Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”

Descripción del Articulo

With the objective to determine the influence of increasing levels of nitrogen and potassium in the growth and yield of onion bulbs, an experiment was carried in the Experimental Institute for Agricultural Research and Technology located in Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Peru). The experim...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Amaya, Julio, Méndez, Eduardo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2013
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/94
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/94
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Onion
Allium cepa
growth
nitrogen
potassium
production
Cebolla
nitrógeno
potasio
producción
id 2411-1783_77b0127f7e0b5287f3d6dfd3b1e41bbd
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/94
network_acronym_str 2411-1783
repository_id_str .
network_name_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
spelling Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”Respuesta de niveles crecientes de NK en la producción de cebolla (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”Amaya, JulioMéndez, EduardoOnionAllium cepagrowthnitrogenpotassiumproductionCebollaAllium cepanitrógenopotasioproducciónWith the objective to determine the influence of increasing levels of nitrogen and potassium in the growth and yield of onion bulbs, an experiment was carried in the Experimental Institute for Agricultural Research and Technology located in Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Peru). The experimental design was randomized complete block with 3x4 factorial arrangement with three replicates and twelve treatments resulting from combinations 60, 120, 180 and 240 kg N ha-1 , and 40, 80 and 160 kg K2O has -1 , using 80 kg as a single dose of P2O5.ha-1 . We used certified seed onion var. "Roja Arequipeña”. Linear responses were obtained for the weight of bulbs with yields of 1.010 and 1.006 g -1 average of 10 bulbs, with combinations of N120xK80 x K80 and N60, and quadratic response to N dose of 120 kg.ha-1 with which promoted the increased production of onion bulbs.Con el objetivo de determinar la influencia de niveles crecientes de nitrógeno y potasio en la producción de cebolla, fue conducido un experimento en el Campo Experimental del Instituto de Investigación y Transferencia Agropecuaria ubicado en el sector Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Perú). El diseño experimental utilizado fue de Bloques Completos al Azar con arreglo factorial 3x4 con tres repeticiones. Los tratamientos resultaron de las combinaciones 60, 120, 180 y 240, kg de N.ha-1 ; y 40, 80 y 160 kg de K2O ha-1 , utilizándose como dosis única 80 kg de P2O5.ha-1 y semilla certificada de la var. “Roja Arequipeña”. Se determinó el rendimiento de este cultivo en función de los tratamientos, obteniéndose respuestas lineares crecientes de 1,010 y 1,006 g-1 promedio de 10 bulbos, con las combinaciones de N120 x K80 y N60 x K80; y una respuesta cuadrática a N con la dosis de 120 kg.ha-1 con la cual se promovió la mayor producción de bulbos de cebolla.Universidad Nacional de Trujillo2013-04-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/9410.17268/sci.agropecu.2013.01.02Scientia Agropecuaria; Vol. 4 No. 1 (2013): January - March; 15-25Scientia Agropecuaria; Vol. 4 Núm. 1 (2013): Enero - Marzo; 15-252306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/94/18Derechos de autor 2013 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:14Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
Respuesta de niveles crecientes de NK en la producción de cebolla (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
title Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
spellingShingle Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
Amaya, Julio
Onion
Allium cepa
growth
nitrogen
potassium
production
Cebolla
Allium cepa
nitrógeno
potasio
producción
title_short Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
title_full Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
title_fullStr Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
title_full_unstemmed Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
title_sort Response to increasing levels of NK in the production of onion (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”
dc.creator.none.fl_str_mv Amaya, Julio
Méndez, Eduardo
author Amaya, Julio
author_facet Amaya, Julio
Méndez, Eduardo
author_role author
author2 Méndez, Eduardo
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Onion
Allium cepa
growth
nitrogen
potassium
production
Cebolla
Allium cepa
nitrógeno
potasio
producción
topic Onion
Allium cepa
growth
nitrogen
potassium
production
Cebolla
Allium cepa
nitrógeno
potasio
producción
dc.description.none.fl_txt_mv With the objective to determine the influence of increasing levels of nitrogen and potassium in the growth and yield of onion bulbs, an experiment was carried in the Experimental Institute for Agricultural Research and Technology located in Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Peru). The experimental design was randomized complete block with 3x4 factorial arrangement with three replicates and twelve treatments resulting from combinations 60, 120, 180 and 240 kg N ha-1 , and 40, 80 and 160 kg K2O has -1 , using 80 kg as a single dose of P2O5.ha-1 . We used certified seed onion var. "Roja Arequipeña”. Linear responses were obtained for the weight of bulbs with yields of 1.010 and 1.006 g -1 average of 10 bulbs, with combinations of N120xK80 x K80 and N60, and quadratic response to N dose of 120 kg.ha-1 with which promoted the increased production of onion bulbs.
Con el objetivo de determinar la influencia de niveles crecientes de nitrógeno y potasio en la producción de cebolla, fue conducido un experimento en el Campo Experimental del Instituto de Investigación y Transferencia Agropecuaria ubicado en el sector Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Perú). El diseño experimental utilizado fue de Bloques Completos al Azar con arreglo factorial 3x4 con tres repeticiones. Los tratamientos resultaron de las combinaciones 60, 120, 180 y 240, kg de N.ha-1 ; y 40, 80 y 160 kg de K2O ha-1 , utilizándose como dosis única 80 kg de P2O5.ha-1 y semilla certificada de la var. “Roja Arequipeña”. Se determinó el rendimiento de este cultivo en función de los tratamientos, obteniéndose respuestas lineares crecientes de 1,010 y 1,006 g-1 promedio de 10 bulbos, con las combinaciones de N120 x K80 y N60 x K80; y una respuesta cuadrática a N con la dosis de 120 kg.ha-1 con la cual se promovió la mayor producción de bulbos de cebolla.
description With the objective to determine the influence of increasing levels of nitrogen and potassium in the growth and yield of onion bulbs, an experiment was carried in the Experimental Institute for Agricultural Research and Technology located in Pampas de San Juan, Laredo, La Libertad (Peru). The experimental design was randomized complete block with 3x4 factorial arrangement with three replicates and twelve treatments resulting from combinations 60, 120, 180 and 240 kg N ha-1 , and 40, 80 and 160 kg K2O has -1 , using 80 kg as a single dose of P2O5.ha-1 . We used certified seed onion var. "Roja Arequipeña”. Linear responses were obtained for the weight of bulbs with yields of 1.010 and 1.006 g -1 average of 10 bulbs, with combinations of N120xK80 x K80 and N60, and quadratic response to N dose of 120 kg.ha-1 with which promoted the increased production of onion bulbs.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-04-26
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/94
10.17268/sci.agropecu.2013.01.02
url http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/94
identifier_str_mv 10.17268/sci.agropecu.2013.01.02
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/94/18
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2013 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2013 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 4 No. 1 (2013): January - March; 15-25
Scientia Agropecuaria; Vol. 4 Núm. 1 (2013): Enero - Marzo; 15-25
2306-6741
2077-9917
reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
reponame_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
collection Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701379321233408000
score 13.889614
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).