SHELF LIFE EVALUATION OF SACHA INCHI OILS (Plukenetia huayllabambana and Plukenetia volubilis) MICROENCAPSULATED

Descripción del Articulo

The sacha inchi oils of ecotypes of Plukenetia huayllabambana and P. volubilis were microencapsulated to protect from environmental factors such as oxygen, light, moisture and the process conditions during the food processing. The study of the shelf life of the microencapsulated are very important f...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Alarcón Rivera, Rafael, Chasquibol Silva, Nancy, Pérez Camino, María del Carmen
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Sociedad Química del Perú
Repositorio:Revista de la Sociedad Química del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/243
Enlace del recurso:http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/243
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Sacha inchi oil
oxidative stability index
Rancimat® method
microcapsules
aceite de sacha inchi
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método Rancimat
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spelling SHELF LIFE EVALUATION OF SACHA INCHI OILS (Plukenetia huayllabambana and Plukenetia volubilis) MICROENCAPSULATEDEVALUACIÓN DE LA VIDA ÚTIL DE LOS ACEITES DE SACHA INCHI (Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis) MICROENCAPSULADOSAlarcón Rivera, Rafael Chasquibol Silva, Nancy Pérez Camino, María del CarmenSacha inchi oiloxidative stability indexRancimat® methodmicrocapsulesaceite de sacha inchiestabilidad oxidativamétodo RancimatmicrocápsulasThe sacha inchi oils of ecotypes of Plukenetia huayllabambana and P. volubilis were microencapsulated to protect from environmental factors such as oxygen, light, moisture and the process conditions during the food processing. The study of the shelf life of the microencapsulated are very important for using them as a raw material in the development of functional foods. The objective of this work was to evaluate the shelf life of sacha inchi oils microencapsulated with different wall materials (Gum Arabic (GA), Hi-Cap, Maltodextrin (MD) and whey protein (WPI) ), alone or in mixtures; using the Rancimat method at temperatures of 70, 80, 90 and 100 ° C, respectively. The results of the shelf life extrapolated at 25°C of sacha inchi oils microencapsules were longer than sacha inchi oils without microencapsular, oxidative stability index and induction period (PI ), also confirmed that the microcapsules obtained showed greater protection against oxidation, being the Hicap wall material that best protected the sacha inchi oils.Los aceites de sacha inchi de los ecotipos Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis se microencapsularon para protegerlos de factores ambientales como el oxígeno, la luz, humedad y de las condiciones de los procesos durante la elaboración de los alimentos. El estudio de la vida útil del producto microencapsulado es muy importante a la hora de utilizarlo como materia prima en el desarrollo de alimentos funcionales. Por todo lo comentado anteriormente, el objetivo del trabajo fue evaluar la vida útil de los aceites de sacha inchi microencapsulados con diferentes materiales de pared (Goma Arábiga (GA), Hi-Cap, Maltodextrina (MD) y proteína de suero de leche (WPI)), solos o en mezclas; empleando el método Rancimat® a las temperaturas de 70, 80, 90 y 100°C. Los resultados del tiempo de vida útil extrapolada a 25°C de los microencapsulados de los aceites de sacha inchi fue mucho mayor que el tiempo de vida de los aceites de sacha inchi sin microencapsular. La estabilidad oxidativa y el periodo de inducción (PI), también confirmaron que las microcápsulas obtenidas mostraron una mayor protección frente a la oxidación, siendo el material de pared Hi-cap el que mejor protegió.Sociedad Química del Perú2019-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/24310.37761/rsqp.v85i3.243Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 85 Núm. 3 (2019): Revista de la Sociedad Química del Perú; 327 - 337Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 85 No. 3 (2019): Journal of Sociedad Química del Perú; 327 - 3372309-87401810-634X10.37761/rsqp.v85i3reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/243/212Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/2432020-03-03T18:05:39Z
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description The sacha inchi oils of ecotypes of Plukenetia huayllabambana and P. volubilis were microencapsulated to protect from environmental factors such as oxygen, light, moisture and the process conditions during the food processing. The study of the shelf life of the microencapsulated are very important for using them as a raw material in the development of functional foods. The objective of this work was to evaluate the shelf life of sacha inchi oils microencapsulated with different wall materials (Gum Arabic (GA), Hi-Cap, Maltodextrin (MD) and whey protein (WPI) ), alone or in mixtures; using the Rancimat method at temperatures of 70, 80, 90 and 100 ° C, respectively. The results of the shelf life extrapolated at 25°C of sacha inchi oils microencapsules were longer than sacha inchi oils without microencapsular, oxidative stability index and induction period (PI ), also confirmed that the microcapsules obtained showed greater protection against oxidation, being the Hicap wall material that best protected the sacha inchi oils.
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