The phytogenetic resources of pineapple (Ananas comosus var. Comosus (L.) Merr.) in Cuba

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The phytogenetic resources for food and agriculture constitute the biological basis of the world’s food safety and the sustenance of world population. These resources are the most important raw material of the phyto-enhancers and the most indispensable contribution for farmers.Conservation in situ i...

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Detalles Bibliográficos
Autores: Rodríguez Alfonso, Daymara, Isidrón Pérez, Miriam, Menéndez Álvarez, Eduardo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Le Cordon Bleu
Repositorio:Revistas - Universidad Le Cordon Bleu
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.52.234.130.152:article/155
Enlace del recurso:https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/155
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Varieties, conservation in situ, conservation ex situ, molecular markers
Variedades, conservación in situ, conservación ex situ, marcadores moleculares.
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spelling The phytogenetic resources of pineapple (Ananas comosus var. Comosus (L.) Merr.) in CubaLos recursos fitogenéticos de piña (Ananas comosus var. comosus (L.) Merr.) en CubaRodríguez Alfonso, Daymara Isidrón Pérez, Miriam Menéndez Álvarez, EduardoVarieties, conservation in situ, conservation ex situ, molecular markersVariedades, conservación in situ, conservación ex situ, marcadores moleculares.The phytogenetic resources for food and agriculture constitute the biological basis of the world’s food safety and the sustenance of world population. These resources are the most important raw material of the phyto-enhancers and the most indispensable contribution for farmers.Conservation in situ is being increasingly affected, and it is for this reason that training activities are carried out to sensitize the local population to safeguard diversity. In the past years the ex situ conservation alternatives have increased, particularly, the long-term ones and the molecular characterization and identification of the varieties withmolecular markers techniques in which iso-enzymes up to genome sequencing have been used. The pineapple germplasm is mainly maintained in three great collections located in Brazil, Martinique and Hawaii. In Cuba, the genetic base of the species is not extensive, and only the horticultural groups of Hispaniola, Cayenne and Pernambuco are represented. The predominant variety is the ‘Red Spanish’, while the While Pineapple and some Cayenne pineapples are the least grown, so their perpetuity could be endangered. The largest areas for the growing of pineapples in the country belong to the state, but the greatest diversity is kept by the farmers.Los recursos fitogenéticos para la alimentación y la agricultura constituyen la base biológica de la seguridad alimentaria mundial y el sustento de la población mundial. Estos recursos son la materia prima más importante de los fitomejoradores y el aporte más imprescindible para los agricultores. La conservación in situ se ve cada día más afectada, es por ello por lo que se desarrollan actividades de capacitación para sensiblizar a los pobladores locales para salvaguardar la diversidad. En los últimos años se ha incrementado las alternativas de conservación ex situ, sobretodo las de largo plazo y la caracterización molecular eidentificación de las variedades con técnicas de marcadores moleculares en las que se ha utilizado desde isoenzimas hasta secuenciamiento del genoma. El germoplasma de piña se mantiene fundamentalmente en tres grandes colecciones ubicadas en Brazil, Martinica y Hawaii. En Cuba la base genética de la especie no es amplia solo están representados los grupos horticulturales Española, Cayena y Pernambuco. La variedad predominante es ´Española roja´ y las menos cultivados ´Piña blanca´ y algunas Cayenas, por lo que puede peligrar su perpetuidad. Las mayores áreas dedicadas a la siembra de la piña en el país  pertenecen al sector estatal pero la mayor diversidad la atesoran los campesinos.Universidad Le Cordon Bleu2020-07-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/15510.36955/RIULCB.2019v6n2.003Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu; Vol. 6 Núm. 2 (2019); 27-402409-1537reponame:Revistas - Universidad Le Cordon Bleuinstname:Universidad Le Cordon Bleuinstacron:ULCBspahttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/155/270https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/155/281Derechos de autor 2019 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleuhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.52.234.130.152:article/1552020-11-17T12:20:33Z
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