The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts
Descripción del Articulo
The alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Turismo y Patrimonio |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/175 |
Enlace del recurso: | http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Régimen alimentario amazónico Prácticas culturales alimentarias Ecologically Noble Savage Biodiversidad |
id |
REVTP_5878aae9a9ef6239d384e6027efe110d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/175 |
network_acronym_str |
REVTP |
network_name_str |
Turismo y Patrimonio |
repository_id_str |
|
spelling |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impactsLos regímenes alimentarios de las comunidades indígenas amazónicas y sus impactos medioambientalesCartay, RafaelRégimen alimentario amazónicoPrácticas culturales alimentariasEcologically Noble SavageBiodiversidadThe alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary behavior or diet is the expression of structures of power, prestige of group and systems of subordination in the long term, in which substances that have a triple dimension as a nutrient, medicine and symbol are consumed. This article discusses the impacts caused to the environment by diets, and the positions of the critics of the Ecologically Noble Savage, arguing that indigenous Amazonian communities with little contact with urban society and the market produce moderate ecological damage, while they contribute to the expansion of the biodiversity of their environment in some aspects. El comportamiento alimentario de un grupo opera como una estrategia cultural para asegurar la sobrevivencia, reconocerse dentro de una cultura que cambia constantemente, pero que insertándose en la “tradición” mantiene una identidad cultural, que cohesiona el grupo y lo diferencia de otros. El comportamiento alimentario o régimen alimentario es la expresión de estructuras de poder, prestigio de grupo y de sistemas de subordinación en el largo plazo, en el que se consumen sustancias que presentan una triple dimensión como nutriente, medicamento y símbolo. En este artículo se discute sobre los impactos causados al medio ambiente por los regímenes alimentarios, y las posturas de los críticos del Ecologically Noble Sauvage, sosteniendo que las comunidades indígenas nativas amazónicas con escaso contacto con la sociedad urbana y el mercado producen moderados daños ecológicos, mientras contribuyen con la ampliación de la biodiversidad de su entorno en algunos aspectos. Universidad de San Martín de Porres2018-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdftext/htmlhttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/17510.24265/turpatrim.2018.n12.07Turismo y Patrimonio; No 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-130Turismo y Patrimonio; Núm. 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-1302313-853X1680-9556reponame:Turismo y Patrimonioinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175/139http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175/449info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/1752021-01-18T16:00:10Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts Los regímenes alimentarios de las comunidades indígenas amazónicas y sus impactos medioambientales |
title |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
spellingShingle |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts Cartay, Rafael Régimen alimentario amazónico Prácticas culturales alimentarias Ecologically Noble Savage Biodiversidad |
title_short |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
title_full |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
title_fullStr |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
title_full_unstemmed |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
title_sort |
The food regimes of the indigenous amazon communities and their environmental impacts |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cartay, Rafael |
author |
Cartay, Rafael |
author_facet |
Cartay, Rafael |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Régimen alimentario amazónico Prácticas culturales alimentarias Ecologically Noble Savage Biodiversidad |
topic |
Régimen alimentario amazónico Prácticas culturales alimentarias Ecologically Noble Savage Biodiversidad |
description |
The alimentary behavior of a group operates as a cultural strategy to ensure survival, recognizing itself within a culture that changes constantly, but that by inserting itself in the “tradition” maintains a cultural identity, which unites the group and differentiates it from others. The alimentary behavior or diet is the expression of structures of power, prestige of group and systems of subordination in the long term, in which substances that have a triple dimension as a nutrient, medicine and symbol are consumed. This article discusses the impacts caused to the environment by diets, and the positions of the critics of the Ecologically Noble Savage, arguing that indigenous Amazonian communities with little contact with urban society and the market produce moderate ecological damage, while they contribute to the expansion of the biodiversity of their environment in some aspects. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-09-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed article Artículo evaluado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175 10.24265/turpatrim.2018.n12.07 |
url |
http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175 |
identifier_str_mv |
10.24265/turpatrim.2018.n12.07 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175/139 http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/175/449 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres |
dc.source.none.fl_str_mv |
Turismo y Patrimonio; No 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-130 Turismo y Patrimonio; Núm. 12 (2018): Turismo y Patrimonio; 117-130 2313-853X 1680-9556 reponame:Turismo y Patrimonio instname:Universidad de San Martín de Porres instacron:USMP |
instname_str |
Universidad de San Martín de Porres |
instacron_str |
USMP |
institution |
USMP |
reponame_str |
Turismo y Patrimonio |
collection |
Turismo y Patrimonio |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1846257364192198656 |
score |
12.789436 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).