The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review

Descripción del Articulo

Currently there is a great demand for food products containing functional properties and/or bioactive compounds. One of the fruits that has been widely studied is the murta (Ugni molinae), which appears to contain various beneficial health properties. This review compiles scientific information on t...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Espinoza-Tellez, Teófilo, Bastías-Montes, José Miguel, Quevedo-León, Roberto, Valencia-Aguilar, Emir, Díaz-Carrasco, Oscar, Solano-Cornejo, Miguel Ángel, Mesa-Mesina, Francisco
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3343
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:murta
flavonoides
antioxidantes
antibacteriana
antiinflamatorio
alimento funcional
flavonoids
antioxidants
antibacterial
anti-inflammatory
functional food
id REVUNITRU_8e79c167ff31f5059cb68b6eefa93456
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3343
network_acronym_str REVUNITRU
network_name_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository_id_str
spelling The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A reviewLa murta (Ugni molinae) y sus propiedades benéficas para la salud: Una revisiónEspinoza-Tellez, Teófilo Bastías-Montes, José Miguel Quevedo-León, Roberto Valencia-Aguilar, Emir Díaz-Carrasco, Oscar Solano-Cornejo, Miguel Ángel Mesa-Mesina, Francisco murtaflavonoidesantioxidantesantibacterianaantiinflamatorioalimento funcionalmurtaflavonoidsantioxidantsantibacterialanti-inflammatoryfunctional foodCurrently there is a great demand for food products containing functional properties and/or bioactive compounds. One of the fruits that has been widely studied is the murta (Ugni molinae), which appears to contain various beneficial health properties. This review compiles scientific information on the functional and beneficial properties of murta for human health, such as the main components associated with anti-inflammatory activity, antimicrobial activity, antioxidant activity, nutritional composition, other uses of murta, economic aspects, and current and future challenges of murta, all based on updated scientific work.Actualmente existe una gran demanda de productos alimenticios que contengan propiedades funcionales y/o compuestos bioactivos. Uno de los frutos que ha sido ampliamente estudiado es la murta (Ugni molinae), el cual parece contener diversas propiedades benéficas para la salud. En la presente revisión se recopila información científica de las propiedades funcionales y benéficas de la murta para la salud humana; como, por ejemplo, los principales componentes asociados a la actividad antiinflamatoria, actividad antimicrobiana, actividad antioxidante, composición nutricional, otros usos de la murta, aspectos económicos, retos actuales y futuros de la murta; todo basado en trabajos científicos actualizados.Universidad Nacional de Trujillo2021-03-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por parestext/htmlapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343Scientia Agropecuaria; Vol. 12 Núm. 1 (2021): Enero - Marzo; 121-131Scientia Agropecuaria; Vol. 12 No. 1 (2021): Enero - Marzo; 121-1312306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343/6773https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343/4047Derechos de autor 2021 Teófilo Espinoza-Tellez, José Miguel Bastías-Montes, Roberto Quevedo-León, Emir Valencia-Aguilar, Oscar Díaz-Carrasco, Miguel Ángel Solano-Cornejo, Francisco Mesa-Mesinahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/33432021-07-20T17:11:42Z
dc.title.none.fl_str_mv The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
La murta (Ugni molinae) y sus propiedades benéficas para la salud: Una revisión
title The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
spellingShingle The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
Espinoza-Tellez, Teófilo
murta
flavonoides
antioxidantes
antibacteriana
antiinflamatorio
alimento funcional
murta
flavonoids
antioxidants
antibacterial
anti-inflammatory
functional food
title_short The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
title_full The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
title_fullStr The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
title_full_unstemmed The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
title_sort The murta (Ugni molinae) and its beneficial health properties: A review
dc.creator.none.fl_str_mv Espinoza-Tellez, Teófilo
Bastías-Montes, José Miguel
Quevedo-León, Roberto
Valencia-Aguilar, Emir
Díaz-Carrasco, Oscar
Solano-Cornejo, Miguel Ángel
Mesa-Mesina, Francisco
author Espinoza-Tellez, Teófilo
author_facet Espinoza-Tellez, Teófilo
Bastías-Montes, José Miguel
Quevedo-León, Roberto
Valencia-Aguilar, Emir
Díaz-Carrasco, Oscar
Solano-Cornejo, Miguel Ángel
Mesa-Mesina, Francisco
author_role author
author2 Bastías-Montes, José Miguel
Quevedo-León, Roberto
Valencia-Aguilar, Emir
Díaz-Carrasco, Oscar
Solano-Cornejo, Miguel Ángel
Mesa-Mesina, Francisco
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv murta
flavonoides
antioxidantes
antibacteriana
antiinflamatorio
alimento funcional
murta
flavonoids
antioxidants
antibacterial
anti-inflammatory
functional food
topic murta
flavonoides
antioxidantes
antibacteriana
antiinflamatorio
alimento funcional
murta
flavonoids
antioxidants
antibacterial
anti-inflammatory
functional food
description Currently there is a great demand for food products containing functional properties and/or bioactive compounds. One of the fruits that has been widely studied is the murta (Ugni molinae), which appears to contain various beneficial health properties. This review compiles scientific information on the functional and beneficial properties of murta for human health, such as the main components associated with anti-inflammatory activity, antimicrobial activity, antioxidant activity, nutritional composition, other uses of murta, economic aspects, and current and future challenges of murta, all based on updated scientific work.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-03-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artículo evaluado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343
url https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343/6773
https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3343/4047
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 12 Núm. 1 (2021): Enero - Marzo; 121-131
Scientia Agropecuaria; Vol. 12 No. 1 (2021): Enero - Marzo; 121-131
2306-6741
2077-9917
reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
reponame_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
collection Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1846521097067954176
score 13.088951
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).