Extracción asistida por ultrasonido de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante de residuos del café (café silverskin) variedad arábica (Coffea arábica L.)

Descripción del Articulo

Coffee is one of the most consumed beverages worldwide, so the coffee industry, coffee shops and restaurants are constantly growing. Consequently, large amounts of solid coffee silverskin (CS) waste are generated. The CS is a fine tegument, which is obtained through the roasting process. This residu...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Olano Quiñones, Magali Yanises
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/13412
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/13412
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:café silverskin
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description Coffee is one of the most consumed beverages worldwide, so the coffee industry, coffee shops and restaurants are constantly growing. Consequently, large amounts of solid coffee silverskin (CS) waste are generated. The CS is a fine tegument, which is obtained through the roasting process. This residue can be reused due to its bioactive compounds. The objective of the present study was to evaluate the effect of extraction time (T) (30-90 min), raw material / solvent ratio (MP / S) of (0.1 - 1 g / ml) and ethanol concentration (E ) (20-96%) on the ultrasound-assisted extraction (US) of total phenolic compounds (CFT) and antioxidant capacity (CA) of the CS Arabic variety. The response surface methodology was used through the central rotational composite design (DCCR), and a multi-response analysis was performed that simultaneously optimized both responses. The model predictions were correlated with a value of R = 90.26% for CFT and with an R = 99.27% for CA, with a strong in fl uence (p <0.05) of the variables (MP / S) and (E) in the results. The optimal conditions of (T) of 90 min, (MP / S) of 0.1 g / ml and (E) of 44.58% allowed to obtain a CFT content of 43.34 mg AG / 100g of CS and with a (T) of 30 min, (MP / S) of 1 g / ml and (E) of 89.92% allowed to determine a% inhibition of the DPPH radical of 72.40%. Likewise, the optimal conditions for the multi-response analysis were: (T) of 90 min, (MP / S) of 1 g / ml and one (E) of 53.99%; allowed to obtain a CFT content of 30.85mg AGE / 100g of CS and a% inhibition of DPPH radical of 54.86%. CS extracts could be useful as a good source of antioxidant materials.
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The response surface methodology was used through the central rotational composite design (DCCR), and a multi-response analysis was performed that simultaneously optimized both responses. The model predictions were correlated with a value of R = 90.26% for CFT and with an R = 99.27% for CA, with a strong in fl uence (p <0.05) of the variables (MP / S) and (E) in the results. The optimal conditions of (T) of 90 min, (MP / S) of 0.1 g / ml and (E) of 44.58% allowed to obtain a CFT content of 43.34 mg AG / 100g of CS and with a (T) of 30 min, (MP / S) of 1 g / ml and (E) of 89.92% allowed to determine a% inhibition of the DPPH radical of 72.40%. Likewise, the optimal conditions for the multi-response analysis were: (T) of 90 min, (MP / S) of 1 g / ml and one (E) of 53.99%; allowed to obtain a CFT content of 30.85mg AGE / 100g of CS and a% inhibition of DPPH radical of 54.86%. CS extracts could be useful as a good source of antioxidant materials.El café es una de las bebidas más consumidas en todo el mundo, por lo que la industria cafetera, cafeterías y restaurantes se encuentran en constante crecimiento. En consecuencia, se generan grandes cantidades de residuos sólidos de café silverskin (CS). El CS es un tegumento fino, que se obtiene a través del proceso de tostado. Este residuo puede ser reutilizado debido a sus compuestos bioactivos. El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto del tiempo de extracción (T) (30-90 min), proporción materia prima/solvente (MP/S) de (0,1 – 1 g/ml) y concentración de etanol (E) (20-96%) sobre la extracción asistida por ultrasonido (US) de compuestos fenólicos totales (CFT) y capacidad antioxidante (CA) del CS variedad arábica. Se utilizó la metodología de superficie de respuesta a través del diseño compuesto central rotacional (DCCR), además se realizó un análisis multirrespuesta que optimizó simultáneamente ambas respuestas. Las predicciones del modelo se correlacionaron con un valor de R= 90,26% para CFT y con un R=99,27% para CA, con una fuerte influencia (p <0,05) de las variables (MP/S) y (E) en los resultados. Las condiciones óptimas de (T) de 90 min, (MP/S) de 0,1 g/ml y (E) de 44,58% permitieron obtener un contenido de CFT de 43,34 mg AG/100g de CS y con un (T) de 30 min, (MP/S) de 1 g/ml y (E) de 89,92% permitieron determinar un % de inhibición del radical DPPH de 72,40%. Asimismo, las condiciones óptimas para el análisis multirrespuesta fueron: (T) de 90 min, (MP/S) de 1 g/ml y una (E) de 53,99%; permitieron obtener un contenido de CFT de 30,85mg AGE/100g de CS y un % de inhibición del radical DPPH de 54,86%. Los extractos de CS podrían ser útiles como una buena fuente de materiales antioxidantes.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;732SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUcafé silverskinfenólicosultrasonidoantioxidantesinhibiciónExtracción asistida por ultrasonido de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante de residuos del café (café silverskin) variedad arábica (Coffea arábica L.)Ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds and antioxidant capacity of coffee residues (Silverskin coffee) Arabic variety (Coffea arábica L.)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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