Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco
Descripción del Articulo
The research was conducted in the geographical region of Alto Urubamba, province of La Convencion, Cusco - Peru. The objective was to identify types of farmers and evaluate crops sustainability on farms of high forest. Surveys were applied to a sample of 106 farmers in both biophysical and socio-eco...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2012 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/79 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Farmers typology crops sustainability high forest soil quality crop health. Tipología de productores sostenibilidad de cultivos selva alta calidad del suelo salud del cultivo. |
id |
REVUNITRU_9431fe25eec79b87a5ff59c73ac0568d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/79 |
network_acronym_str |
REVUNITRU |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
repository_id_str |
|
spelling |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – CuscoTipología de productores y sostenibilidad de cultivos en Alto Urubamba, La Convención – CuscoMerma, IsaíasJulca, AlbertoFarmers typologycrops sustainabilityhigh forestsoil qualitycrop health.Tipología de productoressostenibilidad de cultivosselva altacalidad del suelosalud del cultivo.The research was conducted in the geographical region of Alto Urubamba, province of La Convencion, Cusco - Peru. The objective was to identify types of farmers and evaluate crops sustainability on farms of high forest. Surveys were applied to a sample of 106 farmers in both biophysical and socio-economic terms in order to identify typology; this information was analyzed through descriptive statistics. Multivariate analysis using preselected variables was performed to identify types of farmers. In addition, sustainability of eight tropical crops was evaluated; for this purpose, three farms for each crop were selected from 24 evaluated farms. Practical indicators of soil quality and crop health with a valuation from 0 to 10 were used; farmers participated during this evaluation. The results show that there are three types of farmers according to their efficiency in resources management and their economic logic. The crops of tea (6.65) and mango (6.50) obtained the highest values of sustainability, followed by coffee (6.25), cocoa (6.25), citrus (5.50), banana (5.45) and coca (5.10). Papaya (4.60) shows a value less than five; therefore, is considered as unsustainable according to local conditions.La investigación se llevó a cabo en la región geográfica del Alto Urubamba, provincia de La Convención, Cusco – Perú. El objetivo fue identificar tipos de productores y evaluar la sostenibilidad de cultivos en fincas agrícolas de selva alta. Para la tipología se aplicó encuestas a una muestra de 106 productores tanto en términos biofísicos como socio-económicos analizándose la información mediante la estadística descriptiva. Luego se identificó los tipos de productores mediante el análisis multivariado utilizando variables previamente seleccionadas. Asimismo se evaluó la sostenibilidad de ocho cultivos tropicales; para esto, se seleccionó tres fincas por cultivo de un total de 24 fincas evaluadas. Se utilizó índices prácticos de calidad del suelo y salud del cultivo con una valoración de 0 a 10 y se calificó con la participación de los productores. Los resultados muestran que en la zona existen tres tipos de productores según su eficiencia en el manejo de recursos y su lógica económica. Los cultivos de té (6.65) y mango (6.50) obtienen los valores más altos de sostenibilidad, seguidos del café (6.25), cacao (6.25), cítricos (5.50), plátano (5.45) y coca (5.10). La papaya (4.60) muestra un valor menor a cinco, lo que califica a este cultivo como no sustentable para las condiciones en estudio.Universidad Nacional de Trujillo2012-06-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79Scientia Agropecuaria; Vol. 3 Núm. 2 (2012): Abril - Junio; 149-159Scientia Agropecuaria; Vol. 3 No. 2 (2012): April - June; 149-1592306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79/88Derechos de autor 2012 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/792017-04-18T13:18:33Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco Tipología de productores y sostenibilidad de cultivos en Alto Urubamba, La Convención – Cusco |
title |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
spellingShingle |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco Merma, Isaías Farmers typology crops sustainability high forest soil quality crop health. Tipología de productores sostenibilidad de cultivos selva alta calidad del suelo salud del cultivo. |
title_short |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
title_full |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
title_fullStr |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
title_full_unstemmed |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
title_sort |
Farmers typology and crops sustainability in Alto Urubamba, La Convencion – Cusco |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Merma, Isaías Julca, Alberto |
author |
Merma, Isaías |
author_facet |
Merma, Isaías Julca, Alberto |
author_role |
author |
author2 |
Julca, Alberto |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Farmers typology crops sustainability high forest soil quality crop health. Tipología de productores sostenibilidad de cultivos selva alta calidad del suelo salud del cultivo. |
topic |
Farmers typology crops sustainability high forest soil quality crop health. Tipología de productores sostenibilidad de cultivos selva alta calidad del suelo salud del cultivo. |
description |
The research was conducted in the geographical region of Alto Urubamba, province of La Convencion, Cusco - Peru. The objective was to identify types of farmers and evaluate crops sustainability on farms of high forest. Surveys were applied to a sample of 106 farmers in both biophysical and socio-economic terms in order to identify typology; this information was analyzed through descriptive statistics. Multivariate analysis using preselected variables was performed to identify types of farmers. In addition, sustainability of eight tropical crops was evaluated; for this purpose, three farms for each crop were selected from 24 evaluated farms. Practical indicators of soil quality and crop health with a valuation from 0 to 10 were used; farmers participated during this evaluation. The results show that there are three types of farmers according to their efficiency in resources management and their economic logic. The crops of tea (6.65) and mango (6.50) obtained the highest values of sustainability, followed by coffee (6.25), cocoa (6.25), citrus (5.50), banana (5.45) and coca (5.10). Papaya (4.60) shows a value less than five; therefore, is considered as unsustainable according to local conditions. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-06-19 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79 |
url |
https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/79/88 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2012 Scientia Agropecuaria info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2012 Scientia Agropecuaria |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Trujillo |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Trujillo |
dc.source.none.fl_str_mv |
Scientia Agropecuaria; Vol. 3 Núm. 2 (2012): Abril - Junio; 149-159 Scientia Agropecuaria; Vol. 3 No. 2 (2012): April - June; 149-159 2306-6741 2077-9917 reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo instname:Universidad Nacional de Trujillo instacron:UNITRU |
instname_str |
Universidad Nacional de Trujillo |
instacron_str |
UNITRU |
institution |
UNITRU |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
collection |
Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1845886898889818112 |
score |
12.967562 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).