EVALUACIÓN DEL pH EN CANALES DE TOROS HOLSTEIN (Bos taurus) Y NELORE (Bos indicus)
Descripción del Articulo
With the objective to find differences racial, the curve of variation of pH of the meat in 50 bulls Holstein (Bos taurus) and 50 bulls Nelore (Bos indicus) was determined, with ages between 12-24 months The pH measurements was taken in the Longissimus dorsi muscle after 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12,...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2005 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/1545 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1545 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | pH longissimus dorsi Holstein Nelore carne. beef |
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EVALUACIÓN DEL pH EN CANALES DE TOROS HOLSTEIN (Bos taurus) Y NELORE (Bos indicus)EVALUACIÓN DEL pH EN CANALES DE TOROS HOLSTEIN (Bos taurus) Y NELORE (Bos indicus)Mariño A., GinoVilca, MiguelRamos D., DaphnepHlongissimus dorsiHolsteinNelorecarne.pHlongissimus dorsiHolsteinNelorebeefWith the objective to find differences racial, the curve of variation of pH of the meat in 50 bulls Holstein (Bos taurus) and 50 bulls Nelore (Bos indicus) was determined, with ages between 12-24 months The pH measurements was taken in the Longissimus dorsi muscle after 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 24 hours post mortem. Data was submitted to regression analysis. The pH values were expressed through a cubic regression equation,(in Holstein cattle w = 7.107273 – 0.314504x + 0.019409x2 – 0.000374x3 with R2 = 0.814 and in Nelore was w = 7.005286 – 0.309965x + 0.019198x2 – 0.00378x3 with R2 = 0.767). those of the Holstein race were slightly greater to those of the Nelore race, presenting racial differences (p< 00.5), however in both races they follow similar tendency during the first 24 h post mortem and reach an suitable degree of acidity to inhibit the microbial growth and to promote a good meat quality.Con el objetivo de encontrar diferencias raciales, se determinó la curva de variación del pH de la carne en 50 toros Holstein (Bos taurus) y 50 toros Nelore (Bos indicus), con edades que fluctuaban entre 12 a 24 meses. El pH se midió en el músculo Longissimus dorsi después de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 24 horas del sacrificio. Los valores de pH obtenidos definieron una ecuación de regresión tipo cúbica (en bovinos Holstein fue w = 7.107273 – 0.314504x + 0.019409x2 – 0.000374x3 con R2 = 0.814 y en Nelore fue w = 7.005286 – 0.309965x + 0.019198x2 – 0.00378x3 con R2 = 0.767). Los valores de pH en la carne mostraron un rápido descenso durante las 12 primeras horas. Los valores de pH de la raza Holstein fueron ligeramente mayores a los del Nelore (p<0.05), aunque en ambas razas siguen similar tendencia durante las primeras 24 horas post mortem y alcanzan un grado de acidez adecuado para inhibir el crecimiento microbiano y promover una buena calidad cárnica.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2005-07-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/154510.15381/rivep.v16i1.1545Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 16 Núm. 1 (2005); 90-95Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 16 No. 1 (2005); 90-951682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1545/1325Derechos de autor 2005 Gino Mariño A., Miguel Vilca, Daphne Ramos D.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/15452020-03-12T16:29:05Z |
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With the objective to find differences racial, the curve of variation of pH of the meat in 50 bulls Holstein (Bos taurus) and 50 bulls Nelore (Bos indicus) was determined, with ages between 12-24 months The pH measurements was taken in the Longissimus dorsi muscle after 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 24 hours post mortem. Data was submitted to regression analysis. The pH values were expressed through a cubic regression equation,(in Holstein cattle w = 7.107273 – 0.314504x + 0.019409x2 – 0.000374x3 with R2 = 0.814 and in Nelore was w = 7.005286 – 0.309965x + 0.019198x2 – 0.00378x3 with R2 = 0.767). those of the Holstein race were slightly greater to those of the Nelore race, presenting racial differences (p< 00.5), however in both races they follow similar tendency during the first 24 h post mortem and reach an suitable degree of acidity to inhibit the microbial growth and to promote a good meat quality. |
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