Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.)
Descripción del Articulo
The objective of this research was to measure the effect of the antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) (CIPC) on Monte Bonito and Baronesa potato cultivars. The treatment was carried out by immersion in CIPC solution 0.5 and 1.0%, stored at 4.10 ° C and at room temperature. The quality of the tu...
| Autor: | |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Universidad Nacional del Altiplano |
| Repositorio: | Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/37 |
| Enlace del recurso: | https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/37 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) Potato Storage polyphenol oxidase enzyme Antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) Patata Almacenamiento enzima polifenol oxidasa |
| id |
2313-2957_513cb02832c687e35642596621b43f73 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/37 |
| network_acronym_str |
2313-2957 |
| network_name_str |
Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research |
| spelling |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.)Efectos del antibrotante cipc y de la temperatura de almacenamiento de papa (Solanum tuberosum L.)Jiménez Monroy, Luis A. Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl)PotatoStoragepolyphenol oxidase enzymeAntibrotante isopropil -n (3-clorofenil)PatataAlmacenamientoenzima polifenol oxidasaThe objective of this research was to measure the effect of the antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) (CIPC) on Monte Bonito and Baronesa potato cultivars. The treatment was carried out by immersion in CIPC solution 0.5 and 1.0%, stored at 4.10 ° C and at room temperature. The quality of the tubers during storage was measured by the following parameters: weight loss, activity level of the enzyme polyphenol oxidase (PFO) and sprouting in different periods of storage. In general, the tubers of the cv, Baronesa were better preserved than those of the cv. Monte Bonito The only concentration of the CIPC that affected the quality of the tubers was 1.0%, which reduced the outbreak to 45 days and the weight loss up to 135 days of storage independent of temperature. On the other hand, treatment with CIPC concentration affected sugar levels.El objetivo de esta investigación fue medir el efecto del antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) (CIPC) en cultivares de papa Monte Bonito y Baronesa. Se realizó el tratamiento por inmersión en solución de CIPC 0,5 y 1,0%, almacenadas a 4, 10ºC y a temperatura ambiente. La calidad de los tubérculos durante el almacenamiento fue medida por los siguientes parámetros: pérdida de peso, nivel de actividad de la enzima polifenol oxidasa (PFO) y brotación en diferentes períodos de almacenamiento. En general, los tubérculos de la cv, Baronesa se conservaron mejor que los de la cv. Monte Bonito. La única concentración de la CIPC que afectó a la calidad de los tubérculos fue del 1,0%, lo cual redujo el brote hasta los 45 días y la pérdida de peso hasta los 135 días de almacenamiento independiente de la temperatura. Por otro lado, el tratamiento con concentración de CIPC afectó los niveles de azúcar.Universidad Nacional del Altiplano de Puno2018-01-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/3710.18271/ria.2018.334Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 20 No. 1 (2018); 109-114Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 20 Núm. 1 (2018); 109-1142313-29572306-8582reponame:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Researchinstname:Universidad Nacional del Altiplanoinstacron:UNAPspahttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/37/31Derechos de autor 2020 Revista de Investigaciones Altoandinasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-03T21:08:01Zmail@mail.com - |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) Efectos del antibrotante cipc y de la temperatura de almacenamiento de papa (Solanum tuberosum L.) |
| title |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| spellingShingle |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) Jiménez Monroy, Luis A. Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) Potato Storage polyphenol oxidase enzyme Antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) Patata Almacenamiento enzima polifenol oxidasa |
| title_short |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| title_full |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| title_fullStr |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| title_full_unstemmed |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| title_sort |
Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.) |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Jiménez Monroy, Luis A. |
| author |
Jiménez Monroy, Luis A. |
| author_facet |
Jiménez Monroy, Luis A. |
| author_role |
author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) Potato Storage polyphenol oxidase enzyme Antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) Patata Almacenamiento enzima polifenol oxidasa |
| topic |
Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) Potato Storage polyphenol oxidase enzyme Antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) Patata Almacenamiento enzima polifenol oxidasa |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
The objective of this research was to measure the effect of the antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) (CIPC) on Monte Bonito and Baronesa potato cultivars. The treatment was carried out by immersion in CIPC solution 0.5 and 1.0%, stored at 4.10 ° C and at room temperature. The quality of the tubers during storage was measured by the following parameters: weight loss, activity level of the enzyme polyphenol oxidase (PFO) and sprouting in different periods of storage. In general, the tubers of the cv, Baronesa were better preserved than those of the cv. Monte Bonito The only concentration of the CIPC that affected the quality of the tubers was 1.0%, which reduced the outbreak to 45 days and the weight loss up to 135 days of storage independent of temperature. On the other hand, treatment with CIPC concentration affected sugar levels. El objetivo de esta investigación fue medir el efecto del antibrotante isopropil -n (3-clorofenil) (CIPC) en cultivares de papa Monte Bonito y Baronesa. Se realizó el tratamiento por inmersión en solución de CIPC 0,5 y 1,0%, almacenadas a 4, 10ºC y a temperatura ambiente. La calidad de los tubérculos durante el almacenamiento fue medida por los siguientes parámetros: pérdida de peso, nivel de actividad de la enzima polifenol oxidasa (PFO) y brotación en diferentes períodos de almacenamiento. En general, los tubérculos de la cv, Baronesa se conservaron mejor que los de la cv. Monte Bonito. La única concentración de la CIPC que afectó a la calidad de los tubérculos fue del 1,0%, lo cual redujo el brote hasta los 45 días y la pérdida de peso hasta los 135 días de almacenamiento independiente de la temperatura. Por otro lado, el tratamiento con concentración de CIPC afectó los niveles de azúcar. |
| description |
The objective of this research was to measure the effect of the antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) (CIPC) on Monte Bonito and Baronesa potato cultivars. The treatment was carried out by immersion in CIPC solution 0.5 and 1.0%, stored at 4.10 ° C and at room temperature. The quality of the tubers during storage was measured by the following parameters: weight loss, activity level of the enzyme polyphenol oxidase (PFO) and sprouting in different periods of storage. In general, the tubers of the cv, Baronesa were better preserved than those of the cv. Monte Bonito The only concentration of the CIPC that affected the quality of the tubers was 1.0%, which reduced the outbreak to 45 days and the weight loss up to 135 days of storage independent of temperature. On the other hand, treatment with CIPC concentration affected sugar levels. |
| publishDate |
2018 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2018-01-08 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/37 10.18271/ria.2018.334 |
| url |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/37 |
| identifier_str_mv |
10.18271/ria.2018.334 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/37/31 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2020 Revista de Investigaciones Altoandinas info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2020 Revista de Investigaciones Altoandinas |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano de Puno |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano de Puno |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 20 No. 1 (2018); 109-114 Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 20 Núm. 1 (2018); 109-114 2313-2957 2306-8582 reponame:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research instname:Universidad Nacional del Altiplano instacron:UNAP |
| reponame_str |
Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research |
| collection |
Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research |
| instname_str |
Universidad Nacional del Altiplano |
| instacron_str |
UNAP |
| institution |
UNAP |
| repository.name.fl_str_mv |
-
|
| repository.mail.fl_str_mv |
mail@mail.com |
| _version_ |
1690709820179480576 |
| score |
13.995309 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).