The impact of an education on a healthy nutrition
Descripción del Articulo
COVID-19 has changed our lifestyle. The words “social distancing” had impacted in celebrations, meetings, reunions, walking and thus, our joy of eating together… and then, with the hope of the reunion. The old guidelines regarding individual health care returned t...
Autor: | |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
Repositorio: | Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unife.edu.pe:article/2233 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unife.edu.pe/index.php/educacion/article/view/2233 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Alimentación, enfermedad, comportamiento, cuidado, saludable. Food, disease, behavior, care, healthy. |
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The impact of an education on a healthy nutritionHacia el buen comer y la salud desde la educaciónJiménez Arrunátegui, Yadira RosaAlimentación, enfermedad, comportamiento, cuidado, saludable.Food, disease, behavior, care, healthy.COVID-19 has changed our lifestyle. The words “social distancing” had impacted in celebrations, meetings, reunions, walking and thus, our joy of eating together… and then, with the hope of the reunion. The old guidelines regarding individual health care returned to be used and state of uncertainty covered our lives. The experts have covered the newscasts with science information of the possibly causes and consequences of COVID 19, and some no experts shared advices about an endless number of products and strange mixes about what is good to avoid getting sick or reducing the death risk. The remarkable of all this information is that the word “food” appear frequently. People who don’t have a good food are more susceptible to get sick. On the other hand; people who have good habits food are less vulnerable. To get healthy behaviors take part in the education which it is given both in home as from the educational institutions or educational actions in the Health Promotion. The context of the possibilities of the Nutritional Food Education in Peru is analyzed in the present article.La pandemia del COVID-19 cambió nuestro estilo de vida, las palabras “distanciamiento social” impactaron las celebraciones, reuniones, reencuentros, paseos y con ello, nuestro gozo del comer en compañía… para después, con la esperanza del reencuentro. Viejos lineamientos de cuidado de salud individual retomaron actualidad y un escenario de incertidumbre cubrió nuestro día a día. Los expertos cubrían los noticieros con información científica de las posibles causas y consecuencias de la nueva enfermedad, y algunos no expertos daban consejos sobre un sin número de productos y extrañas mezclas sobre qué es bueno para evitar el enfermarse o disminuir el riego de morir. Lo destacable es que, dentro de esa inmensa masa de información aparece con frecuencia la alimentación: los que no se alimentan bien son más susceptibles a contraer la enfermedad, aquellos con buenos hábitos de consumo son menos vulnerables. Adquirir comportamientos saludables forma parte de la educación que se imparte tanto en el hogar como desde las instituciones educativas o por acciones educativas en la Promoción de la Salud. El contexto de las posibilidades de la Educación Alimentaria Nutricional en el Perú se analiza en el presente artículo. Facultad de Ciencias de la Educación - UNIFE2020-11-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.unife.edu.pe/index.php/educacion/article/view/223310.33539/educacion.2020.v26n2.2233Educación; Vol. 26 No. 2 (2020): Educación: Revista de la Facultad de Ciencias de la Educación; 195-200Educación; Vol. 26 Núm. 2 (2020): Educación: Revista de la Facultad de Ciencias de la Educación; 195-2002708-64021813-3363reponame:Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazóninstname:Universidad Femenina del Sagrado Corazóninstacron:UNIFEspahttps://revistas.unife.edu.pe/index.php/educacion/article/view/2233/2310https://revistas.unife.edu.pe/index.php/educacion/article/view/2233/2579info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unife.edu.pe:article/22332025-05-07T13:29:27Z |
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