Combined acoustic-mechanical analysis during storage of scallion (Allium fistulosum) minimally processed

Descripción del Articulo

Scallion (Allium fistulosum) is a highly perishable green vegetable due to its moisture content, its high metabolic rate and their poor conditions of post-harvest during to harvest and transport. The objective of this research was to determine the relationship between visual deterioration´s product...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: González, Andrea, Cáez, Gabriela, Moreno, Fabián, Rodríguez, Natalia, Sotelo, Indira
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2012
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/75
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/75
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:scallion
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Análisis combinado acústico-mecánico durante el almacenamiento de cebolla (allium fistulosum) mínimamente procesada
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dc.description.none.fl_txt_mv Scallion (Allium fistulosum) is a highly perishable green vegetable due to its moisture content, its high metabolic rate and their poor conditions of post-harvest during to harvest and transport. The objective of this research was to determine the relationship between visual deterioration´s product and changes generated in the mechanical and acoustic properties of the same. The scallion grown in Aquitania, Boyacá Colombia was stored under different conditions of storing: vacuum packed (10 mbar) and unpacked (HR 68%) and storage temperature 4 ºC and 16 ºC until deterioration by visual appearance. The acoustic mechanical changes in firmness, crispness and fracture for unpacked scallion and stored at 4 °C occurred on day 15 of storage, and visual deterioration on day 13. For the unpacked product and stored at 16 °C, the biggest change was presented at sixth day. The vacuum packed product, stored at 4 °C presented mechanical, acoustic and visual appearances changes at 15 day and for the product packaged under vacuum and stored at 16 ° C showed changes on day six in the characteristics of firmness, crispness and fracturability, coinciding with the decrease in visual appearance. In general terms the change was more noticeable decrease in fracturability for scallion stored at 16 °C, in the two packaging conditions. Instrumental methods used to approximate the deterioration´s time of minimally processed scallion were adequate to establish shelf life perceived by visual appearance. 
La cebolla de rama (Allium fistulosum) es una hortaliza altamente perecedera debido a su contenido de humedad, a su elevada tasa metabólica y al deficiente manejo poscosecha al cosecharla y transportarla. El objetivo de esta investigación fue determinar la relación entre el deterioro visual del producto y los cambios generados en las propiedades mecánicas y acústicas del mismo. Se utilizó cebolla de rama cultivada en Aquitania, Boyacá Colombia, sometida a condiciones: empaque a vacío (10 mbar) y sin empaque (HR 68%); y almacenada a 4 oC y 16 oC, hasta deterioro por apariencia visual. Los cambios mecánico acústicos en firmeza, crujencia y fractura para la cebolla sin empaque y almacenado a 4 °C se presentaron en el día 15 de almacenamiento, y el deterioro visual en el día 13. Para el producto sin empaque almacenado a 16 °C, el mayor cambio se presentó el día sexto. El producto empacado a vacío y almacenado a 4 °C presentó cambios mecánico acústicos y de apariencia visual en el día 15 y para el producto empacado a vacío y almacenado a 16 °C se presentaron cambios en el día seis, en las características de firmeza, crujencia y fracturabilidad, coincidiendo con la disminución de la apariencia visual. En términos generales fue más evidente el cambio en la disminución de la fracturabilidad para la cebolla almacenada a 16 ºC, en las dos condiciones de empaque. Los métodos instrumentales empleados permitieron aproximar el tiempo de deterioro de cebolla mínimamente procesada, en beneficio del establecimiento de la vida útil percibida por aspecto visual.
description Scallion (Allium fistulosum) is a highly perishable green vegetable due to its moisture content, its high metabolic rate and their poor conditions of post-harvest during to harvest and transport. The objective of this research was to determine the relationship between visual deterioration´s product and changes generated in the mechanical and acoustic properties of the same. The scallion grown in Aquitania, Boyacá Colombia was stored under different conditions of storing: vacuum packed (10 mbar) and unpacked (HR 68%) and storage temperature 4 ºC and 16 ºC until deterioration by visual appearance. The acoustic mechanical changes in firmness, crispness and fracture for unpacked scallion and stored at 4 °C occurred on day 15 of storage, and visual deterioration on day 13. For the unpacked product and stored at 16 °C, the biggest change was presented at sixth day. The vacuum packed product, stored at 4 °C presented mechanical, acoustic and visual appearances changes at 15 day and for the product packaged under vacuum and stored at 16 ° C showed changes on day six in the characteristics of firmness, crispness and fracturability, coinciding with the decrease in visual appearance. In general terms the change was more noticeable decrease in fracturability for scallion stored at 16 °C, in the two packaging conditions. Instrumental methods used to approximate the deterioration´s time of minimally processed scallion were adequate to establish shelf life perceived by visual appearance. 
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