Effect of the application of sulphur for the control of oidiosis “leveillula taurica” in the culture of artichoke (Cynara scolymus L.) var. imperial star
Descripción del Articulo
One of the important reasons for the decay of the production of artichoke is for the disease known with the name of oidium or oidiosis or ash, " Leveillula taurica ", which provokes powdery formations in the back of the leaves, and then they invade the bundle.; inducing to a loss of mass t...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2011 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/73 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/73 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Pathogenic Sulphur oídium Mass to foliate Variety. Patógeno Azufre masa foliar variedad. |
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Effect of the application of sulphur for the control of oidiosis “leveillula taurica” in the culture of artichoke (Cynara scolymus L.) var. imperial starEfecto de la aplicación de azufre para el control de oidiosis “leveillula taurica” en el cultivo de alcachofa (Cynara scolymus L.) var. imperial starMauricio, L.Leal, J.PathogenicSulphuroídiumMass to foliateVariety.PatógenoAzufreoídiummasa foliarvariedad.One of the important reasons for the decay of the production of artichoke is for the disease known with the name of oidium or oidiosis or ash, " Leveillula taurica ", which provokes powdery formations in the back of the leaves, and then they invade the bundle.; inducing to a loss of mass to foliate, death of the plant and reduction in performance. With the purpose of being able to offset the effect of infection and advance of the mushroom it raise the work of investigation which was to determine the suitable dose of the sulphur for the control of oidiosis (Leveillula taurica) in the culture of artichoke Cynara scolymus L var. imperial. The experiment was carried out in Victor Larco District, Trujillo, La Libertad; soil of texture clayey, a system of irrigation being used by gravity which frequency of irrigation is fortnightly for the conduction of the culture. There was used a Design of Complete Blocks at random, with four treatments and a witness, and with four repetitions. There was realized an analysis of variance and Duncan's test by a level of significant of 5 %. The results showed that the applied treatments of sulphur reduce and control the advance of the mushroom, being the best the T2, with dose 1 kg/cil. It concludes that these treatments are adapted to there be applied in the culture of artichoke for the control of oidium (Leveillula taurica).Una de las causas importantes para el decaimiento de la producción de alcachofa es por la enfermedad conocida con el nombre de oídium u oidiosis o ceniza, “Leveillula taurica”, la que provoca formaciones pulverulentas en el envés de las hojas, y luego invaden el haz.; induciendo a una pérdida de masa foliar, muerte de la planta y reducción en rendimiento. Con la finalidad de poder contrarrestar el efecto de infección y avance del hongo se planteo el trabajo de investigación la cuál fue determinar la dosis adecuada del azufre para el control de oidiosis (Leveillula taurica) en el cultivo de alcachofa Cynara scolymus L var. imperial star. El experimento fue llevado a cabo en el Distrito de Víctor Larco, Trujillo, La Libertad; suelo de textura franco arcilloso, empleándose un sistema de riego por gravedad cuya frecuencia de riego es quincenal para la conducción del cultivo. Se empleó un Diseño de Bloques Completos al Azar, con cuatro tratamientos y un testigo, y con cuatro repeticiones. Fue realizado un análisis de varianza y la prueba de Duncan con un nivel de significancia de 5 %. Los resultados mostraron que los tratamientos aplicados de azufre reducen y controlan el avance del hongo, siendo el mejor el T2, con dosis 1 kg/cil. Se concluye que estos tratamientos son adecuados para ser aplicados en el cultivo de alcachofa para el control de oídium (Leveillula taurica).Universidad Nacional de Trujillo2011-09-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/7310.17268/sci.agropecu.2011.03.06Scientia Agropecuaria; Vol. 2 No. 3 (2011): July - September; 169-176Scientia Agropecuaria; Vol. 2 Núm. 3 (2011): Julio - Setiembre; 169-1762306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/73/64Derechos de autor 2011 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:14Zmail@mail.com - |
