Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum
Descripción del Articulo
By following previous method proceedings, a lectin was purified and characterized from Pisum sativum L. (Pea, Papilionaceae, Leguminosae) seeds through combination of one Sephadex G-75 gel filtration chromatography and a reverse phase HPLC in -Bondapack C18 column. The analysis in bidimentional elec...
| Autores: | , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2019 |
| Institución: | Universidad Católica de Santa María |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Católica de Santa María |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.ucsm.edu.pe:article/190 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Pisum sativum lectina actividad hermaglutinante actividad antifúngica |
| id |
REVUCSM_c43517c8d0bfeb7543b4a931dd86e640 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.ucsm.edu.pe:article/190 |
| network_acronym_str |
REVUCSM |
| network_name_str |
Revistas - Universidad Católica de Santa María |
| repository_id_str |
|
| spelling |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum Caracterización fisicoquímica de una lectina purificada de semillas de pisum sativum “arveja” y su efecto antifúngico en fusarium oxysporumAlberto Cáceres HuamboWerner Mendoza BlancoPisum sativumlectinaactividad hermaglutinanteactividad antifúngicaBy following previous method proceedings, a lectin was purified and characterized from Pisum sativum L. (Pea, Papilionaceae, Leguminosae) seeds through combination of one Sephadex G-75 gel filtration chromatography and a reverse phase HPLC in -Bondapack C18 column. The analysis in bidimentional electrophoresis (2D) showed a protein spot of 14 KDa and an isoelectrical point of 7.5. The molecular weight of 14 kDa was confirmed by mass spectrometry MALDI -TOF in 14 662.0 Da. The aminoacid composition showed an hydrophobical protein with basic features and bioinformatic analysis of the N-terminal sequence showed homology with other vegetable lectins. Likewise, most outstanding physical-chemical characteristics were: the glicoprotein nature and its specificity by D- mannose and D- glucose,the Ca2+ dependence and Mn2+ in order to show hemnogglutinan activity. The study of the fungicidal activity of V-2 fraction with the hemoglutinan activity over the Fusarium oxysporum reveals that lectin V-2 delays development of the fungi and inhibits its growing.En conformidad con la metodología previamente establecida, se procedió a la purificación ycaracterización de una lectina en semillas de Pisum sativum L. (Arveja, Papilionaceae, Leguminosae) por medio de una combinación de cromatografia en columna de gel filtración Sephadex G-75 y una columna de hidrofobicidad -Bondapack C18 acoplado a un sistema de HPLC de fase reversa (RP-HPLC) El análisis en electroforesis bidimensional (2D) del pico V-2 con actividad hemaglutinante demostró un spot de proteína de 14 kDa y un pl de 7,5. La masa molecular de 14 kDa se verificó mediante espectrometria de masa MALDI-TOF con el siguiente resultado 14662.0 Da. El pico V-2 o lectina de P sativum resultó capaz de aglutinar eritrocitos humanos del grupo “A” y “AB” Rh+ con una concentración mínima hemaglutinante (CMH) de 0.90 ug/ml y que fue inhibida por D-glucosa (0,096 mM) y D-manosa (0,048 mM). Asimismo, demostró una dependencia de iones Ca2+ y Mn2+ para ejercer su actividad hemaglutinante. El análisis de composición de aminoácidos determinó una proteína hidrofóbica (46,5%), con carácter básico (Lis 7%., Arg 7% e His 6%). Además, se analizó la actividad antifúngica de la lectina V-2 sobre Fusarium oxysporum, que inhibió su crecimiento a partir de las veintiséis horas en una concentración de 280 g/m1. Universidad Católica de Santa María2019-06-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-133Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-133Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-1331684-78221684-782210.35286/veritas.v13i1reponame:Revistas - Universidad Católica de Santa Maríainstname:Universidad Católica de Santa Maríainstacron:UCSMspahttps://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190/114Derechos de autor 2019 Veritasinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.ucsm.edu.pe:article/1902019-06-11T16:27:39Z |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum Caracterización fisicoquímica de una lectina purificada de semillas de pisum sativum “arveja” y su efecto antifúngico en fusarium oxysporum |
| title |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| spellingShingle |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum Alberto Cáceres Huambo Pisum sativum lectina actividad hermaglutinante actividad antifúngica |
| title_short |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| title_full |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| title_fullStr |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| title_full_unstemmed |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| title_sort |
Physico-chemical characterization of a lectin from pisum sativum “arveja” seeds and antifungical effect on fusarium oxysporum |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Alberto Cáceres Huambo Werner Mendoza Blanco |
| author |
Alberto Cáceres Huambo |
| author_facet |
Alberto Cáceres Huambo Werner Mendoza Blanco |
| author_role |
author |
| author2 |
Werner Mendoza Blanco |
| author2_role |
author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Pisum sativum lectina actividad hermaglutinante actividad antifúngica |
| topic |
Pisum sativum lectina actividad hermaglutinante actividad antifúngica |
| description |
By following previous method proceedings, a lectin was purified and characterized from Pisum sativum L. (Pea, Papilionaceae, Leguminosae) seeds through combination of one Sephadex G-75 gel filtration chromatography and a reverse phase HPLC in -Bondapack C18 column. The analysis in bidimentional electrophoresis (2D) showed a protein spot of 14 KDa and an isoelectrical point of 7.5. The molecular weight of 14 kDa was confirmed by mass spectrometry MALDI -TOF in 14 662.0 Da. The aminoacid composition showed an hydrophobical protein with basic features and bioinformatic analysis of the N-terminal sequence showed homology with other vegetable lectins. Likewise, most outstanding physical-chemical characteristics were: the glicoprotein nature and its specificity by D- mannose and D- glucose,the Ca2+ dependence and Mn2+ in order to show hemnogglutinan activity. The study of the fungicidal activity of V-2 fraction with the hemoglutinan activity over the Fusarium oxysporum reveals that lectin V-2 delays development of the fungi and inhibits its growing. |
| publishDate |
2019 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2019-06-11 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190 |
| url |
https://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ucsm.edu.pe/ojs/index.php/veritas/article/view/190/114 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2019 Veritas info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2019 Veritas |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Católica de Santa María |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Católica de Santa María |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-133 Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-133 Veritas; Vol. 13 Núm. 1 (2011): VÉRITAS: Investigación, Innovación y Desarrollo; 125-133 1684-7822 1684-7822 10.35286/veritas.v13i1 reponame:Revistas - Universidad Católica de Santa María instname:Universidad Católica de Santa María instacron:UCSM |
| instname_str |
Universidad Católica de Santa María |
| instacron_str |
UCSM |
| institution |
UCSM |
| reponame_str |
Revistas - Universidad Católica de Santa María |
| collection |
Revistas - Universidad Católica de Santa María |
| repository.name.fl_str_mv |
|
| repository.mail.fl_str_mv |
|
| _version_ |
1847332633243025408 |
| score |
13.116791 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).