Influencia de la temperatura y tiempo de secado de la harina de sangre en su contenido final de humedad y proteína

Descripción del Articulo

The present work had as main objective to determine the effect of the temperature and time of drying in samples of blood of bovine livestock, and its influence in the final content of proteins and humidity of the same one. In a same way it is determined the design parameters from the drying equipmen...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: De La Cruz Briceño, Rubén Iván, Muñoz Díaz, Hebert Holin
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2006
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/9146
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/9146
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Vacío, Sangre, Secado
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description The present work had as main objective to determine the effect of the temperature and time of drying in samples of blood of bovine livestock, and its influence in the final content of proteins and humidity of the same one. In a same way it is determined the design parameters from the drying equipment vacuum, starting from the operation parameters using samples of blood of bovine livestock, having like base the temperature and the good time of operation. Experimentally it was demonstrated the direct influence of the temperature and time of drying in the final content of humidity and protein of the flour of blood. For the execution of the experiment we used a prototype of 1,0 L of capacity, built in stainless steel AISI 304, with vacuum system, made up of a vacuum pump of ¼ HP, 220V, a condenser and an electric kitchen of resistance. The results showed a very best temperature of 50ºC, a vacuum of 21 inch of Hg and a time of 18,80 minutes to obtain samples with the biggest contained of proteins and percentage of humidity of 9,8. The protein contained of the blood is affected with the temperature according to the equation: %P = 0,0204T² - 4,2765T + 243,29 The time of drying is proportional to the vacuum used in the dryer according to the equation: t = - 0,1015P² + 2,0885P + 20,398 We got a dry blood of dark brown color was obtained with a content of: 81,20% protein; 9,80% of humidity; 2,80% of fat, 5,80% of ashes
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For the execution of the experiment we used a prototype of 1,0 L of capacity, built in stainless steel AISI 304, with vacuum system, made up of a vacuum pump of ¼ HP, 220V, a condenser and an electric kitchen of resistance. The results showed a very best temperature of 50ºC, a vacuum of 21 inch of Hg and a time of 18,80 minutes to obtain samples with the biggest contained of proteins and percentage of humidity of 9,8. The protein contained of the blood is affected with the temperature according to the equation: %P = 0,0204T² - 4,2765T + 243,29 The time of drying is proportional to the vacuum used in the dryer according to the equation: t = - 0,1015P² + 2,0885P + 20,398 We got a dry blood of dark brown color was obtained with a content of: 81,20% protein; 9,80% of humidity; 2,80% of fat, 5,80% of ashesEl presente trabajo tuvo como objetivo principal determinar el efecto de la temperatura y tiempo de secado en muestras de sangre de ganado vacuno (sangre centrifugada sin la presencia de plasma sanguíneo), y su influencia en el contenido final de proteínas y humedad de la misma. De igual manera se determina los parámetros de diseño del equipo de secado al vacío, a partir de los parámetros de operación, teniendo como base la temperatura y el tiempo óptimo de operación. Experimentalmente se demostró la influencia directa de la temperatura y tiempo de secado en el contenido final de humedad y proteína de la harina de sangre. Para la ejecución del experimento se empleo un prototipo de 1,0 L de capacidad, construido de acero inoxidable AISI 304, con sistema de vacío, compuesto además de una bomba de vacío de ¼ HP, 220V, un condensador y una cocina eléctrica de resistencia. Los resultados mostraron una temperatura óptima de 50ºC, un vacío de 21 pulg de Hg y un tiempo de 18,80 minutos para obtener muestras con el mayor contenido proteico y porcentaje de humedad de 9,80. El contenido proteico de la sangre se afecta con la temperatura de acuerdo a la ecuación: %P = 0,0204T² - 4,2765T + 243,29 El tiempo de secado es proporcional al vacío empleado en el secador de acuerdo a la ecuación: t = - 0,1015P² + 2,0885P + 20,398 Se obtuvo una sangre seca de color marrón oscuro con un contenido de: 81,20% de proteína; 9,80% de humedad; 2,80% de grasa y 5,80% de cenizasTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUVacío, Sangre, SecadoInfluencia de la temperatura y tiempo de secado de la harina de sangre en su contenido final de humedad y proteínainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniero QuímicoIngeniería QuímicaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ingeniería QuímicaORIGINALDeLaCruzBriceno_R - MunozDiaz_H.pdfDeLaCruzBriceno_R - MunozDiaz_H.pdfapplication/pdf1281932https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/0db14689-4cf0-473f-979e-cb6fa064acae/downloadde335d7e6e70fa33a509a6570d017fc5MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/416afd53-5c6a-4493-8972-a55fb2dda5a6/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/9146oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/91462017-11-15 12:18:38.793http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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