Supplementation of Colombian creole mares with rice by-products and its effect on digestibility and follicular dynamics
Descripción del Articulo
The aim of this study was to evaluate the apparent digestibility coefficient of a diet with Angleton hay and concentrate based on rice by-products, and its impact on parameters of follicular dynamics. Seven Colombian criollo mares were fed Angleton hay ad libitum (T1) and Angleton hay plus concentra...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/22976 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/22976 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | apparent digestibility estrus hormones nutrition mares digestibilidad aparente estro hormonas nutrición yeguas |
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Supplementation of Colombian creole mares with rice by-products and its effect on digestibility and follicular dynamicsSuplementación de yeguas criollas colombianas con subproductos de arroz y su efecto sobre la digestibilidad y dinámica folicularVega Díaz, Fernando E.Rosero-Noguera, Jaime R.Martinez Aranzales, Jose R.Vega Díaz, Fernando E.Rosero-Noguera, Jaime R.Martinez Aranzales, Jose R.apparent digestibilityestrushormonesnutritionmaresdigestibilidad aparenteestrohormonasnutriciónyeguasThe aim of this study was to evaluate the apparent digestibility coefficient of a diet with Angleton hay and concentrate based on rice by-products, and its impact on parameters of follicular dynamics. Seven Colombian criollo mares were fed Angleton hay ad libitum (T1) and Angleton hay plus concentrate containing rice by-products (T2) for periods of 75 days. Samples of the two diets were taken for bromatological analysis, faecal samples for the determination of the apparent digestibility coefficient and blood samples for the determination of metabolic and hormonal analytes. Additionally, follicular monitoring was performed through transrectal ultrasonography. The concentrate made with rice by-products improved the apparent digestibility coefficient of the fibrous fraction of the diet and influenced the daily growth of the preovulatory follicle diameter, doubling the levels of FSH and LH.El objetivo del estudio fue evaluar el coeficiente de digestibilidad aparente de una dieta con heno Angleton y concentrado a base de subproductos de arroz, y su impacto sobre parámetros de la dinámica folicular. Siete yeguas criollas colombianas fueron alimentadas con heno de Angleton a voluntad (T1) y heno de Angleton más concentrado elaborado con subproductos de arroz (T2), por periodos de 75 días. Se tomaron muestras de las dos dietas para análisis bromatológico, muestras de heces para la determinación del coeficiente de digestibilidad aparente y muestras de sangre para la determinación de analitos metabólicos y hormonales. Adicionalmente, se realizaron seguimientos foliculares a través de ultrasonografía transrectal. El concentrado elaborado con subproductos del arroz mejoró el coeficiente de digestibilidad aparente de la fracción fibrosa de la dieta e influyó en el crecimiento diario del diámetro del folículo preovulatorio, duplicando los niveles de FSH y LH.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2023-02-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2297610.15381/rivep.v34i1.22976Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 34 Núm. 1 (2023); e22976Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 34 No. 1 (2023); e229761682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/22976/19331Derechos de autor 2023 Fernando E. Vega Díaz, Jaime R. Rosero-Noguera, Jose R. Martinez Aranzaleshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/229762023-02-28T11:10:32Z |
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The aim of this study was to evaluate the apparent digestibility coefficient of a diet with Angleton hay and concentrate based on rice by-products, and its impact on parameters of follicular dynamics. Seven Colombian criollo mares were fed Angleton hay ad libitum (T1) and Angleton hay plus concentrate containing rice by-products (T2) for periods of 75 days. Samples of the two diets were taken for bromatological analysis, faecal samples for the determination of the apparent digestibility coefficient and blood samples for the determination of metabolic and hormonal analytes. Additionally, follicular monitoring was performed through transrectal ultrasonography. The concentrate made with rice by-products improved the apparent digestibility coefficient of the fibrous fraction of the diet and influenced the daily growth of the preovulatory follicle diameter, doubling the levels of FSH and LH. |
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