NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI"
Descripción del Articulo
This technique has only been used for the extraction of fish oil, it consisted in the alkaline hydrolysis of glycerides using a rate of 50% KOH for saponification and methylene chloride to extract the unsaponificable part. After saponification and the formation of the sal!, it is acidified to obtain...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2009 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4570 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Glycerides saponification fatty acids magnesium salts Glicéridos saponificación ácidos grasos sales de magnesio |
id |
REVUNMSM_751df95a97e2624cf8fd6b60c6ee9e26 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/4570 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI"NUEVA TÉCNICA PARA LA EXTRACCIÓN DE ÁCIDOS GRASOS INSATURADOS DEL ACEITE DE LA PLUKENETIA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI"Huamán M., Juana M.Guerrero A., MarcoPariona M., NancyGlyceridessaponificationfatty acidsmagnesium saltsGlicéridossaponificaciónácidos grasossales de magnesioThis technique has only been used for the extraction of fish oil, it consisted in the alkaline hydrolysis of glycerides using a rate of 50% KOH for saponification and methylene chloride to extract the unsaponificable part. After saponification and the formation of the sal!, it is acidified to obtain free fatty acids, using acetic acid al temperatures lowers !han -20 ºC. Following the extraction the organic phase containing free fatty acids are dissolved in acetone and temperature used -20ºC ( 20 celsius) precipitates the saturated fatty acids and they are separated by filtration. lt is purified using magnesium salts dissolved in acetone, which means that the unsaturated fatty acids are more soluble. This sample was tested with quality controls like the lodine index, giving much higher values (196) from the once we started (192). lt was also analyze with a GC IS05509-2000 and ISO 5508-1990 which determined a 97.05% of unsaturated fatty acids, from which linolenic acid (omega 3) represents a 50.4%, línoleic acid (omega 6) represents 37.66% and 8,73% of oleic acid.La técnica usada inicialmente solo para la extracción de aceites de pescado consistió en la hidrólisis alcalina de glicéridos usando un porcentaje de KOH al 50% para la saponificación y cloruro de metileno para extraer la parte no saponificable. Luego de la saponificación y formación de la sal, se acidifica para obtener los ácidos grasos libres, utilizando ácido acético a temperaturas de hasta -20 ºC. Continuando con la extracción la fase orgánica que contienen los ácidos grasos libres se disuelven en ace!Üna y se llevan a -20 ºC precipitando los ácidos grasos saturados y separándolos por filtración. Se purifican usando sales de magnesio disueltas en acetona, las cuales hacen que los ácidos grasos insaturados sean más solubles. A la muestra obtenida se le realizó controles de calidad como Índice de Yodo, y dio valores mucho más elevados (196) del que se partió (192). Igualmente, se le realizó un análisis GC IS05509-2000 y Norma ISO 5508-1990, en el cual se determinó 97,05% de ácidos grasos insaturados entre los cuales ácido linolénico (omega 3) 50,4%, de ácido linoleíco (omega 6) 37,66% y de ácido oleico 8,73%.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2009-08-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 No. 1 (2009); 26-30Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 Núm. 1 (2009); 26-301609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570/3652Derechos de autor 2009 Juana M. Huamán M., Marco Guerrero A., Nancy Pariona M.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/45702020-05-11T12:49:00Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" NUEVA TÉCNICA PARA LA EXTRACCIÓN DE ÁCIDOS GRASOS INSATURADOS DEL ACEITE DE LA PLUKENETIA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
title |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
spellingShingle |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" Huamán M., Juana M. Glycerides saponification fatty acids magnesium salts Glicéridos saponificación ácidos grasos sales de magnesio |
title_short |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
title_full |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
title_fullStr |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
title_full_unstemmed |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
title_sort |
NEW TECHNIQUE FOR THE REMOVAL OF UNSATURATED FATTY OIL OF PLUKENETJA VOLUBILIS L. "SACHA INCHI" |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Huamán M., Juana M. Guerrero A., Marco Pariona M., Nancy |
author |
Huamán M., Juana M. |
author_facet |
Huamán M., Juana M. Guerrero A., Marco Pariona M., Nancy |
author_role |
author |
author2 |
Guerrero A., Marco Pariona M., Nancy |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Glycerides saponification fatty acids magnesium salts Glicéridos saponificación ácidos grasos sales de magnesio |
topic |
Glycerides saponification fatty acids magnesium salts Glicéridos saponificación ácidos grasos sales de magnesio |
description |
This technique has only been used for the extraction of fish oil, it consisted in the alkaline hydrolysis of glycerides using a rate of 50% KOH for saponification and methylene chloride to extract the unsaponificable part. After saponification and the formation of the sal!, it is acidified to obtain free fatty acids, using acetic acid al temperatures lowers !han -20 ºC. Following the extraction the organic phase containing free fatty acids are dissolved in acetone and temperature used -20ºC ( 20 celsius) precipitates the saturated fatty acids and they are separated by filtration. lt is purified using magnesium salts dissolved in acetone, which means that the unsaturated fatty acids are more soluble. This sample was tested with quality controls like the lodine index, giving much higher values (196) from the once we started (192). lt was also analyze with a GC IS05509-2000 and ISO 5508-1990 which determined a 97.05% of unsaturated fatty acids, from which linolenic acid (omega 3) represents a 50.4%, línoleic acid (omega 6) represents 37.66% and 8,73% of oleic acid. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-08-17 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4570/3652 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2009 Juana M. Huamán M., Marco Guerrero A., Nancy Pariona M. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2009 Juana M. Huamán M., Marco Guerrero A., Nancy Pariona M. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 No. 1 (2009); 26-30 Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 12 Núm. 1 (2009); 26-30 1609-7599 1726-2208 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238291453247488 |
score |
13.756795 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).