Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making

Descripción del Articulo

The protocols and culture media available for in vitro propagation and rooting of grapevine have not yet been adjusted to the creole varieties used for pisco making. In this paper we explored the use of culture media for the propagation of varieties Quebranta, Negra Criolla, Albilla, Italia and Toro...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: González, Eugenio, Pignataro, Diego, Orjeda, Gisella, Gonzáles, Wilfredo L., Clark, Daniel
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2011
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/453
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/453
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cultivo in vitro
propagación
enraizamiento
vides criollas
pisco.
Tissue culture
propagation
rooting
creole grapevines
id REVUNMSM_16052b85b812a795b31fafada0797a9e
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/453
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco makingOptimización de los medios de propagación y enraizamiento in vitro de las variedades “criollas” de vid para elaborar piscoGonzález, EugenioPignataro, DiegoOrjeda, GisellaGonzáles, Wilfredo L.Clark, DanielCultivo in vitropropagaciónenraizamientovides criollaspisco.Tissue culturepropagationrootingcreole grapevinespisco.The protocols and culture media available for in vitro propagation and rooting of grapevine have not yet been adjusted to the creole varieties used for pisco making. In this paper we explored the use of culture media for the propagation of varieties Quebranta, Negra Criolla, Albilla, Italia and Torontel and for rooting varieties of Quebranta, Albilla and Torontel based on known standard culture media.To address this issue, 11 media derived from the standard propagation medium for grapevine (1X Murashige & Skoog medium, 3% sucrose, 1 mg/L benzilaminopurine, and 0,8% agar) with diminished medium strength and/or hormone concentration were tested. In addition, 5 concentrations of naphtalen acetic acid or indol acetic acid were tested for rooting. We found that Quebranta, Albilla, and Italia varieties show a better growth in the standard propagation medium; by contrast, Negra Criolla and Torontel grew better in media with diminished benzilaminopurine concentrations (0,25 and 0,5 mg/L, respectively). Quebranta rooted better with 80 μg/L naphtalen acetic acid or 2 mg/L indol acetic acid, while Albilla and Torontel showed better rooting results with 2 and 1 mg/L indol acetic acid, respectively.Los protocolos y medios disponibles para la propagación y enraizamiento in vitro de la vid no han sido ajustados todavía a las variedades “criollas” con las que se elabora el pisco. En este trabajo se exploró el uso de medios para la propagación de las variedades Quebranta, Negra Criolla, Albilla, Italia y Torontel, así como para el enraizamiento de las variedades Quebranta, Albilla y Torontel, a partir de los medios estándares reportados en la literatura científica. Para ello, se pusieron a prueba 11 variantes del medio estándar de propagación de vid (medio Murashige y Skoog 1X, 3% de sucrosa, 1 mg/L de benzilaminopurina y 0,8% de agar) en las que se combinaron reducciones en la fuerza del medio con reducciones en la concentración de hormona. Para el enraizamiento posterior, se probaron el ácido naftalen acético y el ácido indol acético a 5 concentraciones distintas por cada hormona. Los resultados mostraron que el mejor medio para la propagación de las variedades Quebranta, Albilla e Italia es el estándar; las variedades Negra Criolla y Torontel tuvieron mejor desempeño con una reducción de la concentración de benzilaminopurina a 0,25 y 0,5 mg/L, respectivamente. El mejor enraizamiento en la variedad Quebranta ocurrió con 80 μg/L de ácido naftalen acético y 2 mg/L de ácido indol acético; las variedades Albilla y Torontel tuvieron una mejor respuesta al ácido indol acético a concentraciones de 2 y 1 mg/L, respectivamente.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas2011-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/45310.15381/rpb.v18i3.453Revista Peruana de Biología; Vol. 18 Núm. 3 (2011); 361 - 366Revista Peruana de Biología; Vol. 18 No. 3 (2011); 361 - 3661727-99331561-0837reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/453/389Derechos de autor 2011 Eugenio González, Diego Pignataro, Gisella Orjeda, Wilfredo L. Gonzáles, Daniel Clarkhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/4532020-05-21T12:06:24Z
dc.title.none.fl_str_mv Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
Optimización de los medios de propagación y enraizamiento in vitro de las variedades “criollas” de vid para elaborar pisco
title Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
spellingShingle Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
González, Eugenio
Cultivo in vitro
propagación
enraizamiento
vides criollas
pisco.
Tissue culture
propagation
rooting
creole grapevines
pisco.
title_short Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
title_full Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
title_fullStr Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
title_full_unstemmed Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
title_sort Optimization of media for in vitro propagation and rooting of creole grapevine varieties utilized for pisco making
dc.creator.none.fl_str_mv González, Eugenio
Pignataro, Diego
Orjeda, Gisella
Gonzáles, Wilfredo L.
Clark, Daniel
author González, Eugenio
author_facet González, Eugenio
Pignataro, Diego
Orjeda, Gisella
Gonzáles, Wilfredo L.
Clark, Daniel
author_role author
author2 Pignataro, Diego
Orjeda, Gisella
Gonzáles, Wilfredo L.
Clark, Daniel
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Cultivo in vitro
propagación
enraizamiento
vides criollas
pisco.
Tissue culture
propagation
rooting
creole grapevines
pisco.
topic Cultivo in vitro
propagación
enraizamiento
vides criollas
pisco.
Tissue culture
propagation
rooting
creole grapevines
pisco.
description The protocols and culture media available for in vitro propagation and rooting of grapevine have not yet been adjusted to the creole varieties used for pisco making. In this paper we explored the use of culture media for the propagation of varieties Quebranta, Negra Criolla, Albilla, Italia and Torontel and for rooting varieties of Quebranta, Albilla and Torontel based on known standard culture media.To address this issue, 11 media derived from the standard propagation medium for grapevine (1X Murashige & Skoog medium, 3% sucrose, 1 mg/L benzilaminopurine, and 0,8% agar) with diminished medium strength and/or hormone concentration were tested. In addition, 5 concentrations of naphtalen acetic acid or indol acetic acid were tested for rooting. We found that Quebranta, Albilla, and Italia varieties show a better growth in the standard propagation medium; by contrast, Negra Criolla and Torontel grew better in media with diminished benzilaminopurine concentrations (0,25 and 0,5 mg/L, respectively). Quebranta rooted better with 80 μg/L naphtalen acetic acid or 2 mg/L indol acetic acid, while Albilla and Torontel showed better rooting results with 2 and 1 mg/L indol acetic acid, respectively.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-12-30
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/453
10.15381/rpb.v18i3.453
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/453
identifier_str_mv 10.15381/rpb.v18i3.453
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/453/389
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas
dc.source.none.fl_str_mv Revista Peruana de Biología; Vol. 18 Núm. 3 (2011); 361 - 366
Revista Peruana de Biología; Vol. 18 No. 3 (2011); 361 - 366
1727-9933
1561-0837
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238305752678400
score 13.905282
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).