shambar: ancient food for farm laborers (department of la libertad)
Descripción del Articulo
The research deals with the study of an ancient stew called Shambar, created for food laborers who worked inside the highland haciendas in the provinces of Santiago de Chuco and Jose Faustino Sanchez Carrion in the Department of La Libertad, spreading its influence to the provinces Cajabamba (Cajama...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2013 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revista UNMSM - Investigaciones Sociales |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/7911 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/7911 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
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The research deals with the study of an ancient stew called Shambar, created for food laborers who worked inside the highland haciendas in the provinces of Santiago de Chuco and Jose Faustino Sanchez Carrion in the Department of La Libertad, spreading its influence to the provinces Cajabamba (Cajamarca) and Pallasca (Ancash). Consolidated Andes hacienda regime, were installed inside new crops imported by the colonial system. After a successful temporal experience in the cultivation of cereals on the coast as a result of climate change (1780), which was wet unsuitable for growing wheat, the cereal up to the Andes Yungas settling in areas characterized by dry and warm. The highland haciendas of La Libertad and other estates formed in our territory where large workforce needed to meet the tasks of cultivation and production of various products, this «peons» in order not to distract their work and take advantage of the maximum that lasts a day, needed to be fed at noon on the same stage where they do the work, or the farm. This food besides being cheap and easy to prepare, put on the plate should be generous in tsheir abundance also quick and easy distribution to all diners pawns. Possibly by the combination of these features, in addition to being tasty and nutritious dish, shambar managed to stay in time, mobilized from its territory of origin, passing and stopping with aplomb in urban areas within the region, then, along with the migration of a segment of the population starting around the 50s of last century, down to the coast, taking possession safely in funds picanterias small restaurants of the city of Trujillo. La investigación aborda el estudio de un antiguo potaje llamado shámbar, creado para comida de peones que laboraban al interior de las haciendas serranas de las provincias de Santiago de Chuco y José Faustino Sánchez Carrión, en el departamento de La Libertad; extendiendo sus influencias a las provincias de Cajabamba (Cajamarca) y Pallasca (Ancash). Consolidado en los Andes el régimen de hacienda, fueron instalados en su interior nuevos cultivos importados por el sistema colonial. Luego de una experiencia temporal exitosa en el cultivo de cereales en la costa, a consecuencia del cambio climático (1780), que volvió húmedo no adecuado para el cultivo del trigo, este cereal subió a los Andes estableciéndose en zonas yungas caracterizadas por su ambiente seco y abrigado. Las haciendas serranas de La Libertad, así como las demás haciendas conformadas en nuestro territorio, siempre necesitaron mano de obra numerosa para atender las labores de cultivo y producción de productos diversos; esta «peonada», a fin de no distraer su labor y aprovechar el máximo que dura una jornada, requería ser alimentada al mediodía en el mismo escenario donde se realizaban las labores, o sea la chacra. Esta comida además de ser barata y de fácil preparación, colocado en el plato debería ser generosa en su abundancia; asimismo, de fácil y rápida distribución entre todos los peones comensales. Posiblemente por la conjunción de estas características, además de ser un plato sabroso y nutritivo, el shámbar logró mantenerse en el tiempo, movilizándose desde su territorio de origen, pasando y deteniéndose con mucho aplomo en áreas urbanas del interior de la región, para luego, junto con la migración de un sector de la población iniciada alrededor de los años 50 del pasado siglo, bajar a la costa, posesionándose con seguridad en fondos, picanterías, restaurantes pequeños de la ciudad de Trujillo. |
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The research deals with the study of an ancient stew called Shambar, created for food laborers who worked inside the highland haciendas in the provinces of Santiago de Chuco and Jose Faustino Sanchez Carrion in the Department of La Libertad, spreading its influence to the provinces Cajabamba (Cajamarca) and Pallasca (Ancash). Consolidated Andes hacienda regime, were installed inside new crops imported by the colonial system. After a successful temporal experience in the cultivation of cereals on the coast as a result of climate change (1780), which was wet unsuitable for growing wheat, the cereal up to the Andes Yungas settling in areas characterized by dry and warm. The highland haciendas of La Libertad and other estates formed in our territory where large workforce needed to meet the tasks of cultivation and production of various products, this «peons» in order not to distract their work and take advantage of the maximum that lasts a day, needed to be fed at noon on the same stage where they do the work, or the farm. This food besides being cheap and easy to prepare, put on the plate should be generous in tsheir abundance also quick and easy distribution to all diners pawns. Possibly by the combination of these features, in addition to being tasty and nutritious dish, shambar managed to stay in time, mobilized from its territory of origin, passing and stopping with aplomb in urban areas within the region, then, along with the migration of a segment of the population starting around the 50s of last century, down to the coast, taking possession safely in funds picanterias small restaurants of the city of Trujillo. |
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