La yuca (Manihot esculenta Crantz), alimento base de pobladores en Guyana
Descripción del Articulo
The cassava is an important phytogenetic resource in Guyana, where is the fourth nutritional product in order of importance according to the amount of calories that contains, following rice, wheat and corn. It takes part in the Guyanese populations' nutritional plans and is the primary agricult...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Le Cordon Bleu |
Repositorio: | Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.52.234.130.152:article/251 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/251 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Bitter yuccas, sweet yuccas, in situ conservation, ex situ conservation. Yucas amargas, yucas dulces, conservación in situ, conservación ex situ. |
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La yuca (Manihot esculenta Crantz), alimento base de pobladores en Guyana Beecham, Premdat Sukhna, Ramnarace Zalguero-Rubio, Zulema Menéndez-Álvarez, Eduardo Rodríguez-Alfonso, Daymara Bitter yuccas, sweet yuccas, in situ conservation, ex situ conservation.Yucas amargas, yucas dulces, conservación in situ, conservación ex situ.The cassava is an important phytogenetic resource in Guyana, where is the fourth nutritional product in order of importance according to the amount of calories that contains, following rice, wheat and corn. It takes part in the Guyanese populations' nutritional plans and is the primary agricultural product of the indigenous communities. The indigenous population depends on the diversity of dishes and beverages such as farinha, casabe, cassareep and piwari which are made from the root of plants both sweet or bitter cassava, the latter being of paramount in guyanese gastronomy. This resource is preserved in the country either in situ, in the Amazonic jungle and other mountain areas; like ex situ, in the germplasm banks of Kairuni and Ebini belonging to the National Institute of Investigation and Agricultural Extension which accounts with 87 accessions. The climate change and the population decline of the indigenous communities endangers the preservation in situ, that is why the National Institute of Investigation and Agriculultural Extension possesses the mission to develop the training activities to create sensibility to the local people to ensure the biological diversity of the Species and the culinary traditions are preserved.La yuca es recurso fitogenético importante en Guyana, donde es el cuarto producto alimenticio de relevancia en cuanto a cantidad de calorías producidas, después del arroz, el trigo y el maíz. Forma parte importante de la alimentación de la población Guyanesa y es la dieta base de las comunidades indígenas. La población indígena depende de la diversidad de platillos y bebidas tales como la farinha, casabe, cassareep y piwari que se elaboran a partir de las raíces de las plantas tanto de la yuca dulce como amarga, ésta última es la de mayor relevancia en la gastronomía guyanesa. Este es un recurso que en el país se conserva tanto in situ, en la selva amazónica y otras áreas montañosas; como ex situ, en los bancos de germoplasma de Kairuni y Ebini pertenecientes al Instituto Nacional de Investigación y Extensión Agrícola los cuales cuentan con 87 accesiones. El cambio climático y la disminución de las poblaciones de las comunidades indígenas afectan directamente en la conservación in situ, es por ello que el Instituto Nacional de Investigación y Extensión Agrícola tiene la misión de desarrollar actividades de capacitación para sensibilizar a los pobladores locales para salvaguardar la diversidad biológica de la especie y de las tradiciones culinarias.Universidad Le Cordon Bleu2023-01-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/25110.36955/RIULCB.2023v10n1.001Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu; Vol. 10 Núm. 1 (2023); 05-152409-1537reponame:Revistas - Universidad Le Cordon Bleuinstname:Universidad Le Cordon Bleuinstacron:ULCBspahttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/251/467https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/251/477Derechos de autor 2023 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleuhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.52.234.130.152:article/2512024-08-28T16:36:15Z |
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