USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID

Descripción del Articulo

This work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 and Saccharomyces cerevisiae. The yeasts were grown on sweet whey deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins sources and mollasses as ca...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Flores P., A., Salas C., G.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2009
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/4566
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Beer
DQO
acetic fermentation
vinegar
Cervecerías
fermentación acética
vinagre
id REVUNMSM_9e26cf2a6f8f8b822ad7e00162cd9b8d
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/4566
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACIDAPROVECHAMIENTO DE EFLUENTES DE INDUSTRIAS LÁCTEAS Y LEVADURAS RESIDUALES DE CERVECERÍAS PARA LA PRODUCCIÓN DE EXTRACTO DE LEVADURA Y ÁCIDO ACÉTICOFlores P., A.Salas C., G.BeerDQOacetic fermentationvinegarCerveceríasDQOfermentación acéticavinagreThis work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 and Saccharomyces cerevisiae. The yeasts were grown on sweet whey deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins sources and mollasses as carbon source far S. cerevísíae. The fermentation parameters were: An pH 4.5; Temperature 30ºC and an aeration rate of 1.75 VVM; Agitation speed 600 RPM, Lactase concentration 5 gi ; (NHJ2S04 6 g/L; Yeast extract 1.5 g/L . The average biomass yield obtained was 0.56 g/g lactase far K. marxianus and 0.46 g/g S. Cerevisae respectively grown on sweet whey deproteinized & molasses a cellular concentration of 12.75 g/L & 11.52 g/L respectively at the end of the fermentation. lt was obtained acetic acid (3.5 g/L) by aerobic fermentation of brewery liquid effluent.En el presente trabajo, se efectuó la producción de biomasa de Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 sobre suero lácteo desproteinizado y la recuperación de biomasa de S. cerevisiae proveniente de efluente de cervecería complementado con cultivo sobre melaza de caña de azúcar. Se establecieron como condiciones óptimas para lograr el máximo rendimiento de biomasa: una temperatura de 30 ºC, pH = 4,5; Agitación 600 RPM, un flujo de aireación de 1,75 volúmenes de aire por volumen de medio por minuto (VVM), concentración de lactosa 20 g/L; (NH4)2S04 6 g/L; extracto de levadura 1.5 g/L. Se obtuvo un rendimiento promedio de: biomasa de 0,56 g/g con K. marxianus NRRL-Y-1109 en suero lácteo y un rendimiento de biomasa Yx/s O 46 gig para Saccharomyces cerevisiae en melaza con un rendimiento de 0,45 g/g, una concentración celular 12,75 y 11.52 g/L respectivamente al final de la fermentación. Se obtuvo una concentración de ácido acético, (3.5 g/L) por fermentación aeróbica del efluente líquido de cervecería.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2009-08-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 No. 1 (2009); 18-25Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 Núm. 1 (2009); 18-251609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566/3649Derechos de autor 2009 A. Flores P., G. Salas C.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/45662020-05-11T12:48:44Z
dc.title.none.fl_str_mv USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
APROVECHAMIENTO DE EFLUENTES DE INDUSTRIAS LÁCTEAS Y LEVADURAS RESIDUALES DE CERVECERÍAS PARA LA PRODUCCIÓN DE EXTRACTO DE LEVADURA Y ÁCIDO ACÉTICO
title USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
spellingShingle USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
Flores P., A.
Beer
DQO
acetic fermentation
vinegar
Cervecerías
DQO
fermentación acética
vinagre
title_short USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
title_full USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
title_fullStr USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
title_full_unstemmed USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
title_sort USE OF DAIRY INDUSTRY EFFLUENTS AND WASTE BEER YEAST FOR THE PRODUCTION OF YEAST EXTRACT AND ACETIC ACID
dc.creator.none.fl_str_mv Flores P., A.
Salas C., G.
author Flores P., A.
author_facet Flores P., A.
Salas C., G.
author_role author
author2 Salas C., G.
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Beer
DQO
acetic fermentation
vinegar
Cervecerías
DQO
fermentación acética
vinagre
topic Beer
DQO
acetic fermentation
vinegar
Cervecerías
DQO
fermentación acética
vinagre
description This work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 and Saccharomyces cerevisiae. The yeasts were grown on sweet whey deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins sources and mollasses as carbon source far S. cerevísíae. The fermentation parameters were: An pH 4.5; Temperature 30ºC and an aeration rate of 1.75 VVM; Agitation speed 600 RPM, Lactase concentration 5 gi ; (NHJ2S04 6 g/L; Yeast extract 1.5 g/L . The average biomass yield obtained was 0.56 g/g lactase far K. marxianus and 0.46 g/g S. Cerevisae respectively grown on sweet whey deproteinized & molasses a cellular concentration of 12.75 g/L & 11.52 g/L respectively at the end of the fermentation. lt was obtained acetic acid (3.5 g/L) by aerobic fermentation of brewery liquid effluent.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-08-17
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4566/3649
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2009 A. Flores P., G. Salas C.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2009 A. Flores P., G. Salas C.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
dc.source.none.fl_str_mv Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 No. 1 (2009); 18-25
Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 Núm. 1 (2009); 18-25
1609-7599
1726-2208
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238291443810304
score 13.958712
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).