Producción de Carbón Activado a partir de la Testa de la Almendra de Cacao
Descripción del Articulo
The objective of this research was to produce activated carbon from the cocoa almond shell. Samples were provided by Peruinka Industrias S.A. The preparation used the chemical activation method employing 60% concentration phosphoric acid. The variables were the carbonization temperature (200 °C, 250...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revista.unibagua.edu.pe:article/76 |
Enlace del recurso: | https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/76 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Temperatura cacao valor agregado industria alimentaria Temperature cocoa value-added food industry |
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Producción de Carbón Activado a partir de la Testa de la Almendra de Cacao Rodríguez Estacio, John Smith Cruz Hoyos, Segundo AlipioTemperaturacacaovalor agregadoindustria alimentariaTemperaturecocoavalue-addedfood industryThe objective of this research was to produce activated carbon from the cocoa almond shell. Samples were provided by Peruinka Industrias S.A. The preparation used the chemical activation method employing 60% concentration phosphoric acid. The variables were the carbonization temperature (200 °C, 250°, and 300 °C) and carbonization time (90, 120, and 150 minutes). To characterize the best product produced, the physicochemical properties of the activated carbon and the adsorption capacity using methylene blue dye were evaluated, these properties were assessed under the Peruvian Technical Standard 207.024. The optimal treatment found for the production of activated carbon with cocoa almond shell corresponds to a carbonization temperature and time of 300 °C and 150 minutes, respectively. The physicochemical characteristics of the obtained product were: Moisture 1.9413%, Density 0.5115 g/cm3, pH 3.19, Ash 25.4045%, Volatile Matter 67.1078%, and Fixed Carbon 7.4876.El objetivo de esta investigación fue producir carbón activado a partir de la testa de almendra del cacao. Las muestras fueron proporcionadas por la empresa Peruinka Industrias S.A. Para la preparación se empleó el método de activación química empleando el ácido fosfórico al 60% de concentración. Las variables son la temperatura de carbonización (200 °C, 250° y 300 °C) y tiempo de carbonización (90, 120 y 150 minutos). Para caracterizar el mejor producto producido se evaluó las propiedades fisicoquímicas del carbón activado y la capacidad de adsorción empleando el colorante azul de metileno, dichas propiedades fueron evaluadas bajo la Norma Técnica Peruana 207.024. El tratamiento óptimo encontrado para la producción de carbón activado con testa de almendra de cacao corresponde a una temperatura y tiempo de carbonización de 300 °C y 150 minutos respectivamente. Las características físico-químicas del producto obtenido fueron: Humedad 1.9413 %, Densidad 0.5115 g/cm3, pH 3.19, Cenizas 25. 4045 %, Materia Volátil 67.1078%, y Carbón Fijo 7.4876.Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB)2022-09-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlaudio/mpeghttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/76Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 No. 1 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 94-103Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 Núm. 1 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 94-1032709-31902709-318210.55996/dekamuagropec.v3i1reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstacron:UNIBAGUAspahttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/76/50https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/76/62https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/76/71Derechos de autor 2022 Revista Científica Dékamu Agropechttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revista.unibagua.edu.pe:article/762024-08-13T17:10:46Z |
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The objective of this research was to produce activated carbon from the cocoa almond shell. Samples were provided by Peruinka Industrias S.A. The preparation used the chemical activation method employing 60% concentration phosphoric acid. The variables were the carbonization temperature (200 °C, 250°, and 300 °C) and carbonization time (90, 120, and 150 minutes). To characterize the best product produced, the physicochemical properties of the activated carbon and the adsorption capacity using methylene blue dye were evaluated, these properties were assessed under the Peruvian Technical Standard 207.024. The optimal treatment found for the production of activated carbon with cocoa almond shell corresponds to a carbonization temperature and time of 300 °C and 150 minutes, respectively. The physicochemical characteristics of the obtained product were: Moisture 1.9413%, Density 0.5115 g/cm3, pH 3.19, Ash 25.4045%, Volatile Matter 67.1078%, and Fixed Carbon 7.4876. |
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Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 No. 1 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 94-103 Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 Núm. 1 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 94-103 2709-3190 2709-3182 10.55996/dekamuagropec.v3i1 reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua instname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua instacron:UNIBAGUA |
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