Calidad de servicio y satisfacción al cliente en el "Hostal Scorpio" en la ciudad de Trujillo 2018

Descripción del Articulo

The objective of this research was to determine to what extent the quality of service is related to customer satisfaction in the Hostal Scorpio, Trujillo 2018. The sample was for convenience, and consisted of 90 guests. As an instrument, the SERVQUAL questionnaire modified and adapted by Cabello and...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Miranda Bazán, Juan Jesús
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/11671
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/11671
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Calidad del servicio
Satisfacción del cliente
Hospedaje
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description The objective of this research was to determine to what extent the quality of service is related to customer satisfaction in the Hostal Scorpio, Trujillo 2018. The sample was for convenience, and consisted of 90 guests. As an instrument, the SERVQUAL questionnaire modified and adapted by Cabello and Chirinos (2010) was used. The results allow us to conclude: the quality of service from the perspective of the guest in the Scorpio, Trujillo 2018 a 61% i qualify it without quality, and only 39% qualify it with quality. The dimensions that most influenced this result were the response capacity that I qualify with a 80% without quality, another dimension that contributed were the tangible aspects with a 61% of dissatisfaction. Regarding the satisfaction of the hosting service, a 61% of the sample I qualify as not satisfied, while 31% i qualify it satisfied, and 8% was very satisfied. The dimensions that contributed to very satisfied were empathy (26% very satisfied) and reliability (22% very satisfied) this is important because the empathy does not depend on the client but the one who attended it. On the other hand the dimension that most contributed to the high dissatisfaction was the capacity of response that has to do also with the staff, because in this same dimension 9% were very satisfied. It was statistically demonstrated that there is a significant relationship between the quality of attention and customer satisfaction, so it is inferred that to improve the quality of care in Hostal Scorpio, it is necessary to improve customer satisfaction.
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Regarding the satisfaction of the hosting service, a 61% of the sample I qualify as not satisfied, while 31% i qualify it satisfied, and 8% was very satisfied. The dimensions that contributed to very satisfied were empathy (26% very satisfied) and reliability (22% very satisfied) this is important because the empathy does not depend on the client but the one who attended it. On the other hand the dimension that most contributed to the high dissatisfaction was the capacity of response that has to do also with the staff, because in this same dimension 9% were very satisfied. It was statistically demonstrated that there is a significant relationship between the quality of attention and customer satisfaction, so it is inferred that to improve the quality of care in Hostal Scorpio, it is necessary to improve customer satisfaction.La presente investigación tuvo por objetivo determinar en qué medida la calidad de servicio está relacionada a la satisfacción al cliente en el Hostal Scorpio, Trujillo 2018. La muestra fue por conveniencia, y consto de 90 huéspedes. Como instrumento se utilizó el cuestionario SERVQUAL modificada y adaptada por Cabello y Chirinos (2010). Los resultados nos permiten concluir: La calidad de servicio desde la perspectiva del huésped en el Scorpio, Trujillo 2018 un 61% lo califico sin calidad, y solo un 39% lo califico con calidad. Las dimensiones que más influyeron en este resultado fueron la capacidad de respuesta que califico con un 80% sin calidad, otra dimensión que contribuyó fueron los aspectos tangibles con un 61% de insatisfacción. Respecto a la satisfacción del servicio de hospedaje, un 61% de la muestra califico como no satisfecho, mientras que un 31% lo califico de satisfecho, y un 8% estuvo