Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
Descripción del Articulo
The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a con...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3059 |
Enlace del recurso: | http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Camarón de río crecimiento ensilado maíz Cryphiops. Freshwater prawn growth silage corn |
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Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)Dietas con ensilado biológico de harina de maíz mejoran el desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)Gallardo-Carril, JuanReyes-Avalos, W.E.Camarón de ríocrecimientoensiladomaízCryphiops.Freshwater prawngrowthsilagecornCryphiops.The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage.El objetivo fue evaluar dietas con ensilado biológico de harina de maíz en el mejoramiento del desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius. Los camarones fueron cultivados en 12 acuarios (55 L). Los camarones fueron sembrados al azar (32 camarones m-2) y alimentados con dietas conteniendo 4,2%; 8,4% y 12,5% de ensilado de harina de maíz, y el control fue sin ensilado. El experimento duró 60 días. La calidad física, organoléptica y química del ensilado y de las dietas fueron analizadas al inicio. El ensilado tuvo 8,57% de proteínas; 16,49% de lípidos totales; 71,24% de carbohidratos y el pH fue de 4,40. El incremento del nivel de ensilado de maíz en las dietas ocasionó incremento de carbohidratos (31,82% a 47,10%), disminución de lípidos totales (22,83% a 14,99%), y las proteínas se mantuvieron con mínima variación (28% a 30%). La supervivencia de los camarones fue similar (p > 0,05) entre tratamientos (> 88%). La dieta con 12,5% de ensilado de maíz ocasionó mayores tasas de crecimiento en peso del camarón (p < 0,05) que aquellos alimentados con dieta sin ensilado; aunque fue similar (p > 0,05) con los alimentados con 8,4% y 4,2% de ensilado.Universidad Nacional de Trujillo2020-08-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/305910.17268/sci.agropecu.2020.03.13Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-4172306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3405http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3782Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:35Zmail@mail.com - |
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The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage. El objetivo fue evaluar dietas con ensilado biológico de harina de maíz en el mejoramiento del desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius. Los camarones fueron cultivados en 12 acuarios (55 L). Los camarones fueron sembrados al azar (32 camarones m-2) y alimentados con dietas conteniendo 4,2%; 8,4% y 12,5% de ensilado de harina de maíz, y el control fue sin ensilado. El experimento duró 60 días. La calidad física, organoléptica y química del ensilado y de las dietas fueron analizadas al inicio. El ensilado tuvo 8,57% de proteínas; 16,49% de lípidos totales; 71,24% de carbohidratos y el pH fue de 4,40. El incremento del nivel de ensilado de maíz en las dietas ocasionó incremento de carbohidratos (31,82% a 47,10%), disminución de lípidos totales (22,83% a 14,99%), y las proteínas se mantuvieron con mínima variación (28% a 30%). La supervivencia de los camarones fue similar (p > 0,05) entre tratamientos (> 88%). La dieta con 12,5% de ensilado de maíz ocasionó mayores tasas de crecimiento en peso del camarón (p < 0,05) que aquellos alimentados con dieta sin ensilado; aunque fue similar (p > 0,05) con los alimentados con 8,4% y 4,2% de ensilado. |
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The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage. |
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Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417 Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417 2306-6741 2077-9917 reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria instname:Universidad Nacional de Trujillo instacron:UNITRU |
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