EVALUATION OF THE ADSORPTION OF THE MODIFIED CARBON BY ULTRASOUND OBTAINED FROM THE MESOCARPIO DE CACAO (Theobroma cacao L.)
Descripción del Articulo
The present research used cocoa mesocarp (chocolate production residue) as a precursor material of charcoal. This residue was subjected to temperatures of 500°C, 600°C and 700°C for times of 30, 60 and 90 minutes. Charcoals obtained were ground and classified according to their particle diameter in...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/79 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/79 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | cacao mesocarp pyrolysis activated carbon ultrasound adsorption isotherms adsorption surface mesocarpio de cacao pirólisis carbón activado ultrasonido isotermas de adsorción superficie de adsorción |
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EVALUATION OF THE ADSORPTION OF THE MODIFIED CARBON BY ULTRASOUND OBTAINED FROM THE MESOCARPIO DE CACAO (Theobroma cacao L.) EVALUACIÓN DE LA ADSORCIÓN DEL CARBÓN OBTENIDO DEL MESOCARPIO DE CACAO (Theobroma cacao L.) MODIFICADO POR ULTRASONIDOSuárez Ramos, Diego Villegas Silva, Elvito Fabián cacao mesocarppyrolysisactivated carbonultrasoundadsorption isothermsadsorption surfacemesocarpio de cacaopirólisiscarbón activadoultrasonidoisotermas de adsorciónsuperficie de adsorciónThe present research used cocoa mesocarp (chocolate production residue) as a precursor material of charcoal. This residue was subjected to temperatures of 500°C, 600°C and 700°C for times of 30, 60 and 90 minutes. Charcoals obtained were ground and classified according to their particle diameter in fine and coarse. Subsequently, the adsorption capacity of each treatment with oxalic acid (C2 H2 O4 ) was evaluated to determine the optimum charcoal to be used as a blank. According to results, 600°C60'F treatment showed the best adsorption capacity. This one was subjected to ultrasound at 20kHz at different wave amplitudes (20 % and 40 %) as well as exposure times of 5, 10 and 20 minutes. Evaluation was compared to blank through physicochemical parameters such as chemical kinetics and equilibrium, isotherms of adsorption of C2 H2 O4 , and estimation of the adsorption surface. Finally, results show that exposure to ultrasound generates a positive effect in increasing adsorption capacity of charcoal, obtaining an increase in efficiency of up to 41.84 % and an adsorption surface of 1068.75m2 for treatment C(US)40% 5'.La presente investigación usó el mesocarpio del cacao (residuo de la producción de chocolate) como material precursor de carbón vegetal. Este se sometió a temperaturas de 500°C, 600°C y 700°C por tiempos de 30, 60 y 90 minutos. Los carbones obtenidos fueron triturados y clasificados según su diámetro en grano fino y grueso. Posteriormente, se evaluó la capacidad de adsorción de cada tratamiento con ácido oxálico (C2 H2 O4 ) para determinar el carbón vegetal óptimo a usar como blanco. De acuerdo con los resultados, el tratamiento 600°C60’F presentó la mejor capacidad de adsorción. Este se sometió a ultrasonido a 20kHz a diferentes amplitudes de onda (20 % y 40 %) así como tiempos de exposición de 5, 10 y 20 minutos. La evaluación se hizo en relación al blanco través de parámetros fisicoquímicos tales como cinética y equilibrio químico, isotermas de adsorción de C2 H2 O4 y estimación de la superficie de adsorción. Finalmente, los resultados muestran que la exposición al ultrasonido genera un efecto positivo en el incremento de la capacidad de adsorción del carbón vegetal, obteniéndose un aumento de la eficiencia hasta de 41,84 % y una superficie de adsorción de 1068,75m2 para el tratamiento C(US)40%5’.Sociedad Química del Perú2018-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/7910.37761/rsqp.v85i2.79Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 85 Núm. 2 (2019): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 216 - 230Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 85 No. 2 (2019): Journal of Sociedad Química Del Perú; 216 - 2302309-87401810-634X10.37761/rsqp.v85i2reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/79/70Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/792020-03-03T18:07:00Z |
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The present research used cocoa mesocarp (chocolate production residue) as a precursor material of charcoal. This residue was subjected to temperatures of 500°C, 600°C and 700°C for times of 30, 60 and 90 minutes. Charcoals obtained were ground and classified according to their particle diameter in fine and coarse. Subsequently, the adsorption capacity of each treatment with oxalic acid (C2 H2 O4 ) was evaluated to determine the optimum charcoal to be used as a blank. According to results, 600°C60'F treatment showed the best adsorption capacity. This one was subjected to ultrasound at 20kHz at different wave amplitudes (20 % and 40 %) as well as exposure times of 5, 10 and 20 minutes. Evaluation was compared to blank through physicochemical parameters such as chemical kinetics and equilibrium, isotherms of adsorption of C2 H2 O4 , and estimation of the adsorption surface. Finally, results show that exposure to ultrasound generates a positive effect in increasing adsorption capacity of charcoal, obtaining an increase in efficiency of up to 41.84 % and an adsorption surface of 1068.75m2 for treatment C(US)40% 5'. |
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