed to evaluate different levels of inclusion of Moringa oleifera L. forage in diets for growing lambs on the kinetics of ruminal fermentation and in vitro degradability. Five treatments were used, expressed in g kg-1 DM and consisted of control (IM0 = 0), low inclusion level (IM10 = 100), medium inclusion levels (IM20 = 200 and IM30 = 300) and high inclusion level (IM40 = 400). No effect of moringa inclusion levels was observed at 6, 12 and 24 h; however, at 48 h the IM40 inclusion level obtained the lowest value (116.0 ml g-1). In the accumulated gas production at 48 and 72 h, a linear pattern was observed, as the level of inclusion of M. oleifera in the diet increases, gas production decreases. Likewise, it was observed that the in vitro digestibility of dry matter was affected by the level of inclusion of M. oleifera, observing a decrease in degradability as the level of inclusion increases, where the levels of 100 and 200 g kg-1 MS equalled the value observed for the control diet (796.3, 794.5 and 810.5 g kg-1 of DM, respectively). Using Moringa oleifera L. at levels less than 20% in diets for growing lambs represents a feeding alternative for production units.El presente estudio tuvo como objetivo evaluar diferentes niveles de inclusión de forraje de Moringa oleifera L. en dietas para corderos en crecimiento sobre la cinética de fermentación ruminal y degradabilidad in vitro. Se utilizaron cinco tratamientos, los cuales fueron expresados en g kg-1 MS y consistieron en: control (IM0 = 0), nivel de inclusión bajo (IM10 = 100), niveles de inclusión medios (IM20 = 200 e IM30 = 300) y nivel de inclusión alto (IM40 = 400). No se observó un efecto de los niveles de inclusión de moringa a las 6, 12 y 24 h; sin embargo, a las 48 h el nivel de inclusión IM40 obtuvo el menor valor (116.0 ml g-1). En la producción de gas acumulada a las 48 y 72 h, se observó un comportamiento lineal; es decir, a medida que aumenta el nivel de inclusión de M. oleifera en la dieta la producción de gas disminuye. Así mismo, se observó que la digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) fue afectada por el nivel de inclusión de M. oleifera, observándose una disminución de la degradabilidad conforme aumenta el nivel de inclusión, donde los niveles de 100 y 200 g kg-1 MS igualaron al valor observado para la dieta testigo (796.3, 794.5 y 810.5 g kg-1 de MS, respectivamente). Utilizar Moringa oleifera L. a niveles menores al 20% en dietas para corderos en crecimiento representa una alternativa de alimentación para las unidades de producción.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2020-08-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1684010.15381/rivep.v31i3.16840Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 31 Núm. 3 (2020); e16840Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 31 No. 3 (2020); e168401682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16840/15482Derechos de autor 2020 Jairo Jeú Quintanilla-Medina, Daniel López-Aguirre, Juan Carlos Martínez-González, Andrés Gilberto Limas-Martínez, Froylán Andrés Lucero-Magaña, Salomón Ruíz-García, Javier Hernández-Meléndezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/168402020-08-11T16:20:53Z
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