EVALUATION OF THERMAL PROPERTIES AND PERMEABILITY OF BIOPLASTIC FILMS BASED ON STARCH, ALOE VERA AND GRAPHENE.
Descripción del Articulo
The aim of this research was to obtain bioplastic films based on potato starch, graphene and aloe vera to study the effect of varying the content of these components on the thermal and permeability properties of the bioplastic. The water vapor barrier property is being of great interest in the study...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/376 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/376 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | bioplastic permeability starch aloe graphene bioplástico permeabilidad almidón grafeno |
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EVALUATION OF THERMAL PROPERTIES AND PERMEABILITY OF BIOPLASTIC FILMS BASED ON STARCH, ALOE VERA AND GRAPHENE.EVALUACIÓN DE LAS PROPIEDADES TÉRMICAS Y PERMEABILIDAD DE PELÍCULAS BIOPLÁSTICAS A BASE DE ALMIDÓN, ALOE VERA Y GRAFENOPuca Pacheco, MercedesAguilar Vega, ManuelCanché Escamilla, GonzaloNeira Velázquez, María GuadalupebioplasticpermeabilitystarchaloegraphenebioplásticopermeabilidadalmidónaloegrafenoThe aim of this research was to obtain bioplastic films based on potato starch, graphene and aloe vera to study the effect of varying the content of these components on the thermal and permeability properties of the bioplastic. The water vapor barrier property is being of great interest in the study of bioplastic materials since materials with low permeability to water vapor are needed in the packaging industry to ensure the conservation of packaged products and are an alternative to conventional plastics. According to the results, two thermal decomposition zones were found, the first in the range of 100 to 280°C and the second around 300°C. A minimum value of permeability and permeability of 5,35 kg/h.kPa.m2 and 0,001839 kg/h.kPa.m, respectively, was also found at a graphene concentration of 0,005%w/w; aloe concentration of 24% w/w; and starch concentration of 10% w/w.El propósito de la presente investigación fue obtener películas de bioplásticos a base de almidón de papa, grafeno y aloe vera para estudiar el efecto de la variación del contenido de estos componentes sobre las propiedades térmicas y de permeabilidad en el bioplástico. La propiedad barrera al vapor de agua está siendo de gran interés en el estudio de materiales bioplásticos ya que en la industria del embalaje se necesitan materiales con baja permeabilidad al vapor de agua para asegurar la conservación de los productos envasados y son una alternativa a los plásticos convencionales. De acuerdo a los resultados se encontraron dos zonas de descomposición térmica, la primera en el rango de 100 a 280°C y la segunda cerca de 300°C. También se encontró un valor mínimo de permeabilidad y permeabilidad de 5,35 kg/h. kPa.m2 y 0,001839 kg/h.kPa.m, respectivamente, a una concentración de grafeno de 0,005%p/p; concentración de aloe del 24% p/p; y concentración de almidón de 10% p/p.Sociedad Química del Perú2022-03-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/37610.37761/rsqp.v88i1.376Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 88 Núm. 1 (2022): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63-77Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 88 No. 1 (2022): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63-772309-87401810-634X10.37761/rsqp.v88i1reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/376/33120222022https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/3762022-11-02T17:13:01Z |
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The aim of this research was to obtain bioplastic films based on potato starch, graphene and aloe vera to study the effect of varying the content of these components on the thermal and permeability properties of the bioplastic. The water vapor barrier property is being of great interest in the study of bioplastic materials since materials with low permeability to water vapor are needed in the packaging industry to ensure the conservation of packaged products and are an alternative to conventional plastics. According to the results, two thermal decomposition zones were found, the first in the range of 100 to 280°C and the second around 300°C. A minimum value of permeability and permeability of 5,35 kg/h.kPa.m2 and 0,001839 kg/h.kPa.m, respectively, was also found at a graphene concentration of 0,005%w/w; aloe concentration of 24% w/w; and starch concentration of 10% w/w. |
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