Test of human acid, for the production of castilla frijol (Vigna unguiculata L.), in the experimental field of the anitos province of Barranca

Descripción del Articulo

The research was conducted in the Los Anitos experimental field and aims todetermine the doses of humic acid, in castilla beans, started in November 2015, thetreatments were established (T1 = 00, T2 = 50, T3 = 100, T4 = 150 ml Liqhumus /20 l. Water), the application was made in three moments, it was...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Legua Cardenas, José Antonio, Espinoza García, Javier Jonás, Cruz Nieto, Dante Daniel, Espinoza Montesinos, Francisco, Ramírez Maldonado, José Del Carmen, Espinoza Montesinos, Edgar Amador
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Santiago Antunez de Mayolo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.192.168.1.71:article/582
Enlace del recurso:http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Frijol Castilla
Ácido Húmico
Rendimiento
Rentabilidad
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spelling Test of human acid, for the production of castilla frijol (Vigna unguiculata L.), in the experimental field of the anitos province of BarrancaPrueba de ensayo de ácido húmico, para la producción de frijol castilla (Vigna unguiculata L.), en el campo experimental de los anitos provincia de BarrancaLegua Cardenas, José AntonioEspinoza García, Javier JonásCruz Nieto, Dante DanielEspinoza Montesinos, FranciscoRamírez Maldonado, José Del CarmenEspinoza Montesinos, Edgar AmadorFrijol CastillaÁcido HúmicoRendimientoRentabilidadThe research was conducted in the Los Anitos experimental field and aims todetermine the doses of humic acid, in castilla beans, started in November 2015, thetreatments were established (T1 = 00, T2 = 50, T3 = 100, T4 = 150 ml Liqhumus /20 l. Water), the application was made in three moments, it was evaluated until harvestand laboratory. This experiment was carried out in four treatments and four blocks,using the Design of Block Completely Random (DBCA). The statistical analysis thatwas performed was the analysis of variance at 1%, 5%, and Duncan’s test at 5%. Theresults were obtained in which the highest dose (150 ml / 20 l water) stood out theT4 with 48,075 cm of height, 28,55 number of flowers, 42,44 sampling of numberof pods per plant, 103,63 g. sampling of pod weight and 2,501 Tm / ha commercialyield, in laboratory good results were determined with: 18.35 cm of pod length, 12.67number of grains per pod, 0,43 g grain weight per pod and 23,62 g, however, all werein the medium range (18 - 25 g). Also stood out in higher profitability is 45,92%La investigación se realizó en el campo experimental de Los Anitos y tiene como objetivo determinar las dosis de ácido húmico, en frijol castilla, se inició en noviembre del 2015, se estableció los tratamientos (T1 = 00, T2 = 50, T3 = 100, T4 = 150 ml Liqhumus /20 l. agua), la aplicación se realizó en tres momentos, se evaluó hasta la cosecha y laboratorio. Este experimento se realizó en cuatro tratamientos y cuatro bloques, se empleó el Diseño de Bloque Completamente al Azar (DBCA). Su análisis estadístico que se operó fue el análisis de varianza al 1%, 5%, y la Prueba de Duncan al 5%. Se obtuvo los resultados en que sobresalió la mayor dosis (150 ml/ 20 l agua) el T4 con 48,075 cm de altura, 28,55 número de flores, 42,44 muestreo de número de vainas por planta, 103,63 g. muestreo de peso de vainas y 2,501 Tm/ ha rendimiento comercial, en laboratorio se precisó buenos resultado con: 18,35 cm de longitud de vaina, 12,67 número de granos por vaina, 0,43 g peso de grano por vaina y 23,62 g sin embargo todos estuvieron en el rango de mediano (18 – 25 g). También sobresalió en mayor rentabilidad es de 45,92 %Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo2019-01-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttp://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/58210.32911/as.2018.v11.n2.582Aporte Santiaguino; Vol. 11, Núm. 2 (2018): Julio-Diciembre; pág. 287-2982616-95412070-836Xreponame:Revistas - Universidad Nacional Santiago Antunez de Mayoloinstname:Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayoloinstacron:UNASAMspahttp://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582/689http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582/72010.32911/as.2018.v11.n2.582.g689info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.192.168.1.71:article/5822020-01-27T21:52:52Z
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Prueba de ensayo de ácido húmico, para la producción de frijol castilla (Vigna unguiculata L.), en el campo experimental de los anitos provincia de Barranca
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