Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape

Descripción del Articulo

This study evaluated the relationship between dietary consumption patterns and nutritional ranges determined using the MUAC Z-score tape in Ecuadorian students. A quantitative descriptive analysis was conducted with 128 children aged 3 to 12 years from a rural school in Guayas during the 2025-2026 s...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Pozo Verdesoto , Socrates David, Lindao Cañizares , Miriam Gisela, Herrera Martinez , Cecilia, Rey Garces , Cristhian Fernando
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad José Carlos Mariátegui
Repositorio:Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCM
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.ujcm.edu.pe:article/315
Enlace del recurso:https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Desnutrición
MUAC
Alimentación escolar
Evaluación nutricional
id REVUJCM_592b7b23e756b4b8dc8bca989f98d833
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.ujcm.edu.pe:article/315
network_acronym_str REVUJCM
network_name_str Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCM
repository_id_str .
spelling Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tapeCorrelación entre consumo alimentario y estado nutricional mediante cinta MUAC ZscorePozo Verdesoto , Socrates DavidLindao Cañizares , Miriam GiselaHerrera Martinez , CeciliaRey Garces , Cristhian FernandoDesnutriciónMUACAlimentación escolarEvaluación nutricionalThis study evaluated the relationship between dietary consumption patterns and nutritional ranges determined using the MUAC Z-score tape in Ecuadorian students. A quantitative descriptive analysis was conducted with 128 children aged 3 to 12 years from a rural school in Guayas during the 2025-2026 school year, utilizing a Food Consumption Frequency Questionnaire (CFCA) and anthropometric measurements. The results indicated that 63% of the students had normal nutrition, 23% had mild malnutrition, and 5% had moderate malnutrition. Children with adequate nutrition consumed dairy products, meats, fruits, and vegetables more frequently than those who were malnourished. A significant association was found (p<0.001) between low consumption of nutritious foods and malnutrition, confirming that the MUAC Z-score tape is a useful tool for nutritional assessment in rural contexts.Este estudio evaluó la relación entre los patrones de consumo alimentario y los rangos nutricionales determinados mediante la cinta MUAC Z-score en estudiantes ecuatorianos. Se realizó un análisis cuantitativo descriptivo en 128 niños de 3 a 12 años de una escuela rural en Guayas durante el año lectivo 2025-2026, utilizando un Cuestionario de Frecuencia de Consumo de Alimentos (CFCA) y mediciones antropométricas. Los resultados indicaron que el 63% de los estudiantes tenía nutrición normal, el 23% desnutrición leve y el 5% desnutrición moderada. Los niños con nutrición adecuada consumían lácteos, carnes, frutas y verduras con mayor frecuencia que aquellos desnutridos. Se encontró una asociación significativa (p<0.001) entre el bajo consumo de alimentos nutritivos y la desnutrición, confirmando que la cinta MUAC Z-score es una herramienta útil para la evaluación nutricional en contextos rurales.Universidad José Carlos Mariátegui2025-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/epub+ziphttps://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/31510.37260/rctd.v11i22.44 REVISTA CIENCIA Y TECNOLOGÍA - Para el Desarrollo - UJCM; Vol. 11 Núm. 22 (2025): Revista Ciencia y Tecnología para el Desarrollo - UJCM- Volumen 11 | No. 22; 167-1742413-70572411-8044reponame:Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCMinstname:Universidad José Carlos Mariáteguiinstacron:UJCMspahttps://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315/307https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315/308https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.ujcm.edu.pe:article/3152025-09-10T15:58:10Z
dc.title.none.fl_str_mv Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
Correlación entre consumo alimentario y estado nutricional mediante cinta MUAC Zscore
title Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
spellingShingle Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
Pozo Verdesoto , Socrates David
Desnutrición
MUAC
Alimentación escolar
Evaluación nutricional
title_short Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
title_full Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
title_fullStr Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
title_full_unstemmed Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
title_sort Correlation between food consumption and nutritional status using MUAC Zscore tape
dc.creator.none.fl_str_mv Pozo Verdesoto , Socrates David
Lindao Cañizares , Miriam Gisela
Herrera Martinez , Cecilia
Rey Garces , Cristhian Fernando
author Pozo Verdesoto , Socrates David
author_facet Pozo Verdesoto , Socrates David
Lindao Cañizares , Miriam Gisela
Herrera Martinez , Cecilia
Rey Garces , Cristhian Fernando
author_role author
author2 Lindao Cañizares , Miriam Gisela
Herrera Martinez , Cecilia
Rey Garces , Cristhian Fernando
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Desnutrición
MUAC
Alimentación escolar
Evaluación nutricional
topic Desnutrición
MUAC
Alimentación escolar
Evaluación nutricional
description This study evaluated the relationship between dietary consumption patterns and nutritional ranges determined using the MUAC Z-score tape in Ecuadorian students. A quantitative descriptive analysis was conducted with 128 children aged 3 to 12 years from a rural school in Guayas during the 2025-2026 school year, utilizing a Food Consumption Frequency Questionnaire (CFCA) and anthropometric measurements. The results indicated that 63% of the students had normal nutrition, 23% had mild malnutrition, and 5% had moderate malnutrition. Children with adequate nutrition consumed dairy products, meats, fruits, and vegetables more frequently than those who were malnourished. A significant association was found (p<0.001) between low consumption of nutritious foods and malnutrition, confirming that the MUAC Z-score tape is a useful tool for nutritional assessment in rural contexts.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-09-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315
10.37260/rctd.v11i22.44
url https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315
identifier_str_mv 10.37260/rctd.v11i22.44
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315/307
https://revistas.ujcm.edu.pe/index.php/rctd/article/view/315/308
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/epub+zip
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad José Carlos Mariátegui
publisher.none.fl_str_mv Universidad José Carlos Mariátegui
dc.source.none.fl_str_mv REVISTA CIENCIA Y TECNOLOGÍA - Para el Desarrollo - UJCM; Vol. 11 Núm. 22 (2025): Revista Ciencia y Tecnología para el Desarrollo - UJCM- Volumen 11 | No. 22; 167-174
2413-7057
2411-8044
reponame:Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCM
instname:Universidad José Carlos Mariátegui
instacron:UJCM
instname_str Universidad José Carlos Mariátegui
instacron_str UJCM
institution UJCM
reponame_str Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCM
collection Revista ciencia y tecnología para el desarrollo UJCM
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1846787443887439872
score 13.394457
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).