Extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seed

Descripción del Articulo

The objective of the present study was to evaluate the extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seed, commonly known as “ungurahui” or “patawa”. The extraction process was performed in an ultrasonic bath and the orthogonal composite central design of the...

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Detalles Bibliográficos
Autores: Navarro-Valdez, Katherine, Capillo-Herrera, Nahum, Calixto-Cotos, María Rosario, Santisteban-Rojas, Oscar Pedro
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3175
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3175
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:ungurahui
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spelling Extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seedExtracción y microencapsulación de compuestos antioxidantes de la semilla de Oenocarpus bataua MartNavarro-Valdez, KatherineCapillo-Herrera, NahumCalixto-Cotos, María RosarioSantisteban-Rojas, Oscar Pedroungurahuipatawaantioxidanteoptimizaciónmicroencapsulacióncompuestos bioactivos.ungurahuipatawaantioxidantoptimizationmicroencapsulationbioactive compounds.The objective of the present study was to evaluate the extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seed, commonly known as “ungurahui” or “patawa”. The extraction process was performed in an ultrasonic bath and the orthogonal composite central design of the response surface methodology (RSM) was used to determine the optimal extraction conditions, using two factors: ethanol concentration (48.44 to 91.56%) and extraction time (13.83 to 46.17 min). The optimal extraction conditions (48.44% ethanol and 13.83 min) allowed to obtain the extract (EUL) with the highest number of antioxidants (yield (YI): 24.64%, total phenolic content (TPC): 452.76 mg GAE/g EUL and DPPH: 74.26%). Microencapsulation of EUL with maltodextrin by spray drying produced microcapsules (EUM) of homogeneous size (5 µm), without cracks or fissures and that preserved its antioxidant capacity (TPC: 110.08 mg GAE / g EUM, DPPH: 74.59%) because the encapsulant protected the core from being affected by drying temperature. The microcapsules also showed no significant degradation during storage. In general, this study offers a suitable process for the incorporation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua seed in the food industry.El objetivo del presente estudio fue evaluar la extracción y microencapsulación de compuestos antioxidantes de la semilla de Oenocarpus bataua Mart, conocido comúnmente como “ungurahui” o “patawa”. El proceso de extracción se realizó en un baño ultrasónico y se utilizó el diseño central compuesto ortogonal de la metodología de superficie de respuesta (MSR) para determinar las condiciones óptimas de extracción, usando dos factores: concentración de etanol (48,44 a 91,56%) y tiempo de extracción (13,83 a 46,17 min). Las condiciones óptimas de extracción (48,44% etanol y 13,83 min) permitieron obtener el extracto (EUL) con la mayor cantidad de antioxidantes (rendimiento (RE): 24,64%, contenido fenólico total (CFT): 452,76 mg EAG/g EUL y DPPH: 74,26%). La microencapsulación del EUL con maltodextrina mediante secado por aspersión originó microcápsulas (EUM) de tamaño homogéneo (5 µm), ausencia de grietas y fisuras, y preservaron su capacidad antioxidante (CFT: 110,08 mg EAG/g EUM, DPPH: 74,59%) debido a que el encapsulante evitó que sean afectadas por la temperatura de secado. Las microcápsulas tampoco presentaron una degradación significativa durante el almacenamiento. En general, este estudio ofrece un proceso adecuado para la incorporación de compuestos antioxidantes de la semilla del Oenocarpus bataua en la industria alimentaria.Universidad Nacional de Trujillo2020-11-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3175Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 4 (2020): Octubre - Diciembre; 547-554Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 4 (2020): Octubre - Diciembre; 547-5542306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3175/3887https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3175/4091Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/31752021-07-20T17:11:54Z
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description The objective of the present study was to evaluate the extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seed, commonly known as “ungurahui” or “patawa”. The extraction process was performed in an ultrasonic bath and the orthogonal composite central design of the response surface methodology (RSM) was used to determine the optimal extraction conditions, using two factors: ethanol concentration (48.44 to 91.56%) and extraction time (13.83 to 46.17 min). The optimal extraction conditions (48.44% ethanol and 13.83 min) allowed to obtain the extract (EUL) with the highest number of antioxidants (yield (YI): 24.64%, total phenolic content (TPC): 452.76 mg GAE/g EUL and DPPH: 74.26%). Microencapsulation of EUL with maltodextrin by spray drying produced microcapsules (EUM) of homogeneous size (5 µm), without cracks or fissures and that preserved its antioxidant capacity (TPC: 110.08 mg GAE / g EUM, DPPH: 74.59%) because the encapsulant protected the core from being affected by drying temperature. The microcapsules also showed no significant degradation during storage. In general, this study offers a suitable process for the incorporation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua seed in the food industry.
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