Impacto ambiental del espárrago (Asparagus officinalis) blanco en conserva, utilizando el Análisis del Ciclo de Vida

Descripción del Articulo

The aim of this research was to determine the environmental impact of canned white asparagus (Asparagus officinalis) through the Life Cycle Analysis, which consists of 4 phases: Definition of the objective and scope, inventory analysis, environmental impact assessment and interpretation. For the env...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Polo Piminchumo, Karlita Melissa
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/12154
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/12154
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Espárrago
Ecoindicador 99
Punto-Ecoindicador
Categorías de Impacto
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description The aim of this research was to determine the environmental impact of canned white asparagus (Asparagus officinalis) through the Life Cycle Analysis, which consists of 4 phases: Definition of the objective and scope, inventory analysis, environmental impact assessment and interpretation. For the environmental impact assessment, we used the Ecoindicator 99 methodology and the software Simapro 8.5. The main stage that generates the greatest environmental impact is the thermal treatment stage with 645.8501 Pt, which represents 42.79% and in second place is the blanching and cooling stage with 269.6428 Pt, which represents the 17.86% environmental impact of the canned white asparagus production. In both stages, the impact categories that are most affected are Inorganic Respiratory, climate change and the use of fossil fuels. Therefore, the category of Harm most affected is Human Health with 415.7208 Pt in the heat treatment stage and 173.6809 Pt in the blanching and cooling stage, which represents 27.54% and 11.51% respectively of environmental impact of the canned white asparagus production.
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spelling Rojas Padilla, Carmen RosaPolo Piminchumo, Karlita Melissa2019-03-21T18:39:55Z2019-03-21T18:39:55Z2019https://hdl.handle.net/20.500.14414/12154The aim of this research was to determine the environmental impact of canned white asparagus (Asparagus officinalis) through the Life Cycle Analysis, which consists of 4 phases: Definition of the objective and scope, inventory analysis, environmental impact assessment and interpretation. For the environmental impact assessment, we used the Ecoindicator 99 methodology and the software Simapro 8.5. The main stage that generates the greatest environmental impact is the thermal treatment stage with 645.8501 Pt, which represents 42.79% and in second place is the blanching and cooling stage with 269.6428 Pt, which represents the 17.86% environmental impact of the canned white asparagus production. In both stages, the impact categories that are most affected are Inorganic Respiratory, climate change and the use of fossil fuels. Therefore, the category of Harm most affected is Human Health with 415.7208 Pt in the heat treatment stage and 173.6809 Pt in the blanching and cooling stage, which represents 27.54% and 11.51% respectively of environmental impact of the canned white asparagus production.Esta investigación tuvo como objetivo, determinar el impacto ambiental del espárrago (Asparagus officinalis) blanco en conserva a través del Análisis del Ciclo de vida (ACV) que consiste en 4 fases: Definición del objetivo y alcance, análisis del inventario, evaluación del impacto ambiental e interpretación. Para la evaluación del impacto ambiental (EICV) se utilizó la metodología del Ecoindicador 99 y el software Simapro 8.5. La etapa principal que genera mayor impacto ambiental es la etapa de tratamiento térmico con 645.8501 Pt que representa el 42.79% y en segundo lugar se encuentra la etapa de escaldado y enfriado con 269.6428 Pt que representa el 17.86% de impacto ambiental de la producción de esparrago blanco entero en conserva. En ambas etapas las categorías de impacto que se ven más afectadas son: respiratorios Inorgánicos, cambio climático y uso de combustibles fósiles. Por lo que la categoría de daño más afectada es la salud humana con 415.7208 Pt en la etapa de tratamiento térmico y 173.6809 Pt en la etapa de escaldado y enfriado, los cuales representa un 27.54% y 11.51% respectivamente de impacto ambiental en la producción de espárrago blanco en conservaTesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;702SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUEspárragoEcoindicador 99Punto-EcoindicadorCategorías de ImpactoCategorías de Daños.Impacto ambiental del espárrago (Asparagus officinalis) blanco en conserva, utilizando el Análisis del Ciclo de VidaEnvironmental impact of canned white asparagus (Asparagus officinalis) using Life Cycle Analysisinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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