Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)

Descripción del Articulo

The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a con...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Gallardo-Carril, Juan, Reyes-Avalos, W.E.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3059
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Camarón de río
crecimiento
ensilado
maíz
Cryphiops.
Freshwater prawn
growth
silage
corn
id 2411-1783_10e962414344bb6d3f9ae9de8b71a166
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3059
network_acronym_str 2411-1783
repository_id_str .
network_name_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
spelling Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)Dietas con ensilado biológico de harina de maíz mejoran el desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)Gallardo-Carril, JuanReyes-Avalos, W.E.Camarón de ríocrecimientoensiladomaízCryphiops.Freshwater prawngrowthsilagecornCryphiops.The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage.El objetivo fue evaluar dietas con ensilado biológico de harina de maíz en el mejoramiento del desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius. Los camarones fueron cultivados en 12 acuarios (55 L). Los camarones fueron sembrados al azar (32 camarones m-2) y alimentados con dietas conteniendo 4,2%; 8,4% y 12,5% de ensilado de harina de maíz, y el control fue sin ensilado. El experimento duró 60 días. La calidad física, organoléptica y química del ensilado y de las dietas fueron analizadas al inicio. El ensilado tuvo 8,57% de proteínas; 16,49% de lípidos totales; 71,24% de carbohidratos y el pH fue de 4,40. El incremento del nivel de ensilado de maíz en las dietas ocasionó incremento de carbohidratos (31,82% a 47,10%), disminución de lípidos totales (22,83% a 14,99%), y las proteínas se mantuvieron con mínima variación (28% a 30%). La supervivencia de los camarones fue similar (p > 0,05) entre tratamientos (> 88%). La dieta con 12,5% de ensilado de maíz ocasionó mayores tasas de crecimiento en peso del camarón (p < 0,05) que aquellos alimentados con dieta sin ensilado; aunque fue similar (p > 0,05) con los alimentados con 8,4% y 4,2% de ensilado.Universidad Nacional de Trujillo2020-08-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/305910.17268/sci.agropecu.2020.03.13Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-4172306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3405http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3782Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:35Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
Dietas con ensilado biológico de harina de maíz mejoran el desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
title Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
spellingShingle Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
Gallardo-Carril, Juan
Camarón de río
crecimiento
ensilado
maíz
Cryphiops.
Freshwater prawn
growth
silage
corn
Cryphiops.
title_short Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
title_full Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
title_fullStr Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
title_full_unstemmed Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
title_sort Diets with biological silage of cornmeal improve the productive performance of river shrimp Cryphiops caementarius (Crustacea: Palaemonidae)
dc.creator.none.fl_str_mv Gallardo-Carril, Juan
Reyes-Avalos, W.E.
author Gallardo-Carril, Juan
author_facet Gallardo-Carril, Juan
Reyes-Avalos, W.E.
author_role author
author2 Reyes-Avalos, W.E.
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Camarón de río
crecimiento
ensilado
maíz
Cryphiops.
Freshwater prawn
growth
silage
corn
Cryphiops.
topic Camarón de río
crecimiento
ensilado
maíz
Cryphiops.
Freshwater prawn
growth
silage
corn
Cryphiops.
dc.description.none.fl_txt_mv The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage.
El objetivo fue evaluar dietas con ensilado biológico de harina de maíz en el mejoramiento del desempeño productivo del camarón de río Cryphiops caementarius. Los camarones fueron cultivados en 12 acuarios (55 L). Los camarones fueron sembrados al azar (32 camarones m-2) y alimentados con dietas conteniendo 4,2%; 8,4% y 12,5% de ensilado de harina de maíz, y el control fue sin ensilado. El experimento duró 60 días. La calidad física, organoléptica y química del ensilado y de las dietas fueron analizadas al inicio. El ensilado tuvo 8,57% de proteínas; 16,49% de lípidos totales; 71,24% de carbohidratos y el pH fue de 4,40. El incremento del nivel de ensilado de maíz en las dietas ocasionó incremento de carbohidratos (31,82% a 47,10%), disminución de lípidos totales (22,83% a 14,99%), y las proteínas se mantuvieron con mínima variación (28% a 30%). La supervivencia de los camarones fue similar (p > 0,05) entre tratamientos (> 88%). La dieta con 12,5% de ensilado de maíz ocasionó mayores tasas de crecimiento en peso del camarón (p < 0,05) que aquellos alimentados con dieta sin ensilado; aunque fue similar (p > 0,05) con los alimentados con 8,4% y 4,2% de ensilado.
description The aim was to evaluate diets with biological cornmeal silage in order to improve the productive performance of Cryphiops caementarius river shrimp. Shrimp were grown in 12 aquariums (55 L). Shrimp were randomly stocked (32 m-2) and fed diets containing 4.2%, 8.4% and 12.5% cornmeal silage and a control diet without silage. Experiment lasted 60 days. Physical, organoleptic and chemical quality of silage and the diets were analyzed at beginning. Silage had 8.57% protein; 16.49% total lipids; 1.45% fiber; 2.25% ash; 71.24% carbohydrates, and the pH was 4.40. Increase in level of corn silage (0% to 12.5%) in diets caused an increase in carbohydrates (38% to 47%) and a decrease in lipids (11% to 14%). Shrimp survival was similar (p > 0.05) between treatments (> 88%). Diet with 12.5% corn silage caused higher growth rates shrimp weight (p < 0.05) than those fed a diet without silage; although it was similar (p > 0.05) with those fed with 8.4% and 4.2% silage.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-08-26
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059
10.17268/sci.agropecu.2020.03.13
url http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059
identifier_str_mv 10.17268/sci.agropecu.2020.03.13
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3405
http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3059/3782
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417
Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio-Setiembre; 409-417
2306-6741
2077-9917
reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
reponame_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
collection Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701379323616821248
score 13.872424
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).