Citizen perception of gastronomic cultural heritage in tourism management in Jipijapa

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This article addresses two sectors whose expansion and growth are marked by their contributions to the socioeconomic and cultural development of the towns: gastronomic cultural heritage and tourism management. The objective is to assess the citizen perception of the gastronomic cultural heritage in...

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Detalles Bibliográficos
Autores: Pita Lino, Alexandra Elsy, Santos Moreira, Vanessa Teresa, Choez Pesantes, Martha Susana
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Turismo y Patrimonio
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/316
Enlace del recurso:http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/316
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:gastronomía
turismo
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spelling Citizen perception of gastronomic cultural heritage in tourism management in JipijapaPercepción ciudadana sobre el patrimonio cultural gastronómico en la gestión turística en JipijapaPita Lino, Alexandra ElsySantos Moreira, Vanessa TeresaChoez Pesantes, Martha Susanagastronomíaturismogestión turísticapatrimonio culturalalimentopatrimonio gastronómicoThis article addresses two sectors whose expansion and growth are marked by their contributions to the socioeconomic and cultural development of the towns: gastronomic cultural heritage and tourism management. The objective is to assess the citizen perception of the gastronomic cultural heritage in the tourist management of the canton of Jipijapa, delving into the economic, social, environmental and cultural analysis. The results showed that the gastronomic cultural heritage in tourism management is remarkable, in the planning, organization, coordination and control of tourism, that tourism management can be improved with the inclusion of the gastronomic cultural heritage, traditions or customs, processes and traditional artisan food preparation techniques and their presence in festive activities as an added value generates new economic income, employment, life change and social well-being, as well as helps to strengthen the gastronomic cultural heritage and tourism management, with the presence of tourist attractions. Keywords: gastronomy, tourism, tourism management, cultural heritage, food, gastronomic heritage.El presente artículo aborda dos sectores que su expansión y crecimiento marcado por sus aportes al desarrollo socioeconómico y cultural de los pueblos: patrimonio cultural gastronómico y gestión turística. El objetivo es valorar la percepción ciudadana sobre el patrimonio cultural gastronómico en la gestión turística del cantón de Jipijapa profundizando en el análisis económico, social, ambiental y cultural. Los resultados evidenciaron que, el patrimonio cultural gastronómico en la gestión turística, es notable, en la planificación, organización, coordinación y control del turismo, que la gestión turística puede ser mejorada con la inclusión del patrimonio cultural gastronómico, las tradiciones o costumbres, procesos y técnicas de elaboración de alimentos tradicionales artesanales y su presencia en actividades festivas como valor agregado genera nuevos ingresos económicos, empleo, cambio de vida y bienestar social, así como ayuda al fortalecimiento del patrimonio cultural gastronómico y a la gestión turística, con presencia de atractivos turísticos.  Universidad de San Martín de Porres2023-06-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdftext/htmlapplication/xmlapplication/ziphttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/31610.24265/turpatrim.2023.n20.02Turismo y Patrimonio; No 20 (2023): Turismo y Patrimonio; 31-46Turismo y Patrimonio; Núm. 20 (2023): Turismo y Patrimonio; 31-462313-853X1680-9556reponame:Turismo y Patrimonioinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/316/317http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/316/325http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/316/350http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/316/351Derechos de autor 2023 Daya Silva Alvarez Ayala, Alexandra Elsy Pita Lino, Vanessa Teresa Santos Moreira, Martha Susana Choez Pesanteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/3162023-11-17T17:25:17Z
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