Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy
Descripción del Articulo
Climate change is one of the main concerns facing the human species in the present circumstances. The resulting effects are many in economic, social and environmental terms. In this article we refer to the implications of biodiversity conservation in Peru and its close relationship with gastronomy,...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2025 |
Institución: | Universidad Le Cordon Bleu |
Repositorio: | Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.172.177.98.34:article/373 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Gastronomía cambio climático biodiversidad especies de flora y fauna Gastronomy climate change biodiversity sustainability flora and fauna |
id |
REVULCB_efb1497b3340fd4a2c0be44e050bb56f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs2.172.177.98.34:article/373 |
network_acronym_str |
REVULCB |
network_name_str |
Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
repository_id_str |
|
spelling |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomyEl cambio climático y sus efectos en la conservación de la biodiversidad y la gastronomíaVictor Pulido-CapurroEdith Olivera-CarhuazUniversidad Le Cordon Bleu. Lima, PerúGastronomíacambio climáticobiodiversidadespecies de flora y faunaGastronomyclimate changebiodiversitysustainabilityflora and faunaClimate change is one of the main concerns facing the human species in the present circumstances. The resulting effects are many in economic, social and environmental terms. In this article we refer to the implications of biodiversity conservation in Peru and its close relationship with gastronomy, one of the country’s main economic activities and a fundamental pillar in the recognition and preservation of our cultural identity. The objective is to analyze the effects of climate change on biodiversity and its impact on Peruvian gastronomy. The research is qualitative and descriptive, based on three thematic axes. It is concluded that climate change is generating significant effects on the conservation of biodiversity, altering the distribution limits of populations and modifying population patterns, which puts the survival of many species at risk. It also highlights that biodiversity is the fundamental axis of inputs that supply Peruvian cuisine, so that conservation efforts will contribute directly to the sustainability of the country’s gastronomy.El cambio climático es una de las principales preocupaciones que afronta la especie humana en las actuales circunstancias. Los efectos que de ello se derivan son muchos en términos económicos, sociales y ambientales. En el presente artículo nos referimos a las implicancias de la conservación de la biodiversidad en el Perú y su estrecha relación con la gastronomía, una de las principales actividades económicas del país y un pilar fundamental en el reconocimiento y la preservación de nuestra identidad cultural. El objetivo es analizar los efectos del cambio climático sobre la biodiversidad y su impacto en la gastronomía peruana. La investigación es cualitativa y descriptiva, tomando como base tres ejes temáticos. Se concluye que el cambio climático está generando efectos significativos en la conservación de la biodiversidad, alterando los límites de distribución de las poblaciones y modificando los patrones poblacionales, lo que pone en riesgo la supervivencia de muchas especies. Asimismo, se destaca que la biodiversidad es el eje fundamental de insumos que abastecen la cocina peruana, por lo que los esfuerzos para su conservación contribuirán directamente a la sostenibilidad de la gastronomía en el país.Universidad Le Cordon Bleu2025-01-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmltext/xmlhttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/37310.36955/RIULCB.2025v12n1.008Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu; Vol. 12 Núm. 1 (2025): ; 97 - 1142409-1537reponame:Revistas - Universidad Le Cordon Bleuinstname:Universidad Le Cordon Bleuinstacron:ULCBspahttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/651https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/657https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/670Derechos de autor 2025 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleuinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.172.177.98.34:article/3732025-09-08T16:19:06Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy El cambio climático y sus efectos en la conservación de la biodiversidad y la gastronomía |
title |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
spellingShingle |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy Victor Pulido-Capurro Gastronomía cambio climático biodiversidad especies de flora y fauna Gastronomy climate change biodiversity sustainability flora and fauna |
title_short |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
title_full |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
title_fullStr |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
title_full_unstemmed |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
title_sort |
Climate change and its effects on biodiversity conservation and gastronomy |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Victor Pulido-Capurro Edith Olivera-Carhuaz Universidad Le Cordon Bleu. Lima, Perú |
author |
Victor Pulido-Capurro |
author_facet |
Victor Pulido-Capurro Edith Olivera-Carhuaz Universidad Le Cordon Bleu. Lima, Perú |
author_role |
author |
author2 |
Edith Olivera-Carhuaz Universidad Le Cordon Bleu. Lima, Perú |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Gastronomía cambio climático biodiversidad especies de flora y fauna Gastronomy climate change biodiversity sustainability flora and fauna |
topic |
Gastronomía cambio climático biodiversidad especies de flora y fauna Gastronomy climate change biodiversity sustainability flora and fauna |
description |
Climate change is one of the main concerns facing the human species in the present circumstances. The resulting effects are many in economic, social and environmental terms. In this article we refer to the implications of biodiversity conservation in Peru and its close relationship with gastronomy, one of the country’s main economic activities and a fundamental pillar in the recognition and preservation of our cultural identity. The objective is to analyze the effects of climate change on biodiversity and its impact on Peruvian gastronomy. The research is qualitative and descriptive, based on three thematic axes. It is concluded that climate change is generating significant effects on the conservation of biodiversity, altering the distribution limits of populations and modifying population patterns, which puts the survival of many species at risk. It also highlights that biodiversity is the fundamental axis of inputs that supply Peruvian cuisine, so that conservation efforts will contribute directly to the sustainability of the country’s gastronomy. |
publishDate |
2025 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2025-01-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373 10.36955/RIULCB.2025v12n1.008 |
url |
https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373 |
identifier_str_mv |
10.36955/RIULCB.2025v12n1.008 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/651 https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/657 https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/373/670 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2025 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2025 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html text/xml |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Le Cordon Bleu |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Le Cordon Bleu |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu; Vol. 12 Núm. 1 (2025): ; 97 - 114 2409-1537 reponame:Revistas - Universidad Le Cordon Bleu instname:Universidad Le Cordon Bleu instacron:ULCB |
instname_str |
Universidad Le Cordon Bleu |
instacron_str |
ULCB |
institution |
ULCB |
reponame_str |
Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
collection |
Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1845160531847020544 |
score |
13.779025 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).