Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study
Descripción del Articulo
The present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological app...
Autores: | , , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2024 |
Institución: | Universidad Nacional de Huancavelica |
Repositorio: | UNH-Revistas |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.unh.edu.pe:article/518 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Sostenibilidad estrategias encuesta financieros Sustainability strategies survey financial |
id |
REVUNH_2dbea09f6e6e8c9764015638bb049318 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.unh.edu.pe:article/518 |
network_acronym_str |
REVUNH |
network_name_str |
UNH-Revistas |
repository_id_str |
|
spelling |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case studyRiesgos en la cadena de suministro: estrategias para mitigar disrupciones en la producción y distribución de alimentos perecederos - un caso de estudioBuenaño, EdinsonParedes, MónicaMora, CrisLucio, KevinSostenibilidadestrategiasencuestafinancierosSustainabilitystrategiessurveyfinancialThe present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological approach, it combines bibliographical research with reviewed scientific bases to develop these strategies. Additionally, a survey will be conducted as a technique to understand customer preferences and tastes, with the goal of introducing a new product that meets consumer needs. A meticulous standardized production and distribution scheme will be established to minimize lead times and waste. The data obtained demonstrates reliability with a value of 0.848 and positive correlations between variables. Sales projections will be established to assess market influence on the new product, and costs will be determined through financial studies. Time studies, critical path analysis, and operations diagram will be conducted to optimize available resources and maximize project profitability. Analyzing minimum process times aims to reduce errors by 15% while maintaining market product loyalty and credibility.El presente estudio tiene como objetivo realizar un análisis en el sector alimenticio, con un caso de estudio en el cantón Salinas, provincia de Santa Elena donde se implementarán estrategias para reducir los riesgos en la cadena de abastecimiento y logística, permitiendo una mayor sostenibilidad en el mercado. Utilizando un enfoque metodológico mixto, bibliográfico por las bases científicas revisadas y con ello concretar estas estrategias y realizar una encuesta como técnica que nos permite conocer los gustos y preferencia de los clientes, con el propósito de implementar un nuevo producto que satisfaga las necesidades de los consumidores y con un minucioso esquema estandarizado de producción y distribución que mantenga bajos tiempos de demora o desperdicios, los datos obtenidos demuestran su fiabilidad con un valor de 0,848 y la relación de las variables siendo positivas. Con ello se establecerán proyecciones en las ventas, para conocer la influencia del mercado respecto al nuevo producto y así establecer los costos mediante estudios financieros. Con lo realizado se establecerán estudios de tiempos, ruta crítica y diagrama de operaciones para conocer la influencia del mercado respecto al nuevo producto y así establecer los costos mediante estudios financieros exhaustivos y detallados que permitan optimizar los recursos disponibles y maximizar la rentabilidad del proyecto, analizando los tiempos mínimos en los procesos con ello se reduce los errores en un 15% y se mantiene la fidelidad y credibilidad del producto del mercado.Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú2024-08-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/51810.54943/ricci.v4i2.518Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 No. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 Núm. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 1212961-23572961-2446reponame:UNH-Revistasinstname:Universidad Nacional de Huancavelicainstacron:UNHspahttps://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1115https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1116Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Luciohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.unh.edu.pe:article/5182024-09-05T22:20:48Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study Riesgos en la cadena de suministro: estrategias para mitigar disrupciones en la producción y distribución de alimentos perecederos - un caso de estudio |
title |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
spellingShingle |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study Buenaño, Edinson Sostenibilidad estrategias encuesta financieros Sustainability strategies survey financial |
title_short |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
title_full |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
title_fullStr |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
title_full_unstemmed |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
title_sort |
Risks in the supply chain: strategies to mitigate disruptions in the production and distribution of perishable foods- a case study |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Buenaño, Edinson Paredes, Mónica Mora, Cris Lucio, Kevin |
author |
Buenaño, Edinson |
author_facet |
Buenaño, Edinson Paredes, Mónica Mora, Cris Lucio, Kevin |
author_role |
author |
author2 |
Paredes, Mónica Mora, Cris Lucio, Kevin |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Sostenibilidad estrategias encuesta financieros Sustainability strategies survey financial |
topic |
Sostenibilidad estrategias encuesta financieros Sustainability strategies survey financial |
description |
The present study aims to conduct an analysis in the food sector, with a case study in Salinas Canton, Santa Elena Province, where strategies will be implemented to mitigate risks in the supply chain and logistics, thereby promoting greater market sustainability. Employing a mixed methodological approach, it combines bibliographical research with reviewed scientific bases to develop these strategies. Additionally, a survey will be conducted as a technique to understand customer preferences and tastes, with the goal of introducing a new product that meets consumer needs. A meticulous standardized production and distribution scheme will be established to minimize lead times and waste. The data obtained demonstrates reliability with a value of 0.848 and positive correlations between variables. Sales projections will be established to assess market influence on the new product, and costs will be determined through financial studies. Time studies, critical path analysis, and operations diagram will be conducted to optimize available resources and maximize project profitability. Analyzing minimum process times aims to reduce errors by 15% while maintaining market product loyalty and credibility. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-08-29 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518 10.54943/ricci.v4i2.518 |
url |
https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518 |
identifier_str_mv |
10.54943/ricci.v4i2.518 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1115 https://revistas.unh.edu.pe/index.php/ricci/article/view/518/1116 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Lucio https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2024 Edinson Buenaño, Mónica Paredes, Cris Mora, Kevin Lucio https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú |
publisher.none.fl_str_mv |
Escuela Profesional de Ingeniería Civil-Lircay de la Universidad Nacional de Huancavelica, Perú |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 No. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121 Revista Científica Ciencias Ingenieriles; Vol. 4 Núm. 2 (2024): Julio - Diciembre; 103 - 121 2961-2357 2961-2446 reponame:UNH-Revistas instname:Universidad Nacional de Huancavelica instacron:UNH |
instname_str |
Universidad Nacional de Huancavelica |
instacron_str |
UNH |
institution |
UNH |
reponame_str |
UNH-Revistas |
collection |
UNH-Revistas |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1820723118028619776 |
score |
13.754011 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).