Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study

Descripción del Articulo

The present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological app...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Buenaño, Edinson, Paredes, Mónica, Mora, Cris, Lucio, Kevin
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2024
Institución:Universidad Nacional de Huancavelica
Repositorio:UNH-Revistas
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.unh.edu.pe:article/518
Enlace del recurso:https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Sostenibilidad
estrategias
encuesta
financieros
Sustainability
strategies
survey
financial
id REVUNH_2dbea09f6e6e8c9764015638bb049318
oai_identifier_str oai:revistas.unh.edu.pe:article/518
network_acronym_str REVUNH
network_name_str UNH-Revistas
repository_id_str
spelling Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case studyRiesgos en la cadena de suministro: estrategias para mitigar disrupciones en la producción y distribución de alimentos perecederos - un caso de estudioBuenaño, EdinsonParedes, MónicaMora, CrisLucio, KevinSostenibilidadestrategiasencuestafinancierosSustainabilitystrategiessurveyfinancialThe present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological approach, it combines bibliographical research with reviewed scientific bases to develop these strategies. Additionally, a survey will be conducted as a technique to understand customer preferences and tastes, with the goal of introducing a new product that meets consumer needs. A meticulous standardized production and distribution scheme will be established to minimize lead times and waste. The data obtained demonstrates reliability with a value of 0.848 and positive correlations between variables. Sales projections will be established to assess market influence on the new product, and costs will be determined through financial studies. Time studies, critical path analysis, and operations diagram will be conducted to optimize available resources and maximize project profitability. Analyzing minimum process times aims to reduce errors by 15% while maintaining market product loyalty and credibility.El presente estudio tiene como objetivo realizar un análisis en el sector alimenticio, con un caso de estudio en el cantón Salinas, provincia de Santa Elena donde se implementarán estrategias para reducir los riesgos en la cadena de abastecimiento y logística, permitiendo una mayor sostenibilidad en el mercado. Utilizando un enfoque metodológico mixto, bibliográfico por las bases científicas revisadas y con ello concretar estas estrategias y realizar una encuesta como técnica que nos permite conocer los gustos y preferencia de los clientes, con el propósito de implementar un nuevo producto que satisfaga las necesidades de los consumidores y con un minucioso esquema estandarizado de producción y distribución que mantenga bajos tiempos de demora o desperdicios, los datos obtenidos demuestran su fiabilidad con un valor de 0,848 y la relación de las variables siendo positivas. Con ello se establecerán proyecciones en las ventas, para conocer la influencia del mercado respecto al nuevo producto y así establecer los costos mediante estudios financieros. Con lo realizado se establecerán estudios de tiempos, ruta crítica y diagrama de operaciones para conocer la influencia del mercado respecto al nuevo producto y así establecer los costos mediante estudios financieros exhaustivos y detallados que permitan optimizar los recursos disponibles y maximizar la rentabilidad del proyecto, analizando los tiempos mínimos en los procesos con ello se reduce los errores en un 15% y se mantiene la fidelidad y credibilidad del producto del mercado.Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú2024-08-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/51810.54943/ricci.v4i2.518Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 No. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 Núm. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 1212961-23572961-2446reponame:UNH-Revistasinstname:Universidad Nacional de Huancavelicainstacron:UNHspahttps://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1115https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1116Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Luciohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.unh.edu.pe:article/5182024-09-05T22:20:48Z
dc.title.none.fl_str_mv Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
Riesgos en la cadena de suministro: estrategias para mitigar disrupciones en la producción y distribución de alimentos perecederos - un caso de estudio
title Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
spellingShingle Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
Buenaño, Edinson
Sostenibilidad
estrategias
encuesta
financieros
Sustainability
strategies
survey
financial
title_short Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
title_full Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
title_fullStr Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
title_full_unstemmed Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
title_sort Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
dc.creator.none.fl_str_mv Buenaño, Edinson
Paredes, Mónica
Mora, Cris
Lucio, Kevin
author Buenaño, Edinson
author_facet Buenaño, Edinson
Paredes, Mónica
Mora, Cris
Lucio, Kevin
author_role author
author2 Paredes, Mónica
Mora, Cris
Lucio, Kevin
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Sostenibilidad
estrategias
encuesta
financieros
Sustainability
strategies
survey
financial
topic Sostenibilidad
estrategias
encuesta
financieros
Sustainability
strategies
survey
financial
description The present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological approach, it combines bibliographical research with reviewed scientific bases to develop these strategies. Additionally, a survey will be conducted as a technique to understand customer preferences and tastes, with the goal of introducing a new product that meets consumer needs. A meticulous standardized production and distribution scheme will be established to minimize lead times and waste. The data obtained demonstrates reliability with a value of 0.848 and positive correlations between variables. Sales projections will be established to assess market influence on the new product, and costs will be determined through financial studies. Time studies, critical path analysis, and operations diagram will be conducted to optimize available resources and maximize project profitability. Analyzing minimum process times aims to reduce errors by 15% while maintaining market product loyalty and credibility.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-08-29
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518
10.54943/ricci.v4i2.518
url https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518
identifier_str_mv 10.54943/ricci.v4i2.518
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1115
https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1116
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Lucio
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Lucio
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú
publisher.none.fl_str_mv Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú
dc.source.none.fl_str_mv Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 No. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121
Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 Núm. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121
2961-2357
2961-2446
reponame:UNH-Revistas
instname:Universidad Nacional de Huancavelica
instacron:UNH
instname_str Universidad Nacional de Huancavelica
instacron_str UNH
institution UNH
reponame_str UNH-Revistas
collection UNH-Revistas
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1820723118028619776
score 13.754011
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).