Vitamin C protected in concentrate of Cavia porcellus "cuy" in growth-fattening stage, excluding forage
Descripción del Articulo
The aim of this study was to determine how vitamin C affects protected concentrate Cavia porcellus "cuy" except forage on performance in growth stage - fattening. Materials and methods. 120 improved and weaned (14 days +/- 3 days) male cuy, genotype were randomly distributed in 4 treatment...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2016 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/1175 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1175 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | cuyes excluding forage vitamin C parameters exclusión forraje vitamina C parámetros |
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Vitamin C protected in concentrate of Cavia porcellus "cuy" in growth-fattening stage, excluding forageVitamina C protegida en concentrado de Cavia porcellus "cuy" en etapa de crecimiento-engorde, con exclusión de forrajeLeón, ZaraSilva, EnriqueWilson, AlexCallacna, Miguelcuyesexcluding foragevitamin Cparameterscuyesexclusión forrajevitamina CparámetrosThe aim of this study was to determine how vitamin C affects protected concentrate Cavia porcellus "cuy" except forage on performance in growth stage - fattening. Materials and methods. 120 improved and weaned (14 days +/- 3 days) male cuy, genotype were randomly distributed in 4 treatments with 30 repetitions: T0: Concentrate + water + forage, T1: 45 mg of Vitamin C / 100 g of concentrate + water, T2: 55 mg of Vitamin C / 100 g of water and concentrated + T3: 66 mg of Vitamin C / 100 g concentrate + water. They were evaluated: final weight increase (IPF), daily weight increase (IPD), feed conversion (CA) and benefit / cost (B/C). Data were analyzed with the test of homogeneity of variance Levenne, ANOVA and Duncan test were used. Results and conclusions. Significant differences (p < 0.05) for IPF between T1 treatment (632.93 g) for T2, T3 and T0 and CA IPD and no significant differences (p > 0.05) between treatments. The best ratio B/C was obtained in T1 (1.48). It is concluded that vitamin C at 45 mg / 100 g of concentrate + water had the best effect on the increase in final weight and the best benefit - cost in C. porcellus in the growth stage - fattening, constituting a viable alternative.El objetivo del presente trabajo fue determinar el efecto de la Vitamina C protegida en concentrado de Cavia porcellus "cuy" con exclusión de forraje sobre los parámetros productivos en etapa de crecimiento - engorde. 120 cuyes machos de genotipo mejorado y destetados (14 días +/- 3 días) fueron distribuidos al azar en 4 tratamientos con 30 repeticiones: T0: Concentrado + forraje + agua, T1: 45 mg de Vitamina C / 100 g de concentrado + agua, T2: 55 mg de Vitamina C / 100 g de concentrado + agua y T3: 66 mg de Vitamina C /100 g de concentrado + agua. Se evaluaron: incremento de peso final (IPF), incremento de peso diario (IPD), conversión alimenticia (CA) y beneficio/costo (B/C). Los datos se analizaron con la prueba de homogeneidad de varianza de Lévenne, ANOVA y prueba de Duncan. Se obtuvieron diferencias significativas (p < 0,05) para IPF entre el tratamiento T1 (632,93 g) respecto a T2, T0 y T3 y para IPD y CA no se observaron diferenciassignificativas (p > 0,05) entre tratamientos. La mejor relación B/C se obtuvo en el T1 (1,48). Se concluye que la Vitamina C a razón de 45 mg / 100 g de concentrado + agua tuvo el mejor efecto sobre el incremento de peso final y la mejor relación beneficio - costo en cuyes, en la etapa de crecimiento – engorde, constituyendo una alternativa viable.Universidad Nacional de Trujillo2016-09-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1175Scientia Agropecuaria; Vol. 7 (2016): Número especial; 259-263Scientia Agropecuaria; Vol. 7 (2016): Special Issue; 259-2632306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1175/1113https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1175/1229Derechos de autor 2016 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/11752017-03-01T11:17:33Z |
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The aim of this study was to determine how vitamin C affects protected concentrate Cavia porcellus "cuy" except forage on performance in growth stage - fattening. Materials and methods. 120 improved and weaned (14 days +/- 3 days) male cuy, genotype were randomly distributed in 4 treatments with 30 repetitions: T0: Concentrate + water + forage, T1: 45 mg of Vitamin C / 100 g of concentrate + water, T2: 55 mg of Vitamin C / 100 g of water and concentrated + T3: 66 mg of Vitamin C / 100 g concentrate + water. They were evaluated: final weight increase (IPF), daily weight increase (IPD), feed conversion (CA) and benefit / cost (B/C). Data were analyzed with the test of homogeneity of variance Levenne, ANOVA and Duncan test were used. Results and conclusions. Significant differences (p < 0.05) for IPF between T1 treatment (632.93 g) for T2, T3 and T0 and CA IPD and no significant differences (p > 0.05) between treatments. The best ratio B/C was obtained in T1 (1.48). It is concluded that vitamin C at 45 mg / 100 g of concentrate + water had the best effect on the increase in final weight and the best benefit - cost in C. porcellus in the growth stage - fattening, constituting a viable alternative. |
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