Investigación de la acción de los nitratos y nitritos contenidos en algunos vegetales como causantes de metahemoglobinemia
Descripción del Articulo
The major acute toxic effect of nitrate and nitrite poisoning is methaemoglobinemia.Methaemoglobin reduces the oxygen-carrying capacity of the blood and in addition, it shifts the oxyhaemoglobin dissociation curve to the leftinterferin with the unloading of oxygen.Hypotension and collapse may also o...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 1999 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4401 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4401 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
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Investigación de la acción de los nitratos y nitritos contenidos en algunos vegetales como causantes de metahemoglobinemiaInvestigación de la acción de los nitratos y nitritos contenidos en algunos vegetales como causantes de metahemoglobinemiaAnaya Pajuelo, RosalíaVernaza Morales, MaritzaZevallos Narro, VictorThe major acute toxic effect of nitrate and nitrite poisoning is methaemoglobinemia.Methaemoglobin reduces the oxygen-carrying capacity of the blood and in addition, it shifts the oxyhaemoglobin dissociation curve to the leftinterferin with the unloading of oxygen.Hypotension and collapse may also occur.The principal concem with exposure to nitrate is its biological reduction to reactive and toxic nitrite.The major use of nitrate is as lertilizer. It is also used in the manufacture of nitrites, nitrous oxide, explosives, pyrotechnics, matches and preserving additive to food.Nitrite es used as a food preservative and colouring agent, e.g. curing 0f meat, in the manufacture of diazo dyes, in the textile industry and in photography.The concentrations of nitrates and nitrites in different vegetable species that supposedly cause methahaemoglobin, being a problematic average concentration of nitrates in: beet 2,139 ppm; turnip 2,038 ppm; spinach 1,195 ppm; medic 66 ppm; carrot 404 ppm were determined by Gas - Liquid Chromatogrephy (GLC).The symptoms of the methehaemoglobin were evaluated experimentally in dogs administering different dose of solution of sodium nitrite. Later on, the methahaemoglobin was quantified by the spectrophotometric method observed thet the dose of 50 mg/kg of weight produced 78% of methaheemoglobin in vivo.El efecto tóxico más preocupante de la intoxicación de nitratos y nitritos es la metahemoglobinemia.La metahemoglobinemia reduce la capacidad de transporte de oxígeno por la sangre y además cambia la curva de disociación de oxihemoglobina hacia la izquierda lo cual interfiere con la descarga de oxígeno. Puede ocurrir también hipotensión y colapso.La preocupación principal puede frente a la exposición de nitratos es su reducción biológica a nitrito reactivo y tóxico.El mayor uso del nitrato es como fertilizante. También se usa en la fabricación de nitritos, óxido nitroso, explosivos, pirotecnias, fósforos, aditivo alimentario.El nitrito se usa como preservante en las comidas y para el curado de las carnes, en la sintesis de diazoicos, en la industria textil y fotográfica.Se determinó por Cromatografia Gas - Liquido las concentraciones de nitratos y nitritos en diferentes especies vegetales que supuestamente causan metahemoglobinemia, encontrándose una concentración promedio preocupante de nitratos en: beterraga 2,139 ppm; nabo 2,038 ppm; espinaca 1,195 ppin; alfalfa 66 ppm; zanahoria 404 ppm.Los sintomas de la metahemoglobinemia fueron evaluados experimentalmente en perros administrándoles diferentes dosis de unasolucián de nitrito de sodio. Posteriormente se cuantificó la metahemoglobinemia por el método espectrofotométrico observándose que la dosis de 50 mgl kg de peso in vivo causó 78% de metahemoglobinemia.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica1999-06-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/440110.15381/ci.v2i1.4401Ciencia e Investigación; Vol. 2 Núm. 1 (1999); 1-10Ciencia e Investigación; Vol. 2 No. 1 (1999); 1-101609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4401/4475Derechos de autor 1999 Rosalía Anaya Pajuelo, Maritza Vernaza Morales, Victor Zevallos Narrohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/44012020-04-23T10:21:09Z |
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The major acute toxic effect of nitrate and nitrite poisoning is methaemoglobinemia.Methaemoglobin reduces the oxygen-carrying capacity of the blood and in addition, it shifts the oxyhaemoglobin dissociation curve to the leftinterferin with the unloading of oxygen.Hypotension and collapse may also occur.The principal concem with exposure to nitrate is its biological reduction to reactive and toxic nitrite.The major use of nitrate is as lertilizer. It is also used in the manufacture of nitrites, nitrous oxide, explosives, pyrotechnics, matches and preserving additive to food.Nitrite es used as a food preservative and colouring agent, e.g. curing 0f meat, in the manufacture of diazo dyes, in the textile industry and in photography.The concentrations of nitrates and nitrites in different vegetable species that supposedly cause methahaemoglobin, being a problematic average concentration of nitrates in: beet 2,139 ppm; turnip 2,038 ppm; spinach 1,195 ppm; medic 66 ppm; carrot 404 ppm were determined by Gas - Liquid Chromatogrephy (GLC).The symptoms of the methehaemoglobin were evaluated experimentally in dogs administering different dose of solution of sodium nitrite. Later on, the methahaemoglobin was quantified by the spectrophotometric method observed thet the dose of 50 mg/kg of weight produced 78% of methaheemoglobin in vivo. |
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