Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages

Descripción del Articulo

The process of home-made beer production in the malt maceration and cooking stages was controlled automatically with fuzzy logic, across different performers considering the time and temperature of the process, using 2009LabVIEW. The equipment was mainly composed of three 20 L capacity stainless ste...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Luján, Mariano, Vásquez, Víctor
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2010
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/24
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:automatic control
fuzzy logic
home-made beer
maceration
cooking malt
Control automático
lógica difusa
cerveza artesanal
maceración
cocción de malta
id REVUNITRU_66d3cb9cbbaa72a23f74bcf7c955694a
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/24
network_acronym_str REVUNITRU
network_name_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository_id_str
spelling Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stagesControl automático con lógica difusa de la producción de cerveza artesanal en las etapas de maceración y cocciónLuján, MarianoVásquez, Víctorautomatic controlfuzzy logichome-made beermacerationcooking maltControl automáticológica difusacerveza artesanalmaceracióncocción de maltaThe process of home-made beer production in the malt maceration and cooking stages was controlled automatically with fuzzy logic, across different performers considering the time and temperature of the process, using 2009LabVIEW. The equipment was mainly composed of three 20 L capacity stainless steel containers (water supply, maceration and cooking), an additional hops container, a data acquisition card (PIC 16F877a micro controller), three LM35 temperature sensors and 11 on/off type performers, which were governed by a total of 47 Mandani type fuzzy rules with trapezoidal membership functions, using the method of center area for the defuzzification. The performers: electrovalves (5), pumps (2), heaters (3) and a stirrer, in approximately 4 hours, were adequately controlled in their early maceration and cooking stages. The beer obtained by automatic control with fuzzy logic in the maceration and cooking stages, had the following characteristics: 0.98 g/cm3 of density, 3.9 of pH, total acidity expressed as 0.87% of lactic acid, 6.2oGL of alcoholic degree and 0.91% w/v of CO2 percentage.Se controló automáticamente con lógica difusa, el proceso de producción de cerveza artesanal en las etapas maceración y cocción de la malta; a través de diferentes actuadores y en función del tiempo y temperatura del proceso, utilizándose LabVIEW 2009. El equipo estuvo constituido principalmente de tres recipientes de acero inoxidable de 20 L de capacidad (dosificación de agua, maceración y cocción), un recipiente adicional para el lúpulo, una tarjeta de adquisición de datos (con micro controlador PIC 16F877a), tres sensores de temperatura LM35 y 11 actuadores de tipo on/off, los cuales fueron gobernados por un total de 47 reglas difusas tipo Mandani, con funciones de membresía trapezoidales, empleando para la defusificación el método del centro de área. Se controló adecuadamente en sus etapas de maceración y cocción, los actuadores: electroválvulas (5), bombas (2), calefactores (3) y un agitador; empleando un tiempo aproximado de 4 horas. La cerveza obtenida mediante el control automático con lógica difusa en las etapas de maceración y cocción, tuvo las siguientes características: densidad de 0.98 g/cm3 ; pH de 3.9; acidez total expresada como ácido láctico de 0.87%, grado alcohólico de 6.2 oGL y porcentaje de CO2 de 0.91% p/v.Universidad Nacional de Trujillo2010-05-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24Scientia Agropecuaria; Vol. 1 Núm. 2 (2010): Abril - Junio; 125-137Scientia Agropecuaria; Vol. 1 No. 2 (2010): April - June; 125-1372306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24/38Derechos de autor 2010 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/242017-04-18T09:06:55Z
dc.title.none.fl_str_mv Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
Control automático con lógica difusa de la producción de cerveza artesanal en las etapas de maceración y cocción
title Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
spellingShingle Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
Luján, Mariano
automatic control
fuzzy logic
home-made beer
maceration
cooking malt
Control automático
lógica difusa
cerveza artesanal
maceración
cocción de malta
title_short Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
title_full Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
title_fullStr Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
title_full_unstemmed Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
title_sort Automatic control with fuzzy logic of home-made beer production in maceration and cooking stages
dc.creator.none.fl_str_mv Luján, Mariano
Vásquez, Víctor
author Luján, Mariano
author_facet Luján, Mariano
Vásquez, Víctor
author_role author
author2 Vásquez, Víctor
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv automatic control
fuzzy logic
home-made beer
maceration
cooking malt
Control automático
lógica difusa
cerveza artesanal
maceración
cocción de malta
topic automatic control
fuzzy logic
home-made beer
maceration
cooking malt
Control automático
lógica difusa
cerveza artesanal
maceración
cocción de malta
description The process of home-made beer production in the malt maceration and cooking stages was controlled automatically with fuzzy logic, across different performers considering the time and temperature of the process, using 2009LabVIEW. The equipment was mainly composed of three 20 L capacity stainless steel containers (water supply, maceration and cooking), an additional hops container, a data acquisition card (PIC 16F877a micro controller), three LM35 temperature sensors and 11 on/off type performers, which were governed by a total of 47 Mandani type fuzzy rules with trapezoidal membership functions, using the method of center area for the defuzzification. The performers: electrovalves (5), pumps (2), heaters (3) and a stirrer, in approximately 4 hours, were adequately controlled in their early maceration and cooking stages. The beer obtained by automatic control with fuzzy logic in the maceration and cooking stages, had the following characteristics: 0.98 g/cm3 of density, 3.9 of pH, total acidity expressed as 0.87% of lactic acid, 6.2oGL of alcoholic degree and 0.91% w/v of CO2 percentage.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-05-21
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24
url https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/24/38
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2010 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2010 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 1 Núm. 2 (2010): Abril - Junio; 125-137
Scientia Agropecuaria; Vol. 1 No. 2 (2010): April - June; 125-137
2306-6741
2077-9917
reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
reponame_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
collection Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1843350172097052672
score 12.660425
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).