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One of the important reasons for the decay of the production of artichoke is for the disease known with the name of oidium or oidiosis or ash, " Leveillula taurica ", which provokes powdery formations in the back of the leaves, and then they invade the bundle.; inducing to a loss of mass to foliate, death of the plant and reduction in performance. With the purpose of being able to offset the effect of infection and advance of the mushroom it raise the work of investigation which was to determine the suitable dose of the sulphur for the control of oidiosis (Leveillula taurica) in the culture of artichoke Cynara scolymus L var. imperial. The experiment was carried out in Victor Larco District, Trujillo, La Libertad; soil of texture clayey, a system of irrigation being used by gravity which frequency of irrigation is fortnightly for the conduction of the culture. There was used a Design of Complete Blocks at random, with four treatments and a witness, and with four repetitions. There was realized an analysis of variance and Duncan's test by a level of significant of 5 %. The results showed that the applied treatments of sulphur reduce and control the advance of the mushroom, being the best the T2, with dose 1 kg/cil. It concludes that these treatments are adapted to there be applied in the culture of artichoke for the control of oidium (Leveillula taurica). Una de las causas importantes para el decaimiento de la producción de alcachofa es por la enfermedad conocida con el nombre de oídium u oidiosis o ceniza, “Leveillula taurica”, la que provoca formaciones pulverulentas en el envés de las hojas, y luego invaden el haz.; induciendo a una pérdida de masa foliar, muerte de la planta y reducción en rendimiento. Con la finalidad de poder contrarrestar el efecto de infección y avance del hongo se planteo el trabajo de investigación la cuál fue determinar la dosis adecuada del azufre para el control de oidiosis (Leveillula taurica) en el cultivo de alcachofa Cynara scolymus L var. imperial star. El experimento fue llevado a cabo en el Distrito de Víctor Larco, Trujillo, La Libertad; suelo de textura franco arcilloso, empleándose un sistema de riego por gravedad cuya frecuencia de riego es quincenal para la conducción del cultivo. Se empleó un Diseño de Bloques Completos al Azar, con cuatro tratamientos y un testigo, y con cuatro repeticiones. Fue realizado un análisis de varianza y la prueba de Duncan con un nivel de significancia de 5 %. Los resultados mostraron que los tratamientos aplicados de azufre reducen y controlan el avance del hongo, siendo el mejor el T2, con dosis 1 kg/cil. Se concluye que estos tratamientos son adecuados para ser aplicados en el cultivo de alcachofa para el control de oídium (Leveillula taurica). |
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One of the important reasons for the decay of the production of artichoke is for the disease known with the name of oidium or oidiosis or ash, " Leveillula taurica ", which provokes powdery formations in the back of the leaves, and then they invade the bundle.; inducing to a loss of mass to foliate, death of the plant and reduction in performance. With the purpose of being able to offset the effect of infection and advance of the mushroom it raise the work of investigation which was to determine the suitable dose of the sulphur for the control of oidiosis (Leveillula taurica) in the culture of artichoke Cynara scolymus L var. imperial. The experiment was carried out in Victor Larco District, Trujillo, La Libertad; soil of texture clayey, a system of irrigation being used by gravity which frequency of irrigation is fortnightly for the conduction of the culture. There was used a Design of Complete Blocks at random, with four treatments and a witness, and with four repetitions. There was realized an analysis of variance and Duncan's test by a level of significant of 5 %. The results showed that the applied treatments of sulphur reduce and control the advance of the mushroom, being the best the T2, with dose 1 kg/cil. It concludes that these treatments are adapted to there be applied in the culture of artichoke for the control of oidium (Leveillula taurica). |
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Scientia Agropecuaria; Vol. 2 No. 3 (2011): July - September; 169-176 Scientia Agropecuaria; Vol. 2 Núm. 3 (2011): Julio - Setiembre; 169-176 2306-6741 2077-9917 reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria instname:Universidad Nacional de Trujillo instacron:UNITRU |
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