Concentración mínima inhibitoria y concentración mínima bactericida In vitro del extracto etanólico de Piper acutifolium sobre Streptococcus pyogenes, ATCC 19615
Descripción del Articulo
The aim of this research was to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) of the ethanolic extract of the leaves Piper acutifolium "matico" against Streptococcus pyogenes ATCC 19615. The minimum inhibitory concentration (MIC) it w...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10726 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/10726 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Piper acutifolium, Streptococcus pyogenes, concentración mínima inhibitoria, concentración mínima bactericida |
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Concentración mínima inhibitoria y concentración mínima bactericida In vitro del extracto etanólico de Piper acutifolium sobre Streptococcus pyogenes, ATCC 19615 Neira Casana, Carlos Ivan Piper acutifolium, Streptococcus pyogenes, concentración mínima inhibitoria, concentración mínima bactericida |
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The aim of this research was to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) of the ethanolic extract of the leaves Piper acutifolium "matico" against Streptococcus pyogenes ATCC 19615. The minimum inhibitory concentration (MIC) it was evaluated by means of the macrodilution method in BHI medium (Brain Heart Infusion) and the bactericidal minin concentration (CMB) by agar dilution using the Mueller-Hinton agar surface technique. In the result obtained for CMI it was observed that as the concentration increases the degree of inhibition increases and for CMB the number of colonies decreases; this is due to the flavonoids present in the leaves of Piper acutifolium. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the ethanolic extract of the leaves of Piper acutifolium on Streptococcus pyogenes ATCC 19615 in vitro was 0.66 mg / mL and the minimum bactericidal concentration (CMB) of the ethanolic extract of the leaves of Piper acutifolium on Streptococcus pyogenes, ATCC 19615 in vitro was 1 mg / mL |
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Rengifo Penadillos, Roger AntonioLuján Velásquez, Manuela NatividadNeira Casana, Carlos IvanPereda Peña, Enrique Adrian2018-10-02T16:52:46Z2018-10-02T16:52:46Z2018https://hdl.handle.net/20.500.14414/10726The aim of this research was to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) of the ethanolic extract of the leaves Piper acutifolium "matico" against Streptococcus pyogenes ATCC 19615. The minimum inhibitory concentration (MIC) it was evaluated by means of the macrodilution method in BHI medium (Brain Heart Infusion) and the bactericidal minin concentration (CMB) by agar dilution using the Mueller-Hinton agar surface technique. In the result obtained for CMI it was observed that as the concentration increases the degree of inhibition increases and for CMB the number of colonies decreases; this is due to the flavonoids present in the leaves of Piper acutifolium. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the ethanolic extract of the leaves of Piper acutifolium on Streptococcus pyogenes ATCC 19615 in vitro was 0.66 mg / mL and the minimum bactericidal concentration (CMB) of the ethanolic extract of the leaves of Piper acutifolium on Streptococcus pyogenes, ATCC 19615 in vitro was 1 mg / mLEl objetivo del presente trabajo de investigación, es determinar la concentración mínima inhibitoria (CMI) y la concentración mínima bactericida (CMB) del extracto etanólico de las hojas Piper acutifolium “matico” frente a Streptococcus pyogenes ATCC 19615. La concentración mínima inhibitoria (CMI) se evaluó mediante el método de macrodilucion en medio BHI (Brain Heart Infusion) y la concentración minina bactericida (CMB) por medio de dilución en agar utilizando la técnica de sembrado en superficie agar Mueller-Hinton. En el resultado obtenido para CMI se observó que a medida que aumenta la concentración aumenta el grado de inhibición y para CMB disminuye el número de colonias; esto se debe a los flavonoides presentes en las hojas de Piper acutifolium. Se concluye La concentración mínima inhibitoria (CMI) del extracto etanólico de las hojas de Piper acutifolium sobre Streptococcus pyogenes ATCC 19615 in vitro fue 0,66 mg/mL y la concentración mínima bactericida (CMB) del extracto etanólico de las hojas de Piper acutifolium sobre Streptococcus pyogenes, ATCC 19615 in vitro fue 1 mg/mLTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUPiper acutifolium, Streptococcus pyogenes, concentración mínima inhibitoria, concentración mínima bactericidaConcentración mínima inhibitoria y concentración mínima bactericida In vitro del extracto etanólico de Piper acutifolium sobre Streptococcus pyogenes, ATCC 19615info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUBachillerQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquímicaORIGINALNeira Casana Carlos Ivan.pdfNeira Casana Carlos Ivan.pdfapplication/pdf1924928https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/aeb2061b-6e2f-4387-9b96-99710f4b5f66/downloadecc7fd30136da647077705f744d5e7aeMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/fc619709-16ec-4ab5-80f3-6540628ab5ac/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10726oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/107262018-10-02 11:52:46.748http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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