Influence of the Rancimat parameters on the determination of oxidative stability index of Sesamum Indicum L. Oil

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The objective of this research was to determine the oxidative stability index (OSI) in virgin oil seed Sesamum indicum L. (Sesame) previously extracted by cold pressing, clarified by centrifugation and stored under nitrogen atmosphere and cooling on. The OSI was determined by accelerated Rancimat te...

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Detalles Bibliográficos
Autores: Villanueva López, Eudes, Castillo Benites, Darwin, Rodríguez Páucar, Gilbert
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2013
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/331
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/331
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Oil of Sesamum indicum L.
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El objetivo de esta investigación fue determinar el índice de estabilidad oxidativa (OSI) en aceite virgen de semillas de Sesamum Indicum L. (Sésamo), previamente extraído por presión en frio, clarificado por centrifugación y almacenado bajo atmosfera de nitrógeno y en refrigeración. El OSI se determinó mediante la prueba acelerada de Rancimat, para ello se utilizaron 3,0 ± 0,1 g de muestra, parámetros de temperatura (110, 130 y 150°C) y flujo de aire (15, 20 y 25 L/h). Al aplicar el test de Rancimat, se pudo comprobar mediante el ANOVA (p < 0,05) que la influencia de la temperatura en el OSI fue altamente significativa, mientras que el flujo de aire solo fue significativo. Mediante el método de extrapolación, se calcularon los valores de OSI a temperaturas usuales de almacenamiento de aceites (25°C) obteniéndose tiempos de estabilidad de 214, 242 y 222 días; además la energía de activación de la reacción de oxidación del aceite de sésamo a distintos flujos de aire, es de 97,28, 98,79 y 96,86 kJ/mol para 15, 20 y 25 L/h respectivamente.
description The objective of this research was to determine the oxidative stability index (OSI) in virgin oil seed Sesamum indicum L. (Sesame) previously extracted by cold pressing, clarified by centrifugation and stored under nitrogen atmosphere and cooling on. The OSI was determined by accelerated Rancimat test, it was used for 3.0 ± 0.1 g of sample temperature parameters (110, 130 and 150 °C) and air flow (15, 20 and 25 L/h). Applying the Rancimat test, it was found by ANOVA (p < 0.05) that the influence of temperature on the OSI was highly significant, whereas the only air flow was significant. By extrapolation method, values were calculated at usual temperatures OSI oil storage (25 °C) to give stability times 214, 242 and 222 days, also the activation energy of the oxidation reaction of sesame oil for different air flows, is 97.28, 98.79 and 96.86 kJ / mol for 15, 20 and 25 L/h respectively.
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