Analysis of the tourist potential of the district of Santo Domingo—Piura, Perú
Descripción del Articulo
Tourism has become a source of income generation in various parts of the world, where there are endless natural resources that are not yet implemented with tourist plants to generate sustainable development and income in the locality where it is located. The objective of the study is to analyze the...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad César Vallejo |
Repositorio: | Revistas - Universidad César Vallejo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/574 |
Enlace del recurso: | http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/574 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Turismo Recursos naturales Gastronomía Hotelería Tourism Natural resources Gastronomy Hotels |
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Analysis of the tourist potential of the district of Santo Domingo—Piura, PerúAnálisis del potencial turístico del distrito de Santo Domingo – Piura, PerúOviedo Rojas, Fany MarcelaLuján Vera, Priscila EstelitaLachira Estrada, Diego SalvadorTrelles Pozo, Luis RamónMogollón Taboada, Marlon MartínSilva Juárez, RaquelTurismoRecursos naturalesGastronomíaHoteleríaTourismNatural resourcesGastronomyHotelsTourism has become a source of income generation in various parts of the world, where there are endless natural resources that are not yet implemented with tourist plants to generate sustainable development and income in the locality where it is located. The objective of the study is to analyze the tourism potential (natural resources, hotels, gastronomy) of the Santo Domingo-Piura district. The analytical method focused on a descriptive design was used, for data collection an observation and analysis sheet was applied for the case of resources, lodgings and restaurants, as well as a questionnaire applied to the inhabitants. In the results of the research it was evidenced that 52% of the natural resources are in poor condition, the access roads being the most affected, in the case of lodgings, most are not registered in the tourism area and services provided are basic. It is concluded that Santo Domingo has high potential tourism resources that are not used to generate sustainable tourism development.El turismo se ha convertido en una fuente de generación de ingresos en diversas partes del mundo, donde existen un sin fin de recursos naturales que aún no son implementados con plantas turísticas para generar desarrollo sostenible e ingresos en la localidad donde se ubica. El objetivo del estudio es analizar el potencial turístico (recursos naturales, hotelería, gastronomía) del distrito de Santo Domingo-Piura. Se utilizó el método analítico enfocado en un diseño descriptivo, para la recolección de datos se aplicó una ficha de observación y análisis para el caso de los recursos, hospedajes y restaurantes, así mismo un cuestionario aplicado a los pobladores. En los resultados de la investigación se evidenció que el 52% de los recursos naturales se encuentran en mal estado, siendo las vías de acceso las más afectadas, en el caso de los hospedajes la mayoría no se encuentra registrado en el área de turismo y los servicios prestados son básicos. Se concluye que Santo Domingo cuenta con recursos turístico de alto potencial que no son aprovechados para generar desarrollo turístico sostenible.Universidad Cesar Vallejo2021-03-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/57410.18050/ucv-hacer.v10i1.2702UCV Hacer; Vol. 10 No. 1 (2021): January - March; 23-30UCV Hacer; Vol. 10 Núm. 1 (2021): Enero - Marzo; 23-302414-86952305-8552reponame:Revistas - Universidad César Vallejoinstname:Universidad César Vallejoinstacron:UCVspahttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/574/563https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/5742022-11-28T17:10:09Z |
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Tourism has become a source of income generation in various parts of the world, where there are endless natural resources that are not yet implemented with tourist plants to generate sustainable development and income in the locality where it is located. The objective of the study is to analyze the tourism potential (natural resources, hotels, gastronomy) of the Santo Domingo-Piura district. The analytical method focused on a descriptive design was used, for data collection an observation and analysis sheet was applied for the case of resources, lodgings and restaurants, as well as a questionnaire applied to the inhabitants. In the results of the research it was evidenced that 52% of the natural resources are in poor condition, the access roads being the most affected, in the case of lodgings, most are not registered in the tourism area and services provided are basic. It is concluded that Santo Domingo has high potential tourism resources that are not used to generate sustainable tourism development. |
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