muy satisfecho. Las dimensiones que contribuyeron a muy satisfecho fueron empatía (26% muy satisfecho) y fiabilidad (22% muy satisfecho) esto es importante porque la empatía no depende del cliente sino del que lo atendió. Por otra parte la dimensión que más contribuyó a la alta insatisfacción fue la capacidad de respuesta que tiene que ver también con el personal, pues en esta misma dimensión un 9% estuvieron muy satisfechos. Se demostró estadísticamente que existe relación significativa entre la calidad de atención y satisfacción del cliente, por lo que se infiere que para mejorar la calidad de atención en Hostal Scorpio, se requiere mejorar la satisfacción del cliente.TesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUCalidad del servicioSatisfacción del clienteHospedajeCalidad de servicio y satisfacción al cliente en el "Hostal Scorpio" en la ciudad de Trujillo 2018info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalLicenciado en AdministraciónAdministraciónUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias EconómicasORIGINALmirandabazan_juan.pdfmirandabazan_juan.pdfTesis de Administraciónapplication/pdf2727639https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/1f221c81-919f-4972-a70b-a25bf2458578/download3db85a06c696c3dc5a91a38f040c1c35MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/61fcb636-7f9f-48c6-9e27-fa1c219c3eca/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/11671oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/116712024-01-01 20:50:19.215https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.peTk9URTogUExBQ0UgWU9VUiBPV04gTElDRU5TRSBIRVJFClRoaXMgc2FtcGxlIGxpY2Vuc2UgaXMgcHJvdmlkZWQgZm9yIGluZm9ybWF0aW9uYWwgcHVycG9zZXMgb25seS4KCk5PTi1FWENMVVNJVkUgRElTVFJJQlVUSU9OIExJQ0VOU0UKCkJ5IHNpZ25pbmcgYW5kIHN1Ym1pdHRpbmcgdGhpcyBsaWNlbnNlLCB5b3UgKHRoZSBhdXRob3Iocykgb3IgY29weXJpZ2h0Cm93bmVyKSBncmFudHMgdG8gRFNwYWNlIFVuaXZlcnNpdHkgKERTVSkgdGhlIG5vbi1leGNsdXNpdmUgcmlnaHQgdG8gcmVwcm9kdWNlLAp0cmFuc2xhdGUgKGFzIGRlZmluZWQgYmVsb3cpLCBhbmQvb3IgZGlzdHJpYnV0ZSB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gKGluY2x1ZGluZwp0aGUgYWJzdHJhY3QpIHdvcmxkd2lkZSBpbiBwcmludCBhbmQgZWxlY3Ryb25pYyBmb3JtYXQgYW5kIGluIGFueSBtZWRpdW0sCmluY2x1ZGluZyBidXQgbm90IGxpbWl0ZWQgdG8gYXVkaW8gb3IgdmlkZW8uCgpZb3UgYWdyZWUgdGhhdCBEU1UgbWF5LCB3aXRob3V0IGNoYW5naW5nIHRoZSBjb250ZW50LCB0cmFuc2xhdGUgdGhlCnN1Ym1pc3Npb24gdG8gYW55IG1lZGl1bSBvciBmb3JtYXQgZm9yIHRoZSBwdXJwb3NlIG9mIHByZXNlcnZhdGlvbi4KCllvdSBhbHNvIGFncmVlIHRoYXQgRFNVIG1heSBrZWVwIG1vcmUgdGhhbiBvbmUgY29weSBvZiB0aGlzIHN1Ym1pc3Npb24gZm9yCnB1cnBvc2VzIG9mIHNlY3VyaXR5LCBiYWNrLXVwIGFuZCBwcmVzZXJ2YXRpb24uCgpZb3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgdGhlIHN1Ym1pc3Npb24gaXMgeW91ciBvcmlnaW5hbCB3b3JrLCBhbmQgdGhhdCB5b3UgaGF2ZQp0aGUgcmlnaHQgdG8gZ3JhbnQgdGhlIHJpZ2h0cyBjb250YWluZWQgaW4gdGhpcyBsaWNlbnNlLiBZb3UgYWxzbyByZXByZXNlbnQKdGhhdCB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gZG9lcyBub3QsIHRvIHRoZSBiZXN0IG9mIHlvdXIga25vd2xlZGdlLCBpbmZyaW5nZSB1cG9uCmFueW9uZSdzIGNvcHlyaWdodC4KCklmIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uIGNvbnRhaW5zIG1hdGVyaWFsIGZvciB3aGljaCB5b3UgZG8gbm90IGhvbGQgY29weXJpZ2h0LAp5b3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgeW91IGhhdmUgb2J0YWluZWQgdGhlIHVucmVzdHJpY3RlZCBwZXJtaXNzaW9uIG9mIHRoZQpjb3B5cmlnaHQgb3duZXIgdG8gZ3JhbnQgRFNVIHRoZSByaWdodHMgcmVxdWlyZWQgYnkgdGhpcyBsaWNlbnNlLCBhbmQgdGhhdApzdWNoIHRoaXJkLXBhcnR5IG93bmVkIG1hdGVyaWFsIGlzIGNsZWFybHkgaWRlbnRpZmllZCBhbmQgYWNrbm93bGVkZ2VkCndpdGhpbiB0aGUgdGV4dCBvciBjb250ZW50IG9mIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uLgoKSUYgVEhFIFNVQk1JU1NJT04gSVMgQkFTRUQgVVBPTiBXT1JLIFRIQVQgSEFTIEJFRU4gU1BPTlNPUkVEIE9SIFNVUFBPUlRFRApCWSBBTiBBR0VOQ1kgT1IgT1JHQU5JWkFUSU9OIE9USEVSIFRIQU4gRFNVLCBZT1UgUkVQUkVTRU5UIFRIQVQgWU9VIEhBVkUKRlVMRklMTEVEIEFOWSBSSUdIVCBPRiBSRVZJRVcgT1IgT1RIRVIgT0JMSUdBVElPTlMgUkVRVUlSRUQgQlkgU1VDSApDT05UUkFDVCBPUiBBR1JFRU1FTlQuCgpEU1Ugd2lsbCBjbGVhcmx5IGlkZW50aWZ5IHlvdXIgbmFtZShzKSBhcyB0aGUgYXV0aG9yKHMpIG9yIG93bmVyKHMpIG9mIHRoZQpzdWJtaXNzaW9uLCBhbmQgd2lsbCBub3QgbWFrZSBhbnkgYWx0ZXJhdGlvbiwgb3RoZXIgdGhhbiBhcyBhbGxvd2VkIGJ5IHRoaXMKbGljZW5zZSwgdG8geW91ciBzdWJtaXNzaW9uLgo=
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