Efecto de antioxidantes naturales en dieta sobre los parámetros productivos de pollos de engorde línea COBB 500

Descripción del Articulo

In order to evaluate the effects of supplementation of natural antioxidants (AN) based on thistle extract (Silybum marianum) and ginger (Zingiber officinale) added in drinking water, on the production parameters of broilers meat line Cobb 500 in a period of 42 days of aging, in the locality of La Es...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Ponce Lecca, Ever Henry
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10118
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/10118
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Jengibre (Zingiber officinale)
Parámetros productivos
Pollos de carne
Cardo mariano (Silybum marianum)
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description In order to evaluate the effects of supplementation of natural antioxidants (AN) based on thistle extract (Silybum marianum) and ginger (Zingiber officinale) added in drinking water, on the production parameters of broilers meat line Cobb 500 in a period of 42 days of aging, in the locality of La Esperanza, a control treatment without AN (T0), with 1 ml of AN / liter of water (T1) and with 2 ml of AN / liter of water (T2) with three replicates per treatment, each with twenty experimental units evaluated with completely randomized design (DCA). The variables evaluated were weight gain, final weight, feed intake, feed conversion and productive efficiency index. The results in increase of total weight (Kg) and feed conversion were for T2 with 2,897 and 2,09; then T1 with 2,877 and 2.10 and T0 with 2,847 and 2.14 respectively, without statistical differences between treatments; in terms of the productive efficiency index, the best was the T2 with 334.93, achieving 4.16% more than the T0; It was concluded that the use of natural extracts in the raising of broiler chickens improves the productive parameters although no statistical differences were found, the numerical difference is important, taking into account the large number of birds that are raised in each season.
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spelling Ramírez Sánchez, Julia MercedesPonce Lecca, Ever Henry3/26/2018 13:423/26/2018 13:422017https://hdl.handle.net/20.500.14414/10118In order to evaluate the effects of supplementation of natural antioxidants (AN) based on thistle extract (Silybum marianum) and ginger (Zingiber officinale) added in drinking water, on the production parameters of broilers meat line Cobb 500 in a period of 42 days of aging, in the locality of La Esperanza, a control treatment without AN (T0), with 1 ml of AN / liter of water (T1) and with 2 ml of AN / liter of water (T2) with three replicates per treatment, each with twenty experimental units evaluated with completely randomized design (DCA). The variables evaluated were weight gain, final weight, feed intake, feed conversion and productive efficiency index. The results in increase of total weight (Kg) and feed conversion were for T2 with 2,897 and 2,09; then T1 with 2,877 and 2.10 and T0 with 2,847 and 2.14 respectively, without statistical differences between treatments; in terms of the productive efficiency index, the best was the T2 with 334.93, achieving 4.16% more than the T0; It was concluded that the use of natural extracts in the raising of broiler chickens improves the productive parameters although no statistical differences were found, the numerical difference is important, taking into account the large number of birds that are raised in each season.Con el objetivo de evaluar los efectos de la suplementación de antioxidantes naturales (AN) a base de extracto de cardo mariano (Silybum marianum) y de jengibre (Zingiber officinale) adicionados en el agua de bebida, sobre los parámetros productivos de pollos de carne línea Cobb 500 en un periodo de 42 días de crianza, en la localidad de La Esperanza, se utilizaron un tratamiento control sin AN (T0), con 1ml de AN/litro de agua (T1) y con 2 ml de AN/litro de agua (T2) con tres repeticiones por tratamiento, cada uno con veinte unidades experimentales evaluadas con diseño completamente aleatorizado (DCA). Las variables evaluadas fueron incremento de peso, peso final, consumo de alimento, conversión alimenticia e índice de eficiencia productiva. Los resultados en incremento de peso total (Kg) y conversión alimenticia fueron para T2 con 2,897 y 2.09; luego T1 con 2,877 y 2.10 y T0 con 2,847 y 2.14 respectivamente, sin diferencias estadísticas entre los tratamientos; en cuanto al índice de eficiencia productiva el mejor fue el T2 con 334,93 lográndose 4.16% más que el T0; concluyéndose que el uso de extractos naturales en la crianza de pollos de carne mejora los parámetros productivos aunque no se encontraron diferencias estadísticas, la diferencia numérica es importante, teniendo en cuenta el gran número de aves que se crían en cada campaña.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAZO;193SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUJengibre (Zingiber officinale)Parámetros productivosPollos de carneCardo mariano (Silybum marianum)Efecto de antioxidantes naturales en dieta sobre los parámetros productivos de pollos de engorde línea COBB 500info:eu-repo/semantics/bachelorThesisBachillerINGENIERO ZOOTECNISTAZootecniaUniversidad Nacional de Trujillo - Facultad de Ciencias AgropecuariasORIGINALPonce Lecca Ever Henry.pdfPonce Lecca Ever Henry.pdfapplication/pdf2329930https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/9f133fb8-f39d-45e6-8261-cdbe0c621f72/download3a9ec8709838d5764aac431265c578b2MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/95c984da-d033-46ee-a80f-ddc05d38b174/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10118oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/101182024-07-01 21:00:23.686http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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