Efecto de la utilización del butirato de sodio microencapsulado en la producción de huevo de codornices (Coturnix coturnix)

Descripción del Articulo

The objective of this research was to determine the effect of microencapsulated sodium butyrate (BSM) on the productive variables; 64 quails of 45 days of age were evaluated and divided into 4 groups. One of the groups received the control diet and other groups with levels of 0.05%, 0.10% and 0.15%...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Valdiviezo Vega, Karolay Estefany
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/14965
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/14965
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Codorniz
Butirato de sodio microencapsulado
Parámetros productivos
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description The objective of this research was to determine the effect of microencapsulated sodium butyrate (BSM) on the productive variables; 64 quails of 45 days of age were evaluated and divided into 4 groups. One of the groups received the control diet and other groups with levels of 0.05%, 0.10% and 0.15% BSM supplementation for 30 days. The variables evaluated were: egg weight (PH), weight increase (ΔP), feed consumption, feed conversion (CA), mortality (%), percentage of posture (%) and economic evaluation (cost-benefit). There were no significant differences between the treatments in all the productive variables evaluated (p> 0.05), although it is clear that the diet with 0.05% of BSM exerts the best positive effects in terms of percentage of posture, egg weight, food conversion and cost - benefit. In conclusion, BSM is a potential nutritional compound to improve productive parameters.
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spelling Morachimo Borrego, Pablo JavierValdiviezo Vega, Karolay Estefany11/11/2019 13:1511/11/2019 13:152019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14965The objective of this research was to determine the effect of microencapsulated sodium butyrate (BSM) on the productive variables; 64 quails of 45 days of age were evaluated and divided into 4 groups. One of the groups received the control diet and other groups with levels of 0.05%, 0.10% and 0.15% BSM supplementation for 30 days. The variables evaluated were: egg weight (PH), weight increase (ΔP), feed consumption, feed conversion (CA), mortality (%), percentage of posture (%) and economic evaluation (cost-benefit). There were no significant differences between the treatments in all the productive variables evaluated (p> 0.05), although it is clear that the diet with 0.05% of BSM exerts the best positive effects in terms of percentage of posture, egg weight, food conversion and cost - benefit. In conclusion, BSM is a potential nutritional compound to improve productive parameters.El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto del butirato de sodio microencapsulado (BSM) sobre las variables productivas; Se evaluaron 64 codornices de 45 días de edad las cuales se dividieron en 4 grupos. Uno de los grupos recibió una dieta control y otros grupos con niveles de 0.05%, 0.10% y 0.15% de suplementación de BSM durante 30 días. Las variables evaluadas fueron: peso de huevo (PH), incremento de peso (ΔP), consumo de alimento, conversión Alimenticia (CA), porcentaje de mortalidad (%), porcentaje de postura (%) y evaluación económica (beneficio-costo). No se obtuvo diferencias significativas entre los tratamientos en todas las variables productivas evaluadas (p > 0.05), aunque cabe aclarar que la dieta con 0.05% de BSM ejerce los mejores efectos positivos en cuanto porcentaje de postura, peso de huevo, conversión alimenticia y costo – beneficio. En conclusión, el BSM es un compuesto nutricional potencial para mejorar parámetros productivosTesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAZO;263SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUCodornizButirato de sodio microencapsuladoParámetros productivosEfecto de la utilización del butirato de sodio microencapsulado en la producción de huevo de codornices (Coturnix coturnix)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisBachillerIngeniero ZootecnistaZootecniaUniversidad Nacional de Trujillo. 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